12 °C Budapest

2020-ig nézünk előre: új k+f stratégia

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 14:04

Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt indított annak meghatározására, hogy milyen stratégiákat követve biztosítható legelőnyösebben a következő évtizedre Európa vezető helye az információs és kommunikációs technológiák (IKT) kutatása és innovációja területén. Az IKT-val kapcsolatos új kutatási és innovációs stratégia, amely jövőre fog napvilágot látni, egyaránt figyelembe fogja venni az ipartól, a terület szakértőitől, a politikai döntéshozatali folyamatok résztvevőitől és a széles közvéleménytől beérkező észrevételeket. A konzultáció célja, hogy az európai IKT-ágazat, különösen pedig a kis- és középvállalkozások minél előkelőbb helyet foglalhassanak el a versenyképességért folyó globális versenyben. A nyilvános konzultáció keretében az Európai Bizottság 2008. november 7-ig várja a hozzászólásokat - olvasható a testület közleményében.

"A világ gazdaságában az IKT a legfontosabb motorja az innovációnak és a technológiafejlesztésnek, ezért Európának minél több tőkét, minél kiválóbb elméket, minél jobb ötleteket kell magához vonzania az IKT kutatása és fejlesztése érdekében. Emellett az energiaügyben, az egészségügyben és a társadalom elöregedésével kapcsolatban is több olyan kihívással kell szembenéznünk, amelyre csak az IKT adhat megoldást - mondta Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyért felelős biztosa. - Ez a konzultáció az első lépés annak az integrált kutatási és innovációs stratégiának a kialakítása felé, amelyet az IKT-ágazattal kapcsolatban jövő év elején fogok előterjeszteni."

A konzultációval az Európai Bizottság arra a nemrégiben közreadott szakértői jelentésre kíván reagálni, amely a korábbi finn miniszterelnök, Esko Aho vezetésével készült, és amely több alapvető hiányosságot is feltár az IKT-ra irányuló európai kutatás és innováció területén. Az egyik ilyen probléma, hogy Európa teljesítménye sem a kutatásra és innovációra fordított pénzeszközök abszolút összegét, sem azok intenzitását tekintve nem kielégítő: miközben világviszonylatban a fejlett gazdaságokban a kutatásra és innovációra jutó finanszírozás 33%-a az IKT-ágazatba áramlik, Európában ez az arány csupán 25%, ami elsősorban annak tudható be, hogy a rendszer túlságosan szétforgácsolt. Miközben az EU 32%-át teszi ki a globális IKT-piacnak, az európai cégek csak 22%-ban vannak jelen a piacon.

Az Európai Bizottság az IKT-val kapcsolatos kutatási és innovációs stratégia nyílt, őszinte átvilágításával igyekszik szembenézni ezekkel a kihívásokkal. A konzultáció három fő kérdés körül szerveződik:

Melyek az IKT-re irányuló kutatás és innováció előtt álló legfontosabb kihívások? Az IKT-forradalom folytatódásával mire helyezze Európa a hangsúlyt a kutatás és az innováció vonatkozásában?

Hogyan és mely területeken tegyen szert Európa vezető szerepre? Az európai ipar, az európai technológia vezető szerepet tölt be világviszonylatban több kulcsfontosságú területen, például a távközlésben vagy a beágyazott rendszerek terén. Hogyan szilárdíthatók meg az elért eredmények, és milyen új területeken törhetünk vezető szerepre?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen feladatok hárulnak a közpolitikára annak érdekében, hogy Európa vezető helyet foglalhasson el az IKT-re irányuló innovációban? Hogyan erősíthető meg a kutatáspolitika az IKT-ra irányuló innováció európai felvevőpiacának megteremtése érdekében? Hogyan segíthető a kutatási eredmények minél gyorsabb kereskedelmi hasznosítása olyan kiegészítő területek révén, mint a szabványosítás, az engedélyezés vagy a szellemi tulajdon?

A nyilvános konzultációt útjára indító bizottsági dokumentum a következő internetcímen olvasható:

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=ICTRDI

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem