Egyszerűbb dolga lehet a cégeknek - Száműzik a TEÁOR-t

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 08:15

Az igazságügyi tárca a statisztikai kód (TEÁOR) használatának egyszerűsítését javasolja - írja a Népszabadság.

A tárca javaslata szerint legkésőbb 2008 novemberéig hatályba kell lépnie a TEÁOR-ra vonatkozó új szabályozásnak, amelyet egy törvényjavaslatban oldanának meg. Az új törvény egy sor helyről száműzné a kódokat. Így A TEÁOR-kódokat a jövőben szinte csak a vállalkozások működésével összefüggő statisztikai számbevétel céljából alkalmaznák. Az adóhatóságnak a fő- és melléktevékenység megnevezését továbbra is TEÁOR-kódnak megfelelő részletezettséggel kellene bejelenteni, azonban elektronikus úton, a vállalkozás számára tényleges adminisztratív terhet nem okozó módon.

A cégtörvényből kihúznák azt az előírást, miszerint ha a gazdasági társaság alapítói szerződésmintát alkalmaznak, kötelesek a főtevékenységet TEÁOR-részletezettséggel meghatározni. Ugyanígy megszűnne a cégjegyzékben a főtevékenység TEÁOR kódjának kötelező rögzítése is. Módosítanák az egyéni vállalkozásról szóló törvényt és kormányrendelet is: a jövőben az egyéni vállalkozói igazolványban, illetve a vállalkozói nyilvántartásba sem kerülnének be a statisztikai és szakmakódok, és hatályon kívül helyeznék azokat a jogszabályokat is, amelyek előírják a TEÁOR-kódok használatát a cégek és az egyéni vállalkozók kérelmeiben, pályázati nyomtatványaiban, a vállalkozásoknak kiadott hatósági engedélyekben.

A jogszabály rögzítené, hogy a TEÁOR módosítása önmagában nem adhat okot egy vállalkozás korábban jogszerűen kiadott hatósági engedélyének felülvizsgálatára, módosítására, esetleg bevonására. Így azok a vállalkozások, amelyeket az elmúlt hónapokban a TEÁOR-kód módosulása folytán joghátrány ért - például a statisztikai kód változása miatt visszavonták az amúgy érvényes hatósági engedélyeit, vagy szűkítették az engedély hatályát - az elfogadásra kerülő törvény hatálybalépését követő 90 napon belül illetékmentesen kezdeményezhetik a korábbi állapot helyreállítását.

Amennyiben a cégeknek mégis nyilatkozniuk kell a TEÁOR-ról, úgy ezt az adóbevallással együtt tehetik majd meg, a hatóság által kellő időben rendelkezésükre bocsátott elektronikus nyomtatványon - költség- és illetékmentesen. A jelenlegi függő helyzetet a tárca úgy oldaná fel, hogy a vállalkozások a 2009-ben teljesítendő adóbevallással egyidejűleg nyilatkoznának fő tevékenységük TEÁOR-kódjáról.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?