21 °C Budapest

Novemberben jön a harmadik pillér

Pénzcentrum
2008. augusztus 21. 09:00

Mindenképpen szükséges, hogy a piaci szereplők, a befektetési célpontoknak számító vállalkozások, az aktív és potenciális üzleti angyalok, a klasszikus kockázatitőke-alapok menedzserei, valamint a szektorban érdekelt befektetési és tanácsadó cégek képviselői között a jövőben még szorosabb legyen a kapcsolat, s aktív párbeszéd alakuljon ki - írja a Napi Gazdaság.

Az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ által működtetett Első Magyar Ûzleti Angyal Hálózat és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesült konferenciáján kiderült, hogy a fent említettek mind szükségesek ahhoz, hogy növekedhessen az induló technológiai cégekbe történő befektetések száma.

A konferencia résztvevői szerint 2009-től kezdve minden tényező adott ahhoz, hogy emelkedhessen a korai fázisú tőkebefektetések száma. Egyed Géza, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára szerint kiemelkedő jelentőségű, hogy az uniós döntés értelmében Budapest ad majd otthont az Európai Technológiai és Innovációs intézetnek.

Bátora László, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgató-helyettese úgy nyilatkozott, hogy a Jeremie kockázatitőke-program akkreditációja már zajlik, a társadalmi vitára való bocsátást követően az ősz második felében, novemberben kerülhet sor a pályázatok kiírására is.

A rendelkezésre álló 46 milliárd forint két úton juthat el a célcsoportnak számító kis-és középvállalkozásokhoz. Az egyik megoldási mód szerint a magán- és állami befektetők közösen hoznak létre kockázatitőke-alapokat, míg a másik megoldás szerint úgynevezett co-investment alapok jönnek létre, utóbbi esetben az alap tisztán közösségi forrásokkal gazdálkodna.

EZT OLVASTAD MÁR?