22 °C Budapest

Új lehetőség a megerősödésre a GDP felét adó kkv-knak

Pénzcentrum
2008. július 11. 10:03

Az első negyedévben hozták nyilvánosságra az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottság vállalkozás- és kutatásfejlesztési albizottságának jelentését a kkv-k helyzetének alakulásáról 2003 és 2006. között, melyből kiderül, hogy a kkv-k termelik meg a magyar GDP felét.

Dr. Bába Ágnes, a K&H Csoport lakossági banki divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettese az új finanszírozási módokról, amit a kkv-k speciális helyzetükben igénybe vehetnek, azt mondta:

"A bevezetőben említett jelentésből tudjuk, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások teszik ki a hazai vállalkozások 99,8 százalékát, s ők foglalkoztatják a nemzetgazdaság dolgozóinak 70 százalékát. Nem mellesleg ők termelik meg a bruttó hazai össztermék 50 százalékát. A nemzetgazdaság egészséges fejlődéséhez tehát elengedhetetlen, hogy a vállalkozások hozzájussanak a fejlődésükhöz szükséges forrásokhoz.

A K&H első hitelintézetként csatlakozott májusban az év elején indított Új Magyarország Mikrohitel Programhoz, mely a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. gondozásában fut. Így országos fiókhálózatunkon keresztül mi is megkezdjük az úgynevezett Mikrohitelek terjesztését, melyek nagyon fontosak abban a tekintetben, hogy segítenek szétosztani és felhasználni a kkv-k megerősödését szolgáló európai uniós támogatásokat. A beruházásra, vagy forgóeszköz célra is igényelhető Mikrohitel összegének felső határa 6 millió forint, maximum futamideje 5 év, a felszámított kamat igen alacsony, jellemzően évi 8,5-9%.

Fontos kiemelni, hogy az EU-ban először Magyarországon indult el az úgynevezett Jeremie program, amely uniós forrásokból igyekszik szélesíteni a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeit. Az erre a célra szánt mintegy 200 milliárd forint 85 százaléka az EU Strukturális Alapjaiból származik, a többi 15 százalék pedig magyar költségvetési forrás. A források pénzügyi közvetítőkön, többek között bankokon keresztül jutnak el a kedvezményezett KKV-khoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Új Magyarország Program keretében nem csak a Mikrohitel program indul el 2008-ban, hanem a portfoliógarancia és a kockázati tőke program is. A portfoliógarancia programban szintén a K&H a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. partnere. A Portfoliógarancia Program lényege, hogy az MV Zrt. előre rögzített kockázatmegosztás mellett (legfeljebb a banki követelés 80%-áig) közvetlen kezességet vállal a pénzügyi közvetítők által kihelyezett - maximum 100 millió forint összegű - kisvállalkozói hitelekért."

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?