26 °C Budapest

Új lehetőség a megerősödésre a GDP felét adó kkv-knak

Pénzcentrum
2008. július 11. 10:03

Az első negyedévben hozták nyilvánosságra az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottság vállalkozás- és kutatásfejlesztési albizottságának jelentését a kkv-k helyzetének alakulásáról 2003 és 2006. között, melyből kiderül, hogy a kkv-k termelik meg a magyar GDP felét.

Dr. Bába Ágnes, a K&H Csoport lakossági banki divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettese az új finanszírozási módokról, amit a kkv-k speciális helyzetükben igénybe vehetnek, azt mondta:

"A bevezetőben említett jelentésből tudjuk, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások teszik ki a hazai vállalkozások 99,8 százalékát, s ők foglalkoztatják a nemzetgazdaság dolgozóinak 70 százalékát. Nem mellesleg ők termelik meg a bruttó hazai össztermék 50 százalékát. A nemzetgazdaság egészséges fejlődéséhez tehát elengedhetetlen, hogy a vállalkozások hozzájussanak a fejlődésükhöz szükséges forrásokhoz.

A K&H első hitelintézetként csatlakozott májusban az év elején indított Új Magyarország Mikrohitel Programhoz, mely a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. gondozásában fut. Így országos fiókhálózatunkon keresztül mi is megkezdjük az úgynevezett Mikrohitelek terjesztését, melyek nagyon fontosak abban a tekintetben, hogy segítenek szétosztani és felhasználni a kkv-k megerősödését szolgáló európai uniós támogatásokat. A beruházásra, vagy forgóeszköz célra is igényelhető Mikrohitel összegének felső határa 6 millió forint, maximum futamideje 5 év, a felszámított kamat igen alacsony, jellemzően évi 8,5-9%.

Fontos kiemelni, hogy az EU-ban először Magyarországon indult el az úgynevezett Jeremie program, amely uniós forrásokból igyekszik szélesíteni a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeit. Az erre a célra szánt mintegy 200 milliárd forint 85 százaléka az EU Strukturális Alapjaiból származik, a többi 15 százalék pedig magyar költségvetési forrás. A források pénzügyi közvetítőkön, többek között bankokon keresztül jutnak el a kedvezményezett KKV-khoz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Új Magyarország Program keretében nem csak a Mikrohitel program indul el 2008-ban, hanem a portfoliógarancia és a kockázati tőke program is. A portfoliógarancia programban szintén a K&H a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. partnere. A Portfoliógarancia Program lényege, hogy az MV Zrt. előre rögzített kockázatmegosztás mellett (legfeljebb a banki követelés 80%-áig) közvetlen kezességet vállal a pénzügyi közvetítők által kihelyezett - maximum 100 millió forint összegű - kisvállalkozói hitelekért."

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?