22 °C Budapest

Barokk szépségek norvég segítséggel

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 14:52

Elkészült Székesfehérvár páratlan barokk műemléke, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb felújításának második üteme. A 835 millió forintos beruházás az úgynevezett Norvég Alap első sikeresen lezárult magyarországi projektje. A házasságkötő teremnek, rendezvény- és kiállítótermeknek és ifjúsági klubnak is otthont adó, régi fényében tündöklő épületet Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter adta át szombaton a székesfehérváriaknak.

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EGT) között 2004 májusában megkötött megállapodás értelmében az EGT nem EU-tag országai (Norvégia, Liechtenstein és Izland) díjat fizetnek a belső piaci részvételért. Ez a hozzájárulás képezi az EGT Finanszírozási Mechanizmus elnevezésű támogatási forma alapját, amelyet a 2004-ben csatlakozott, valamint egyes fejletlenebb régi EU-tagországok pályázatok révén a felzárkózásukra fordíthatnak. Norvégia hasonló céllal, a tíz "új" tagországgal megkötött kétoldalú szerződésekkel létrehozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmust is. Magyar¬ország a két alapból 5 éven keresztül évente összesen mintegy 27 millió euró, azaz nagyjából 6 milliárd forint támogatásban részesül. Az ebből az alapból támogatott magyarországi pályázatok közül az első sikeresen befejezett projektek egyike volt a 710 millió forintos vissza nem térítendő támogatással megvalósított, 835 millió forintos összköltségű székesfehérvári beruházás.

A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb Székesfehérvár belvárosának páratlan műemléke, termei 14. századi középkori helyiségeket, barokk freskókat és rokokó díszítéseket rejtenek. A ház csaknem kétszáz éve a város tulajdonában áll, ám az elmaradt felújítások miatt 1990-re életveszélyessé vált. A mintegy 3 ezer négyzetméteres épület felújítását most három ütemben, európai uniós támogatással tudja megvalósítani az önkormányzat.

Az épület I. ütemének felújítása egy sikeres uniós projekt eredményeként 2006-ban fejeződött be, a Nemzeti Fejlesztési Terv 600 millió forintos támogatásával. Az ekkor felújított épületrészben a Tourinform-iroda mellett tárgyaló- és rendezvénytermek, valamint fogadóhelyiségek kaptak helyet.

Az épület rekonstrukciójának folytatásához a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első pályázati kiírásán kért és kapott 710 millió forintos támogatást a város. Ezt - az Önkormányzati Minisztérium EU-önerőalapja 50 millió forintos támogatásának köszönhetően - csak 75 millió forintos önerővel kellett kiegészítenie az önkormányzatnak. A kedvező hazai és norvégiai bírálatot követően végül tavaly ősszel kezdődhettek el a munkálatok, és 2008 augusztusára - a Norvég Finanszírozási Mechanizmus első sikeresen lezárt magyarországi pályázataként - birtokukba vehették a székesfehérváriak a most felújított, műemléki épületrészben kialakított közösségi tereket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A most felújított épületrész különlegessége, hogy sikerült részben helyreállítani és bemutatni egy egyedülálló műemléknek számító, középkori emeletes házat, amelynek földszinti helyiségeiben vendégtér, az emeletén pedig a házasságkötő és a rendezvényterem kapott helyet. Az épület különlegessége még egy páratlan, Justitia istennőt ábrázoló barokk freskó, amely egy kis barokk szobában került napvilágra a felújítás során. A Justitia-teremnek keresztelt, antik bútorokkal berendezett szobában az esküvők előtt a menyasszonyok készülhetnek fel a szertartásra. Az első esküvőt egyébként augusztus 30-án tartják a megújult épületben.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm