12 °C Budapest

Hamarosan a lízing is bekerülhet az EU pályázatokba

Pénzcentrum
2008. augusztus 6. 12:21

A Lízingszövetség évek óta küzd azért, hogy az uniós pályázatokon Magyarországon is igénybe lehessen venni a lízing társfinanszírozást, csakúgy, mint az EU többi tagállamában. Most, hogy az illetékes EU bizottság is megerősítette a lízing alkalmazásának lehetőségét, a GKM és az FVM is zöld lámpát ad ennek a finanszírozási formának.

Rövidesen a hazai támogatási rendszerben is lehetőség lesz a kis- és középvállalkozások számára legalkalmasabb finanszírozási eszköz, a zártvégű pénzügyi lízing alkalmazására az EU pályázatokon. A Lízingszövetség ígéretet kapott a GKM és az FVM illetékeseitől, hogy az Európai Uniós szabályozás adta lehetőséget kihasználva a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban résztvevő projektek esetében a hazai támogatási rendszer is elfogadja a kis- és középvállalkozások számára lényeges finanszírozási formát.

"Több tárgyaláson is felvetettük az FVM-ben, hogy a mezőgazdasági gépekre vonatkozó uniós pályázatok kiírásakor fontolják meg a lízing társfinanszírozás lehetőségét, hiszen az az EU-ban elfogadott, kedvelt finanszírozási forma." - hangsúlyozza Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára. A lízing társfinanszírozás elsősorban azoknak a leginkább rászoruló, tőkeszegény kisvállalkozásoknak kedvező forma, amelyek méretük miatt kiesnek a hitel alapú finanszírozásból, így elesnének a fejlesztési forrásoktól.

Az FVM felismerve ezt a lehetőséget, levélben kért állásfoglalást az EU illetékes bizottságától. "Az EU Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője Jean-Luc Demarty megerősítette a lízing használatának elfogadottságát, így azt az FVM is hamarosan lehetővé teszi a hazai pályázatokon" - erősítette meg Forgách Barnabás, az FVM szakállamtitkára.

A lízing konstrukció vitathatatlan előnye az uniós pályázatoknál a kis- és középvállalkozások számára, hogy itt maga az eszköz az ügylet fedezete, s a finanszírozott gép rendszerint kitermeli saját lízingdíját. Épp ezért nincs szükség más biztosítékra, elegendő akár alacsonyabb önerő, vagy lehetőség van hosszabb futamidőre.

"A lízing alkalmazásakor maga a támogatást nyújtó minisztérium is kedvezőbb pozícióba kerül, mivel a lízingbeadó -jogi helyzetéből adódóan - rendszeresen ellenőrzi a lízingtárgy jogszerű használatát. Éppen ezért az NFGM - amint arra Bajnai Gordon miniszter ígéretet tett - a GOP keretében meghirdetett pályázatokon is tervezik bevezetni. A támogató pozícióját és a megvalósított beruházás fennmaradását pénzügyi lízing esetén erősíti az a tény is, hogy a részben támogatásból megvalósult beruházás felett a támogatást elnyerő a lízing futamideje alatt korlátozott rendelkezési joggal bír, és a lízingbeadó - jogi pozíciójából adódóan - a lízingtárgy rendeltetésszerű használatát, állagát rendszeresen ellenőrzi, ezzel mintegy kiegészítve a támogató monitoring tevékenységét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A zártvégű pénzügyi lízingkonstrukció felhasználásával megvalósuló beruházások fennmaradásának esélye - hasonló üzletmenet mellett - lényegében megegyezik a bankhitel alapú finanszírozáséval. Pénzügyi lízingfinanszírozás esetén egyedi, speciálisan a lízingbevevőre, illetve a lízing tárgyára szabott feltételek érvényesülnek, szemben a banki hitelezési gyakorlattal. Bankhitel folyósításakor az adós a jelenlegi gyakorlat alapján másfél, kétszeres likvid biztosítékot köteles felmutatni.

Pénzügyi lízing esetén azonban a lízingtárgy maga testesíti meg a legfőbb biztosítékot a lízingbeadó számára, amelynek likviditása korlátozott. A lízingbeadó befektetésének megtérülése ezért elsősorban a lízingbevevő vállalkozás működőképességének fenntartásától és a lízingtárgy folyamatos és hatékony üzemeltetésétől függ. Erre való tekintettel a lízingbeadó a lízingszerződést csak a legvégső esetben mondja fel, hiszen a megvalósított beruházás fennmaradásához legalább olyan szoros gazdasági érdeke fűződik, mint magának a támogatott vállalkozásnak és a támogatónak.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem