23 °C Budapest

Hamarosan a lízing is bekerülhet az EU pályázatokba

Pénzcentrum
2008. augusztus 6. 12:21

A Lízingszövetség évek óta küzd azért, hogy az uniós pályázatokon Magyarországon is igénybe lehessen venni a lízing társfinanszírozást, csakúgy, mint az EU többi tagállamában. Most, hogy az illetékes EU bizottság is megerősítette a lízing alkalmazásának lehetőségét, a GKM és az FVM is zöld lámpát ad ennek a finanszírozási formának.

Rövidesen a hazai támogatási rendszerben is lehetőség lesz a kis- és középvállalkozások számára legalkalmasabb finanszírozási eszköz, a zártvégű pénzügyi lízing alkalmazására az EU pályázatokon. A Lízingszövetség ígéretet kapott a GKM és az FVM illetékeseitől, hogy az Európai Uniós szabályozás adta lehetőséget kihasználva a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban résztvevő projektek esetében a hazai támogatási rendszer is elfogadja a kis- és középvállalkozások számára lényeges finanszírozási formát.

"Több tárgyaláson is felvetettük az FVM-ben, hogy a mezőgazdasági gépekre vonatkozó uniós pályázatok kiírásakor fontolják meg a lízing társfinanszírozás lehetőségét, hiszen az az EU-ban elfogadott, kedvelt finanszírozási forma." - hangsúlyozza Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára. A lízing társfinanszírozás elsősorban azoknak a leginkább rászoruló, tőkeszegény kisvállalkozásoknak kedvező forma, amelyek méretük miatt kiesnek a hitel alapú finanszírozásból, így elesnének a fejlesztési forrásoktól.

Az FVM felismerve ezt a lehetőséget, levélben kért állásfoglalást az EU illetékes bizottságától. "Az EU Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságának vezetője Jean-Luc Demarty megerősítette a lízing használatának elfogadottságát, így azt az FVM is hamarosan lehetővé teszi a hazai pályázatokon" - erősítette meg Forgách Barnabás, az FVM szakállamtitkára.

A lízing konstrukció vitathatatlan előnye az uniós pályázatoknál a kis- és középvállalkozások számára, hogy itt maga az eszköz az ügylet fedezete, s a finanszírozott gép rendszerint kitermeli saját lízingdíját. Épp ezért nincs szükség más biztosítékra, elegendő akár alacsonyabb önerő, vagy lehetőség van hosszabb futamidőre.

"A lízing alkalmazásakor maga a támogatást nyújtó minisztérium is kedvezőbb pozícióba kerül, mivel a lízingbeadó -jogi helyzetéből adódóan - rendszeresen ellenőrzi a lízingtárgy jogszerű használatát. Éppen ezért az NFGM - amint arra Bajnai Gordon miniszter ígéretet tett - a GOP keretében meghirdetett pályázatokon is tervezik bevezetni. A támogató pozícióját és a megvalósított beruházás fennmaradását pénzügyi lízing esetén erősíti az a tény is, hogy a részben támogatásból megvalósult beruházás felett a támogatást elnyerő a lízing futamideje alatt korlátozott rendelkezési joggal bír, és a lízingbeadó - jogi pozíciójából adódóan - a lízingtárgy rendeltetésszerű használatát, állagát rendszeresen ellenőrzi, ezzel mintegy kiegészítve a támogató monitoring tevékenységét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A zártvégű pénzügyi lízingkonstrukció felhasználásával megvalósuló beruházások fennmaradásának esélye - hasonló üzletmenet mellett - lényegében megegyezik a bankhitel alapú finanszírozáséval. Pénzügyi lízingfinanszírozás esetén egyedi, speciálisan a lízingbevevőre, illetve a lízing tárgyára szabott feltételek érvényesülnek, szemben a banki hitelezési gyakorlattal. Bankhitel folyósításakor az adós a jelenlegi gyakorlat alapján másfél, kétszeres likvid biztosítékot köteles felmutatni.

Pénzügyi lízing esetén azonban a lízingtárgy maga testesíti meg a legfőbb biztosítékot a lízingbeadó számára, amelynek likviditása korlátozott. A lízingbeadó befektetésének megtérülése ezért elsősorban a lízingbevevő vállalkozás működőképességének fenntartásától és a lízingtárgy folyamatos és hatékony üzemeltetésétől függ. Erre való tekintettel a lízingbeadó a lízingszerződést csak a legvégső esetben mondja fel, hiszen a megvalósított beruházás fennmaradásához legalább olyan szoros gazdasági érdeke fűződik, mint magának a támogatott vállalkozásnak és a támogatónak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44