Karszalagos csuklók - új ötlet kellene

Pénzcentrum
2008. július 24. 08:45

Nagyjából telítetté vált a hazai karszalagpiac, a torta 90 százalékán csupán néhány vállalkozás osztozik. A legnagyobb megrendelők a fesztiválok, a fürdők és vízi parkok, a kórházak pedig többnyire a legolcsóbb megoldásokat választják - értesült a Napi Gazdaság.

Itthon évente 10-15 millió karszalagot kötnek az emberek csuklójára, melyek túlnyomórészt üvegszállal erősített papírból készülnek. A legnagyobb megrendelő a Sziget Fesztivál Management számít Szász Péter, a MainStage Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint.

A szigetesek egy évben több fesztivált is rendeznek, így évi félmillió karszalagot is megrendelnek. Ugyanekkora volument képviselnek a fürdők, a nagy vízi parkok és a Vidámpark is. Több tízezres megrendelőnek számítanak a klubok, vidéki strandok, miközben a vállalati ügyfelek és fitneszklubok már csupán párezer darabot kérnek, a kórházak évi 100-200 ezer szalagot használnak fel.

A legtöbb forgalmazó nem foglalkozik hazai gyártással, általában az Egyesült Államokból hozzák be a szalagokat, ezekre aztán itthon nyomtatják rá a kívánt mintát, vagy szöveget. A legnépszerűbb megoldás a papíralapú, megerősített pántú szalag. Nyári János, az Avalon-csoport munkatársa elárulta, ezeket még a gyógyvíz sem tudja leáztatni a csuklóról. A csoport legnagyobb megrendelői az egész évben nyitva tartó fürdők és strandok, a fesztiválok csupán néhány napig vannak nyitva.

A karszalagpiac csúcsa tavasztól őszig tart, a nagy forgalmazók nyáron képesek kitermelni azt a profitot, amelyből a következő tavaszig kitartanak. A kisebbek erre csupán korlátozottan képesek, összesen több mint 15 vállalkozás osztozik a torta tizedén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piaci szereplők szerint a szegmens nagyjából telített, jóllehet az Avalon lát még bővülési lehetőséget, az elmúlt években ugyanis dinamikusan, húsz-negyven százalékkal emelkedett a felhasznált karszalagok mennyisége. A jövőben valószínűleg az hozhat újra piacbővülést, ha újabb területeken kezdik el a karszalagozást.

A tartós siker titka egyébként a fenntarthatóan alacsony ár. A legnépszerűbb kategóriájú szalag ára 7,5 - 22 forint, a konkrét árat a megrendelt darabszám határozza meg. Ahhoz, hogy a 6-7 forintos ár tartható legyen, évi 5-6 millió darab eladott szalagra van szükség.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?