16 °C Budapest

Foglalkoztatás és fejlesztés: miről lehet egyeztetni?

Pénzcentrum
2008. július 15. 09:26

Két újabb pályázat jelent meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján társadalmi egyeztetésre. Július 14. és július 23. között lehet véleményt közölni a +Foglalkoztatás támogatása B) komponens: Foglalkoztatás támogatása egészségügyi intézmények számára" (TAMOP 6.2.4.B) kiírással, illetve július 14. és július 28. között "A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése" (ÁROP 1.1.5.C) kiírással kapcsolatosan.

TÁMOP 6.2.4. B

Az egészségügyi ellátórendszer szerkezetátalakítása, a fekvőbeteg ellátás közel 10%-os kapacitáscsökkenése több ezer egészségügyben dolgozót érint. Az átszervezések és a funkcióváltások, intézményi összevonások következtében kialakuló kapacitástöbbletet át kell irányítani azokba az intézményekbe, ahol hiányzó szakorvosi, szakdolgozói kapacitásokat regisztrált az ágazat, vagy ott a hiány rövidesen várható.

Ezt a célt elősegítheti egy olyan középtávú, foglalkoztatást támogató program elindítása, amely a felszabaduló kapacitást befogadó intézményeknek nyújt átmeneti bértámogatást a hiányzó vagy az új funkciókhoz illeszkedő orvosi, szakdolgozói kapacitások biztosítása érdekében.

A pályázat célja a foglalkoztatás támogatása mellett olyan, a nemzetközi gyakorlatban bevált team formában végzett ellátási szolgáltatások bevezetése, amellyel elérhető a gyógyítás betegközpontúságának erősítése és a gyógyítás hatékonyságának növelése.

ÁROP 1.1.5. C

Jelen normatív pályázat célja a kedvezményezett térségek besorolásáról szóló 311/2007. (XI. 17.) Korm. rendelet 2. melléklete szerinti leghátrányosabb helyzetű kistérségben olyan kistérségi szintű fenntartható térségfejlesztési kapacitás megalapozása vagy megerősítése, amely biztosítja a kistérséget érintő fejlesztések eredményességét, s ezáltal a közjó helyben élők által is érzékelhető növelését, végső soron a leghátrányosabb helyzetből való kitörést.

Pályázni az "A" vagy a "B" komponens egyikére lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A" komponens: a komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése

Támaszkodva az Államreform operatív program keretében megvalósuló, ÁROP-115/B kódjelű, a Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben elnevezésű kiemelt projekt tevékenységeire, jelen kiírás arra törekszik, hogy a 33 kistérség esetében biztosítsa a külső szakértői támogatás beépülését a kistérségi szintű fejlesztési, tervezési munkába, mindennapos gyakorlattá váljon a partnerek bevonásán alapuló fejlesztési célú tervezés és végrehajtás, továbbá megvalósuljon a programozási tervdokumentumokban foglalt és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által 2008 végén - 2009 elején elfogadandó projektek közötti koherencia.

"B" komponens:
a komplex programmal segítendő kistérségeken kívül eső leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése

Cél, hogy a komplex programmal segítendő kistérségeken kívüli 14 leghátrányosabb helyzetű kistérség esetében biztosított legyen a kistérségi szintű fejlesztési tervezési gyakorlat megvalósulása, mindennapos gyakorlattá váljon a partnerek bevonásán alapuló fejlesztési tervezés és végrehajtás, továbbá elősegítse a kistérségi fejlesztési programok tervezését és azok belső koherenciájának a biztosítását.

Az NFÜ felhívja a figyelmet, hogy a pályázati kiírásokhoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a megadott határidőig a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban várja.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04