14 °C Budapest

Pályázat a tudatos fogyasztói magatartásért - társadalmi egyeztetés

Pénzcentrum
2008. június 25. 14:26

Társadalmi egyeztetésre bocsátja az NFÜ a "A fogyasztóvédelem társadalmasítása tudatos fogyasztói magatartás kialakításával" című (TÁMOP 5.5.6) pályázati kiírást, az egyeztetési időszak holnap kezdődik, s július 10-én zárul.

A pályázati kiírás alapvető célja a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek sajátos eszközeivel segíteni a hazai fogyasztók tudatos fogyasztóvá válását, ezáltal fogyasztói közérzet és közbizalom javulását - olvasható az NFÜ honlapján.

A fogyasztói közérzet javítása érdekében szükség van a fogyasztóvédelem széles körű társadalmi alapokra helyezésére, törekedve a mainál erősebb tudatos fogyasztói magatartás elősegítésére. A tudatos fogyasztók körültekintőbbek a vásárlásoknál, szolgáltatások igénybevételénél. A termékek kiválasztása alkalmával ismerik azokat a tájékoztató adatokat, amelyek figyelembevételével hozzák meg döntésüket. Képesek arra, hogy önállóan, közvetlenül is érvényesítsék jogaikat.

A társadalmasítás lényege a tudatos fogyasztóvá nevelés. A fogyasztók tájékoztatását és oktatását kell ösztönözni, támogatni, mert akkor érhető el az a tudatosság, mely alkalmassá teszi a fogyasztót érdekei védelmére. A fogyasztó biztonságának erősítését célzó oktatási tananyagot kell beépíteni az iskolai és iskolarendszeren kívüli képzésbe. Ezen keresztül a fogyasztók tisztában lesznek jogaikkal és kötelességeikkel, és ennek tudatában választják meg cselekedeteiket, vásárolnak termékeket, és vesznek igénybe szolgáltatásokat.

A fogyasztók érdekeit a piacgazdaság jelenlegi fejlettségi szintjén, a fogyasztói jogokat és érdekeket világosan meghatározó szabályoknak, és hatékonyan működő intézményeknek kell védeniük. A globális gazdasági együttműködés új veszélyforrások felbukkanásával jár, mely tovább növelte a fogyasztóvédelmi garanciák iránti igényt. A fogyasztás világát is alapvetően érintő új kihívásokra fogyasztóként is képessé kell tennünk mindenkit arra, hogy megállja helyét, sikeres, szuverén önvédelemre képes állampolgár legyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az NFÜ felhívja a figyelmet, hogy a pályázati kiíráshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat július 10-ig a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban várja.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?