14 °C Budapest

Mi történne, ha lenne eurónk?

Pénzcentrum
2008. július 10. 12:00

Átállási terv - vállalkozásoknak A héten tette közzé a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság a Nemzeti Átállási Tervet. Ugyan pontos bevezetési céldátum még nincsen, a bevezetésre terv már van. Nézzük, ha eljön az ideje, hogyan lesz majd nálunk is euro, s főként, ez miként érinti a hazai vállalkozásokat!

NÁT-HA: lesz-e nálunk euro?

A cél
Az euróra való átállás célja, hogy az indokoltnál nem nagyobb költségek vállalásával az elérhető maximális előnyök mellett, sikeresen cseréljük le a forintot.
2011-ig biztosan nem lesz eurónk, ugyanis a Nemzeti Koordinációs Bizottság megállapításai szerint leghamarabb 2012. január elsején történhetne meg a bevezetés. A NÁT-nak azért kellett megszületnie, mert, ha valóban bevezetnénk 4 év múlva a közös pénznemet, arra már most meg kell kezdeni a felkészülést, hiszen a váltás oly sokrétű, és mindenkit érint.

Ha elválik, mikor lesz nálunk is a hivatalos fizetőeszköz az euro, akkor a bevezetés együtemű lesz, így nem térünk el azon újonnan csatlakozott tagállamoktól, akiknél már megtörtént az átállás. Ez azt jelenti, hogy egyidejűleg vezetik majd be a készpénzt és a számlapénzt, s nem lesz átmeneti időszak. A bevezetés napja mindenképpen január elseje lesz, ez így a legcélszerűbb a NÁT és a NEKB szerint, ugyanis a pénzügyi év is ekkor kezdődik, ráadásul az ünnepek után a készpénzforgalom tradícionálisan alacsony, ez pedig megkönnyíti a pénzcserét.


20xx. január elsejétől tehát lesz eurónk, ez lesz majd a törvényes fizetőeszköz, azonban egy előre meghatározott ideig (vélhetően maximum 1 hónapig) párhuzamosan fizetőeszköz marad a forint is. Lényeges tudnivaló, hogy az átállás után is bizonyos ideig a postahivatalokban és a bankokban biztosítani kell a forint beváltását.

Miért jó az euro a vállalkozásoknak?

A NÁT szerint a vállalkozások számára jár a legnagyobb előnnyel a közös pénznem, hiszen így megszabadulhatnak az eddig jelentkező, esetekben komoly mértékű tranzakciós költségektől, illetve az forint euróval szembeni mozgásából adódó árfolyamkockázattól, melyet a kis- és középvállalkozások körében jellemzően semmilyen tudatosan alkalmazott pénzügyi eszközzel nem mérsékeltek.

Az átállás természetesen a vállalkozások életébe is beleszól több területen is, így például át kell állítani a szervezetek számviteli, bérszámfejtő rendszerét. Minden informatikai rendszert át kell programozni, hogy a forint-euro konverziót automatikusan kezelni legyen képes.

Kereskedelem és szerződések

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Visszavonhatatlanul rögzített átváltási árfolyam
Ezt az árfolyamot az euro bevezetésének napja előtt körülbelül 6 hónappal az Európai Unió Tanácsa határozza meg, 6 számjegy pontossággal.
A kereskedelemben tevékenykedő kkv-knak mindenképpen tudnia kell, hogy az euro bevezetése előtti évben, a visszavonhatatlanul rögzített átváltási árfolyam meghatározását követő leghamarabbi időponttól kezdődően a következő év június 30-ig kötelező lesz minden pénzmennyiséget tartalmazó jelzésen a forint- és az euróértéket egyaránt feltüntetni.

Fontos tudnivaló, hogy az átállással kapcsolatosan is a jogfolytonosság elvét kell követni, vagyis nem kell újrakötni azon szerződéseket, amelyekben forintösszegek szerepelnek, hiszen azokon az átállás napját követően ezek alatt a visszavonhatatlanul rögzített árfolyamértékeket kell érteni.

A fix kamattal meghatározott szerződésekben sem változtathat a kamat mértékén a közös pénz bevezetése, ráadásul a változó kamatozásról szóló szerződéseket is úgy érinti a váltás, hogy esetlegesen a referencia kamatláb módosulhat, vagyis például BUBOR helyett EURIBOR-t kell használni.

Mibe kerül ez nekünk?

Ez költséges lesz?

Az átálláshoz kapcsolódó költségeket a NÁT szerint az egyben legnagyobb haszonélvező szektor, a vállalatok viselik majd. Persze emellett az állam is szerepet vállal ebben, a saját rendszereinek átállásával, a kommunikáció részbeni finanszírozásával, valamint a felkészülés általános koordinációjával kapcsolatosan.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem