15 °C Budapest

Euro Magyarországon: elkészült a terv

Pénzcentrum
2008. július 7. 16:06

A Kormány megtárgyalta és jóváhagyta a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság (NEB) által készített Nemzeti Átállási Terv első változatát. Az átállási terv célja, hogy számbavegye az eurobevezetéssel kapcsolatos gyakorlati teendőket, javaslatokat tegyen a gazdasági szereplőknek a már most elvégezhető és a jövőben elvégzendő feladatokra, feltárja a döntési pontokat, illetve azonosítsa a folyamat mérföldköveit. A Nemzeti Átállási Tervet a szervezet ősszel társadalmi vitára bocsátja annak érdekében, hogy megismerje az érintettek véleményét és azt az átállási terv jövő évi aktualizált változatában hasznosítsa - olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Az euro bevezetése a gazdasági feltételek (az ún. maastrichti kritériumok) teljesítése mellett jelentős gyakorlati teendőkkel is jár. Például: minden szervezetnek át kell állítania számviteli, bérszámfejtő rendszerét; a bankoknak át kell váltaniuk a bankbetéteket és az ügyfelek hiteleit forintról euróra, fel kell tölteni euróval a pénzkiadó automatákat; a közszférának koordinálnia kell az adó, járulékszabályok esetleges módosulását, a szociális juttatások átszámítását. A fogyasztóvédelmi szerveknek fel kell készülniük az új árak ellenőrzésére az indokolatlan áremelések elkerülése végett; az érintett informatikai rendszereket át kell programozni, hogy a forint-euro konverziót automatikusan kezelni tudják. Hangsúlyt kell fektetni a lakosság és ezen belül is különösen a hátrányos helyzetű csoportok tájékoztatására. Az átállás sikeres levezényléséhez komplex kommunikációs stratégia kialakítása szükséges, hogy minden érintett (üzleti-, közszféra, lakosság) a számára releváns információhoz időben és jól időzítve juthasson hozzá.

A feladatok sokszínűségére és mélységére tekintettel a Kormány 2007. szeptember 12-én döntött a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság (NEB) felállításáról és az eurobevezetésre történő gyakorlati felkészülés megkezdéséről. A NEB elnöke a pénzügyminiszter, társelnöke pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A NEB munkájába nem csak állami szervek, hanem érdekképviseletek, szakmai szövetségek, civil szervezetek is aktívan bekapcsolódtak. Széleskörű szakmai egyeztetéseket követően a NEB elkészítette a Nemzeti Átállási Terv (NÁT) első változatát. A NÁT foglalja össze az egyes gazdasági szereplők és szakterületek legfőbb feladatait, az euro bevezetése kapcsán releváns jogszabályi változásokat, valamint ajánlásokkal segíti a magán- és közszféra átállását.

Magyarországnak jelenleg nincs eurobevezetési céldátuma. Ettől függetlenül a gyakorlati felkészülés megkezdhető, hiszen egy időigényes folyamatról van szó. Az időben megkezdett felkészülés mindenképpen az átállás sikerét támogatja, míg a túl későn kezdett felkészülés többletköltségekkel járhat, és kockáztathatja az euro sikeres magyarországi bevezetését.

A Nemzeti Átállási Terv rögzíti az eurobevezetés legfontosabb alapelveit. Többek között azt, hogy Magyarország együtemben vezeti majd be a közös pénzt, vagyis az adott év január 1-jén az euro számlapénzként és készpénzként is megjelenik. A kötelező kettős árjelzés időszaka az átváltási árfolyam rögzítése után a lehető leghamarabb elkezdődik, és kötelezően az euro bevezetése után hat hónapig (vagyis június 30-ig) tart. Ebben az időszakban a termékek és szolgáltatások ára euróban és forintban egyaránt fel lesz tüntetve. A tervek szerint a forint az eurobevezetés után maximum egy hónapig marad a készpénzfizetési-forgalomban. A forintbankjegyeket 20 évig, a forintérméket 5 évig lehet majd euróra váltani a Magyar Nemzeti Bankban. Fontos alapelv, hogy a szerződéseket nem kell újratárgyalni az eurobevezetés miatt, azok jogfolytonosak. Az átállás során a termékek és szolgáltatások euróban rögzített árát úgy kell megállapítani, hogy az ne vezessen áremelkedéshez.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a tervet a NEB és albizottságai évről-évre felülvizsgálják és folyamatos szakértői egyeztetések mellett aktualizálják, miközben nyomon követik és értékelik más országok eurobevezetéshez kapcsolódó tapasztalatait.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A NÁT első változatát a NEB ősszel széleskörű társadalmi vitára bocsátja és várja minden érintett véleményét, ezeket a testület a következő évi aktualizáláskor veszi majd figyelembe.

A NÁT jelenlegi verziója elolvasható az MNB (www.mnb.hu) és PM (www.pm.gov.hu) honlapján.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?