11 °C Budapest

Euro Magyarországon: elkészült a terv

Pénzcentrum
2008. július 7. 16:06

A Kormány megtárgyalta és jóváhagyta a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság (NEB) által készített Nemzeti Átállási Terv első változatát. Az átállási terv célja, hogy számbavegye az eurobevezetéssel kapcsolatos gyakorlati teendőket, javaslatokat tegyen a gazdasági szereplőknek a már most elvégezhető és a jövőben elvégzendő feladatokra, feltárja a döntési pontokat, illetve azonosítsa a folyamat mérföldköveit. A Nemzeti Átállási Tervet a szervezet ősszel társadalmi vitára bocsátja annak érdekében, hogy megismerje az érintettek véleményét és azt az átállási terv jövő évi aktualizált változatában hasznosítsa - olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Az euro bevezetése a gazdasági feltételek (az ún. maastrichti kritériumok) teljesítése mellett jelentős gyakorlati teendőkkel is jár. Például: minden szervezetnek át kell állítania számviteli, bérszámfejtő rendszerét; a bankoknak át kell váltaniuk a bankbetéteket és az ügyfelek hiteleit forintról euróra, fel kell tölteni euróval a pénzkiadó automatákat; a közszférának koordinálnia kell az adó, járulékszabályok esetleges módosulását, a szociális juttatások átszámítását. A fogyasztóvédelmi szerveknek fel kell készülniük az új árak ellenőrzésére az indokolatlan áremelések elkerülése végett; az érintett informatikai rendszereket át kell programozni, hogy a forint-euro konverziót automatikusan kezelni tudják. Hangsúlyt kell fektetni a lakosság és ezen belül is különösen a hátrányos helyzetű csoportok tájékoztatására. Az átállás sikeres levezényléséhez komplex kommunikációs stratégia kialakítása szükséges, hogy minden érintett (üzleti-, közszféra, lakosság) a számára releváns információhoz időben és jól időzítve juthasson hozzá.

A feladatok sokszínűségére és mélységére tekintettel a Kormány 2007. szeptember 12-én döntött a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság (NEB) felállításáról és az eurobevezetésre történő gyakorlati felkészülés megkezdéséről. A NEB elnöke a pénzügyminiszter, társelnöke pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A NEB munkájába nem csak állami szervek, hanem érdekképviseletek, szakmai szövetségek, civil szervezetek is aktívan bekapcsolódtak. Széleskörű szakmai egyeztetéseket követően a NEB elkészítette a Nemzeti Átállási Terv (NÁT) első változatát. A NÁT foglalja össze az egyes gazdasági szereplők és szakterületek legfőbb feladatait, az euro bevezetése kapcsán releváns jogszabályi változásokat, valamint ajánlásokkal segíti a magán- és közszféra átállását.

Magyarországnak jelenleg nincs eurobevezetési céldátuma. Ettől függetlenül a gyakorlati felkészülés megkezdhető, hiszen egy időigényes folyamatról van szó. Az időben megkezdett felkészülés mindenképpen az átállás sikerét támogatja, míg a túl későn kezdett felkészülés többletköltségekkel járhat, és kockáztathatja az euro sikeres magyarországi bevezetését.

A Nemzeti Átállási Terv rögzíti az eurobevezetés legfontosabb alapelveit. Többek között azt, hogy Magyarország együtemben vezeti majd be a közös pénzt, vagyis az adott év január 1-jén az euro számlapénzként és készpénzként is megjelenik. A kötelező kettős árjelzés időszaka az átváltási árfolyam rögzítése után a lehető leghamarabb elkezdődik, és kötelezően az euro bevezetése után hat hónapig (vagyis június 30-ig) tart. Ebben az időszakban a termékek és szolgáltatások ára euróban és forintban egyaránt fel lesz tüntetve. A tervek szerint a forint az eurobevezetés után maximum egy hónapig marad a készpénzfizetési-forgalomban. A forintbankjegyeket 20 évig, a forintérméket 5 évig lehet majd euróra váltani a Magyar Nemzeti Bankban. Fontos alapelv, hogy a szerződéseket nem kell újratárgyalni az eurobevezetés miatt, azok jogfolytonosak. Az átállás során a termékek és szolgáltatások euróban rögzített árát úgy kell megállapítani, hogy az ne vezessen áremelkedéshez.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a tervet a NEB és albizottságai évről-évre felülvizsgálják és folyamatos szakértői egyeztetések mellett aktualizálják, miközben nyomon követik és értékelik más országok eurobevezetéshez kapcsolódó tapasztalatait.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A NÁT első változatát a NEB ősszel széleskörű társadalmi vitára bocsátja és várja minden érintett véleményét, ezeket a testület a következő évi aktualizáláskor veszi majd figyelembe.

A NÁT jelenlegi verziója elolvasható az MNB (www.mnb.hu) és PM (www.pm.gov.hu) honlapján.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem