Magyar bankok az egyszerűbb euróalapú fizetésekért

Pénzcentrum
2008. június 18. 10:07

Az eurózóna bankjainak kiemelt célja, hogy az euróövezeten belül minden eurófizetési műveletet belföldi feltételek mellett lehessen végezni. A magyar bankok új összefogása lehetőséget teremt arra, hogy ezek az előnyök a hazai fogyasztók számára is elérhetők legyenek.

Az Európai Unió fontos célkitűzése egy olyan egységes piac létrehozása, ahol az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabadon mozoghat. Az integráció fontos mérföldkövét jelentette az euró bevezetése, 2002. január 1. óta az euróövezet országaiban egységes bankjegyekkel és -érmékkel fizetnek. Ugyanakkor a tagállamok egységes pénzforgalmi piaca még nem jött létre: tagországonként más és más szabályokat követnek, az euróövezet országai közötti átutalások továbbra is bonyolultak és költségesek. Ennek megszüntetése érdekében az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank a pénzforgalom integrációjának továbbfejlesztését irányozta elő. Az Európai Unió kereskedelmi bankjainak önszabályozásával ezért 2008. január végén kezdte meg működését az EU új pénzforgalmi rendszere, az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA - Single Euro Payments Area). A SEPA lényege, hogy az övezeten belüli gazdasági szereplők eurófizetési műveleteiket egységes szabályok szerint, gyakorlatilag belföldi fizetésekként hajthatják végre.

Az euróövezeti érdekelteken kívül a SEPA-modellekre való áttérés nyitva áll Magyarország számára is. A hazai pénzforgalomban legnagyobb részesedést képviselő bankok idén áprilisban elfogadták a "Magyarország Nemzeti SEPA Terve" című dokumentumot és megalapították a Magyar SEPA Egyesület (MSE), melyet a Fővárosi Bíróság 2008. május 8-i végzésében 12791 számon nyilvántartásba vett. Az MSE létrehozásában meghatározó szerepet játszott a Magyar Nemzeti Bank és Magyar Bankszövetség, valamint a következő pénzintézetek: OTP Bank Nyrt, Magyar Takarékszöv. Bank Zrt, K&H Bank Zrt, Raiffeisen Bank Zrt, UniCredit Bank Zrt, CIB Bank Zrt, Ertse Bank Zrt, BB Bank Zrt, MKB Bank Zrt, ING Bank Zrt, CITI Bank Zrt.

Az MSE legfőbb célja, hogy a hazai bankok önszabályozó módon alakítsák a SEPA magyarországi kereteit, s ezáltal segítsék a gyors, olcsó és egyszerű euróátutalások, euróbeszedési-eljárások és eurókártyák elterjedését. Jelenleg tizenkét magyarországi bank már képes SEPA-átutalásokat fogadni, és közülük többnek az ügyfelei már küldhetnek is ilyen típusú fizetéseket az euróövezet országaiba. A bankok folyamatosan fejlesztik rendszereiket, hogy ügyfeleik SEPA-átutalásokat küldeni és fogadni is tudjanak. Így az ügyfelek az euró kedvező hatásaiban már a közös pénz magyarországi bevezetése előtt is részesülhetnek.

Az MSE első plenáris ülését 2008. június 30-án tartja, és addig is várja a további hazai pénzintézetek, valamint a banki szolgáltatások igénybevevőinek csatlakozását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További információ a Magyar Nemzeti Bank (www.mnb.hu főoldal / Pénzforgalom / SEPA menüpont) és a Magyar Bankszövetség honlapján (www.bankszovetseg.hu) található, ahol elolvasható az MSE Alapszabálya is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?