15 °C Budapest

Új szakképző központ Budapest belvárosában

Pénzcentrum
2008. július 3. 12:09

A BeTISZK VII. kerület Dohány utca 65. szám alatti, majd 3050 m2-es szakképző központja 12 kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola gyakorlatorientált képzéséhez nyújt infrastrukturális hátteret. A központi képzőhelyen - egy együttműködési megállapodás keretében - valós körülmények között működő bank üzemel, mely egyúttal gyakorló tanbankként is szolgál. Az új épületben a nagyobb szakmai rendezvények befogadására is alkalmas konferenciaterem mellett egy gyermekmegőrző is helyet kapott, amelynek célja a kisgyermekes szülők szakképzésbe való bekapcsolódásának segítése. A 2008 szeptemberétől működő gyakorlóhely nemcsak a szakképzésben résztvevőket, hanem különböző szolgáltatások biztosításával a környéken élőket is szolgálja majd.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv (2004-2006) több mint 1,4 milliárd forintos beruházásával valósult meg a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ új központi képzőhelye.
"Valódi" bankként üzemelő tanbank, a kisgyermekes szülők szakképzését segítő gyermekmegőrző és egy új konferenciaterem is szerepel a létesítmény szolgáltatásai között.
A ma felavatott budapesti Belvárosi TISZK egyike annak a 16-nak, amely az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében létesült országszerte a foglalkoztatás növelése érdekében.
A központi képzőhely átadásával véget ér az a 3 éves fejlesztési időszak, amely a Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program részeként 2005-ben indult el. A pályázati időszakban két program került megvalósításra: a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 3.2.2-es szakmai, tartalomfejlesztési programja, amelynek célja a BeTISZK szervezeti létrehozása és a képzés tartalmi előkészítése volt; illetve a HEFOP 4.1.1-es program, amelynek célja a szakképzés hátteréül szolgáló infrastrukturális feltételek javítása, a központi képzőhely kialakítása volt.

A korábbi Dohány utcai épület teljes rekonstrukciójával egy olyan, minden elemében korszerű központ jön létre, amely számos, új tartalmi és formai elemet visz be a magyar szakképzési rendszerbe: az oktatás valós munkahelyi körülményeket szimuláló környezetben történik majd. A közgazdasági, banki képzést fogja támogatni az a bankfiók, amely az országban egyedülállóként, mint "éles gyakorlóhely" fog működni. A bankban dolgozók munkájuk mellett mentorálással segítik a szakképzés gyakorlatorientált megvalósítását, így a diákok ténylegesen aktuális, piacképes ismereteket szerezhetnek. A gyakorlóbank a felnőttképzési és munkaerő-piaci igényeket, banki továbbképzéseket is szolgálni fogja. A mintaértékű kezdeményezés célja a gazdaság keresletének és a szakképzés kínálatának közelítése. A központi képzőhely valós piaci körülmények között működő egysége lesz a tanbolt, a call center és a könyvelőiroda is. A központi képzőhely mintegy 20, nem hagyományos oktatási termében összesen 460 gyakorlóhely került kialakításra, melyek informatikai hátteréül szolgáló hardver felszereltséget a legkorszerűbb szerver infrastruktúra, 100 asztali számítógép, laptop biztosítja megfelelő szoftverháttérrel és a teljes épületre kiterjedő WIFI hálózattal.

Azért, hogy a központi képzőhely által biztosított korszerű technikát eredményesen lehessen használni, közel 60 millió forint értékben, több mint 3000 tanórára készültek kompetenciafejlesztő taneszközök a közgazdasági, a kereskedelmi, az ügyviteli, valamint az informatikai szakmacsoportokra vonatkozóan. A Budapesti Gazdasági Főiskola, a TISZK tagiskolai gyakorló pedagógusok és külső pályázók által elkészített fejlesztésekben alapkövetelményként jelentek meg az új OKJ-s követelmények, az e-learning alkalmazások, a szakmai alap-, tanulási- és infokommunikációs készségek, illetve a vállalkozói és pénzügyi alapműveltség fejlesztése.

A most átadott központi képzőhely szakmai és technikai hátterével jelentős szerepet játszik majd a TISZK tagintézményeinek szak- és felnőttképzési struktúrájának átalakításában, a gyakorlati képzés minőségének és a munkavállalói alapkészségeknek a fejlesztésében.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem