19 °C Budapest

Tilos lesz válogatni a bérlők között?

Pénzcentrum
2008. július 3. 09:45

Felhördült az üzleti élet, mikor meghallotta, miről szól az Európai Bizottság tegnap bemutatott szociális javaslatcsomagját. A különböző munkaadói érdek-képviseleti szervek és kamarák tiltakozását leginkább a csomag esélyegyenlőségi célú kezdeményezései váltották ki - tudósít a Világgazdaság.

A szóban forgó kezdeményezések előírnák az életkoron, vallási és hitbéli meggyőződésen, szexuális orientáción, vagy fogyatékosságon alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmát. Ehhez hasonló tiltás uniós szinten csak a foglalkoztatás során létezett, Brüsszel ezt most már kiterjesztené a munkahelyen kívülre is.

Az üzleti élet képviselői azonban attól tartanak, hogy Brüsszel túlzásba viszi az esélyegyenlőséget, ami nagyon sokba fog kerülni a vállalkozásoknak. Az ingatlantulajdonosoknak tilos lesz például a bérlők között. A szupermarketek attól tartanak, hogy a vakok miatt Braille-írással is fel kell majd tüntetniük a termékek árát.

A kis boltoknak pedig rámpát kell majd építeniük. A bankok és biztosítók félelmei szerint az irányelv majd megtiltja, hogy az idősebb, vagy betegesebb ügyfelek esetében eltérő tarifákat alkalmazzanak. Vladimír Spidla szerint azonban az eltérő kockázatokon alapuló tarifakülönbségek fennmaradhatnak.

A bizottság igyekszik lehűteni a kedélyeket, Aurélio Cecilio szerint mindenképpen figyelembe veszik az arányosság elvét, vagyis nem lehet majd aránytalanul nagy terhet tenni a vállalkozásokra. Cáfolta, hogy a bizottsági javaslat az elbukott ír népszavazásra adott válasz lesz. A javaslatokról a következő hónapokban éles vita várható tehát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?