85 milliós kölcsön a Hollóházinak

Pénzcentrum
2008. június 27. 14:07

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén összesen 38 napirendi pontot tárgyalt. Többek között intézkedett a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.-nek nyújtandó 85 millió Ft tulajdonosi kölcsönről a Kormány határozata alapján, jóváhagyta a felsőoktatási intézmények specialitásainak megfelelő vagyonkezelési szerződés-tervezetet, és döntött a taszári volt katonai repülőtér hasznosításáról.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vezérigazgatójának előterjesztése alapján hozta meg határozatait az alábbi témákban.

Döntött a Tanács a taszári volt katonai repülőtér hasznosításáról. A 2008. április 28-án az MNV Zrt. piacfelmérő felhívást tett közzé, mely sikeres és eredményes volt. A taszári Kapos bázisrepülőtér ingatlan-együttesének hasznosítására irányuló pályázatot a piacfelmérés eredményét felhasználva rövid időn belül, előreláthatólag 2008. őszén megindítja a Társaság. A felhívásra összesen harminc, többségében külföldi székhelyű szakmai, illetőleg pénzügyi befektető, valamint tanácsadó cég regisztrálta magát. A 2008. május 30-i jelentkezési határidő lejártáig tizenkét érdeklődő nyújtotta be pályázatát. A jelentkező magyar tulajdonú cégek mellett jelentős számú külföldi székhelyű, illetőleg hátterű társaság is szerepel. Több közülük tőkeerős szakmai befektető, amely komoly referenciákkal rendelkezik az ingatlanfejlesztések, köztük repülőtér-fejlesztés, -üzemeltetés, illetőleg ipari parkok, logisztikai központok létesítése vagy kezelése területén. A jelentkezések egy részét tanácsadó cégek nyújtották be, melyek a projekt megvalósításához hatékony konzorcium létrehozatalát irányozták elő.

A jelentkezések nagy része alapos repülés-szakmai és ingatlanfejlesztési ismereteket feltételező, részletes munka, amelyek által az MNV Zrt. és a felhívás előkészítésében és terjesztésében is segítséget nyújtó Dr. Kolber István miniszterelnöki megbízott többségében választ kapott a taszári repülőtér hasznosítására irányuló pályázat előkészítése során felmerülő kérdésekre. Nyilvánvalóvá vált, hogy az érdeklődő befektetői körök által preferált hasznosítási mód az ingatlanok tulajdonjogának megszerzését feltételezi, továbbá az is, hogy a jelentkezők cargo repülőtér mellett intermodális logisztikai központ létesítését, és további funkciók betelepítését is megvalósíthatónak, szükségesnek tartják.

Döntött az NVT a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.-nek nyújtandó 85 millió Ft tulajdonosi kölcsönről a Kormány 2073/2008. (VI.13.) Korm. határozata alapján, valamint arról is határozott, hogy az eddig nyújtott tulajdonosi kölcsönöket összevonják és a lejárati határidejüket meghosszabbítják.

Jóváhagyta a Vagyontanács az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről szóló 2005. évi XV. Törvényben meghatározott kibocsátási egységek és a 2007. évi LX. Törvényben nevesített kiotói egységek, mint vagyoni értékű jogok tárgyában a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal kötendő vagyonkezelési szerződés-tervezetet.

A Vagyontanács jóváhagyta a felsőoktatási intézmények specialitásainak megfelelő vagyonkezelési szerződés-tervezetet.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács mai ülésén közgyűlési mandátumot adott ki a Tokaj Kereskedőház Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közgyűlésére.

A Vagyontanács alapítói határozatban engedélyezte a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.-nek a Debrecen Faraktár utcai ingatlan és a Zalaerdő Erdészeti Zrt.-nek a Nagykanizsa 3776/1, 3776/2 helyrajzi számú ingatlanok értékesítését.

A Tanács jóváhagyta az ÉMI Kht. és az Önkormányzati Minisztérium között létrejövő közhasznú szerződést, és alapító határozatot adott ki az ÉMI Kht. részére.

Az NVT alapítói határozatot adott ki a Regionális Fejlesztési Holding Zrt., a RADAR Holding Zrt., a BMSK Zrt., Kiving Kft., a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., a MALÉV Vagyonkezelő Kft., és a VEIKI Villamosenergiaipari Kutató Intézet Zrt. részére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mai ülésén a Tanács az Informatikai és Technológiai Park Zrt. 100%-os részvénycsomagjának értékesítésére kiírt nyilvános, egyfordulós pályázatában beérkezett egy ajánlatot érvényesnek, és az eljárást eredményesnek nyilvánította.

Döntött a Tartalékgazdálkodási Kht. határozatlan időre, valamint a Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt. vagyonkezelésbe adásának meghosszabbításáról 2008. december 31-ig, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium részére.

Hozzájárult az NVT a Budapest Airport Zrt. közvetett többségi tulajdonosának, az Airport Holding Kft. tulajdonosi körének bővítéséhez az Aero Investment S.á.r.l-lel.

Elfogadta a Vagyontanács a PRI-MAN Privatizációt Menedzselő Kft. első üzleti évről szóló egyszerűsített éves beszámolóját.

Jóváhagyta a Tanács az Energia Központ Kht. könyvvizsgálójának megválasztását.

Döntött a Tanács 8 önkormányzat által igényelt 13 db ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról. A 13 igényelt ingatlan telkeinek összterülete 225 600 m2, a megbízott értékbecslők által becsült forgalmi értékük 292 410 011 Ft. Az ingatlanokat az igénylők a jogszabályban meghatározott önkormányzati feladatok megvalósítása érdekében kívánják hasznosítani.

Az ingatlanokat egyrészt településrendezés, vízrendezés, csatornázás, a helyi közutak és közterületek fenntartása céljára, másrészt településfejlesztés, az alapfokú nevelésről, az óvodáról, az oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásról, valamint a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás, közművelődési feladatok, sport támogatása céljából igényelték az önkormányzatok. A Tanács mai döntése értelmében Aszaló 709/1, 0119, 1613 hrsz-ú ingatlan, Budapest, XII. 9529/4 hrsz-ú ingatlan "Béla Király kút", BUDAPEST, XVI. 103153/1 hrsz-ú Bem apó utcai ingatlan, Gyarmat, 454, Gyarmat, 455 hrsz-ú ingatlanok, Baks 02 hrsz-ú ingatlan, Szentes 10030 hrsz-ú ingatlan önkormányzati tulajdonba kerültek. Szintén döntött a Tanács az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében a Tudásközpont Projekt részét képező Pécs 40712 hrsz-ból kialakítandó 40712/4 hrsz-ú, Pécs, 40712 hrsz-ból kialakítandó 40712/2 hrsz-ú ingatlan és Pécs, 40712 hrsz-ból kialakítandó 40712/3 hrsz-ú ingatlan, valamint a Koncert és Konferencia Központ részét képező Pécs 40714/4 hrsz-ú ingatlanból 2655 m2 ingyenes átadásáról.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem