85 milliós kölcsön a Hollóházinak

Pénzcentrum
2008. június 27. 14:07

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén összesen 38 napirendi pontot tárgyalt. Többek között intézkedett a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.-nek nyújtandó 85 millió Ft tulajdonosi kölcsönről a Kormány határozata alapján, jóváhagyta a felsőoktatási intézmények specialitásainak megfelelő vagyonkezelési szerződés-tervezetet, és döntött a taszári volt katonai repülőtér hasznosításáról.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vezérigazgatójának előterjesztése alapján hozta meg határozatait az alábbi témákban.

Döntött a Tanács a taszári volt katonai repülőtér hasznosításáról. A 2008. április 28-án az MNV Zrt. piacfelmérő felhívást tett közzé, mely sikeres és eredményes volt. A taszári Kapos bázisrepülőtér ingatlan-együttesének hasznosítására irányuló pályázatot a piacfelmérés eredményét felhasználva rövid időn belül, előreláthatólag 2008. őszén megindítja a Társaság. A felhívásra összesen harminc, többségében külföldi székhelyű szakmai, illetőleg pénzügyi befektető, valamint tanácsadó cég regisztrálta magát. A 2008. május 30-i jelentkezési határidő lejártáig tizenkét érdeklődő nyújtotta be pályázatát. A jelentkező magyar tulajdonú cégek mellett jelentős számú külföldi székhelyű, illetőleg hátterű társaság is szerepel. Több közülük tőkeerős szakmai befektető, amely komoly referenciákkal rendelkezik az ingatlanfejlesztések, köztük repülőtér-fejlesztés, -üzemeltetés, illetőleg ipari parkok, logisztikai központok létesítése vagy kezelése területén. A jelentkezések egy részét tanácsadó cégek nyújtották be, melyek a projekt megvalósításához hatékony konzorcium létrehozatalát irányozták elő.

A jelentkezések nagy része alapos repülés-szakmai és ingatlanfejlesztési ismereteket feltételező, részletes munka, amelyek által az MNV Zrt. és a felhívás előkészítésében és terjesztésében is segítséget nyújtó Dr. Kolber István miniszterelnöki megbízott többségében választ kapott a taszári repülőtér hasznosítására irányuló pályázat előkészítése során felmerülő kérdésekre. Nyilvánvalóvá vált, hogy az érdeklődő befektetői körök által preferált hasznosítási mód az ingatlanok tulajdonjogának megszerzését feltételezi, továbbá az is, hogy a jelentkezők cargo repülőtér mellett intermodális logisztikai központ létesítését, és további funkciók betelepítését is megvalósíthatónak, szükségesnek tartják.

Döntött az NVT a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.-nek nyújtandó 85 millió Ft tulajdonosi kölcsönről a Kormány 2073/2008. (VI.13.) Korm. határozata alapján, valamint arról is határozott, hogy az eddig nyújtott tulajdonosi kölcsönöket összevonják és a lejárati határidejüket meghosszabbítják.

Jóváhagyta a Vagyontanács az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről szóló 2005. évi XV. Törvényben meghatározott kibocsátási egységek és a 2007. évi LX. Törvényben nevesített kiotói egységek, mint vagyoni értékű jogok tárgyában a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal kötendő vagyonkezelési szerződés-tervezetet.

A Vagyontanács jóváhagyta a felsőoktatási intézmények specialitásainak megfelelő vagyonkezelési szerződés-tervezetet.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács mai ülésén közgyűlési mandátumot adott ki a Tokaj Kereskedőház Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közgyűlésére.

A Vagyontanács alapítói határozatban engedélyezte a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.-nek a Debrecen Faraktár utcai ingatlan és a Zalaerdő Erdészeti Zrt.-nek a Nagykanizsa 3776/1, 3776/2 helyrajzi számú ingatlanok értékesítését.

A Tanács jóváhagyta az ÉMI Kht. és az Önkormányzati Minisztérium között létrejövő közhasznú szerződést, és alapító határozatot adott ki az ÉMI Kht. részére.

Az NVT alapítói határozatot adott ki a Regionális Fejlesztési Holding Zrt., a RADAR Holding Zrt., a BMSK Zrt., Kiving Kft., a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., a MALÉV Vagyonkezelő Kft., és a VEIKI Villamosenergiaipari Kutató Intézet Zrt. részére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mai ülésén a Tanács az Informatikai és Technológiai Park Zrt. 100%-os részvénycsomagjának értékesítésére kiírt nyilvános, egyfordulós pályázatában beérkezett egy ajánlatot érvényesnek, és az eljárást eredményesnek nyilvánította.

Döntött a Tartalékgazdálkodási Kht. határozatlan időre, valamint a Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt. vagyonkezelésbe adásának meghosszabbításáról 2008. december 31-ig, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium részére.

Hozzájárult az NVT a Budapest Airport Zrt. közvetett többségi tulajdonosának, az Airport Holding Kft. tulajdonosi körének bővítéséhez az Aero Investment S.á.r.l-lel.

Elfogadta a Vagyontanács a PRI-MAN Privatizációt Menedzselő Kft. első üzleti évről szóló egyszerűsített éves beszámolóját.

Jóváhagyta a Tanács az Energia Központ Kht. könyvvizsgálójának megválasztását.

Döntött a Tanács 8 önkormányzat által igényelt 13 db ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról. A 13 igényelt ingatlan telkeinek összterülete 225 600 m2, a megbízott értékbecslők által becsült forgalmi értékük 292 410 011 Ft. Az ingatlanokat az igénylők a jogszabályban meghatározott önkormányzati feladatok megvalósítása érdekében kívánják hasznosítani.

Az ingatlanokat egyrészt településrendezés, vízrendezés, csatornázás, a helyi közutak és közterületek fenntartása céljára, másrészt településfejlesztés, az alapfokú nevelésről, az óvodáról, az oktatásról, az egészségügyi, a szociális ellátásról, valamint a gyermek és ifjúsági feladatokról való gondoskodás, közművelődési feladatok, sport támogatása céljából igényelték az önkormányzatok. A Tanács mai döntése értelmében Aszaló 709/1, 0119, 1613 hrsz-ú ingatlan, Budapest, XII. 9529/4 hrsz-ú ingatlan "Béla Király kút", BUDAPEST, XVI. 103153/1 hrsz-ú Bem apó utcai ingatlan, Gyarmat, 454, Gyarmat, 455 hrsz-ú ingatlanok, Baks 02 hrsz-ú ingatlan, Szentes 10030 hrsz-ú ingatlan önkormányzati tulajdonba kerültek. Szintén döntött a Tanács az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében a Tudásközpont Projekt részét képező Pécs 40712 hrsz-ból kialakítandó 40712/4 hrsz-ú, Pécs, 40712 hrsz-ból kialakítandó 40712/2 hrsz-ú ingatlan és Pécs, 40712 hrsz-ból kialakítandó 40712/3 hrsz-ú ingatlan, valamint a Koncert és Konferencia Központ részét képező Pécs 40714/4 hrsz-ú ingatlanból 2655 m2 ingyenes átadásáról.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?