100 milliárdos hitelkeret a bankoknak

Pénzcentrum
2008. június 3. 14:36

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB Zrt., MFB) 100 milliárdra emelte fel az eredetileg 65 milliárdra tervezett GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretösszegét, amelyet az MFB-vel hitelkeret-szerződést kötött hitelintézetek vehetnek igénybe. A legfeljebb 15 éves lejáratú, 2 év türelmi idejű hitel kamata mindössze 3 havi BUBOR+0,5 %/év. Ezt a kedvezményes forrást a kereskedelmi bankok a vállalkozások infrastruktúra- és technológiafejlesztési beruházásainak finanszírozására használhatják fel forintban és devizában. Az MFB a hitelintézetek számára a szerződésben rögzítette az ügyfeleknek felszámítható kamat mértékét, ez forinthitel esetén a BUBOR alapkamat + legfeljebb 6 %/év, devizahitelnél pedig a deviza alapkamat + legfeljebb 6 %/év. A futamidő és a türelmi idő megegyezik a hitelintézeteknél alkalmazott mértékekkel.

Az MFB Zrt. a nagy érdeklődés miatt az eredetileg 65 milliárd helyett összesen 100 milliárd forint összegű hitelkeretet nyitott meg a hazai hitelintézetek számára, amelyből azok a vállalkozások infrastruktúra- és technológiafejlesztési beruházásait finanszírozhatják. A GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretében az MFB-vel hitelkeret-szerződést aláírt kereskedelmi bankok 3 havi BUBOR+0,5 %/év kamat mellett juthatnak legfeljebb 15 éves lejáratú hitelhez, 2 év türelmi idő mellett. A bankok a szerződésben rögzítettek szerint több szakaszban hívhatják le a finanszírozási forrást. A konstrukció a nemzetközi fejlesztési intézmények gyakorlatában is alkalmazott ún. global loan jellegű finanszírozási, szerződéskötési és ellenőrzési eljárás szerint került kialakításra.

Az MFB a hitelintézeteknek rendelkezésre tartási, folyósítási, vagy más jutalékot, díjat nem számít fel. A megállapodásban azonban előírja számukra, hogy a kedvezményes forrást a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint kkv-nak nem minősülő vállalkozások finanszírozására vehetik igénybe éven túli lejáratú beruházási hitel és kapcsolódó forgóeszköz hitel nyújtására. A hitelek forint mellett euróban, svájci frankban és japán jenben is folyósíthatók.
A Bank vezérigazgatója, Erős János szerint az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram jelentőségét az adja, hogy az amerikai másodrendű jelzálogpiac válsága a nemzetközi pénzügyi piacokon általános likviditás-szűküléshez és a forrásköltségek emelkedéséhez vezetett. Ennek a hatásai előbb-utóbb átgyűrűznek a hazai kereskedelmi bankokhoz is, megdrágítva a vállalkozások finanszírozását. "A Magyar Fejlesztési Bank kiváló nemzetközi hitelminősítésére alapozva igen kedvező feltételek mellett tud külföldi forrásokat bevonni, és ennek az előnyeit szeretné megosztani a hazai vállalkozásokkal oly módon, hogy az őket hitelező bankoknak olcsó forrást biztosít a hitelezéshez" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az MFB által nyújtott refinanszírozási hitel felhasználható tárgyi eszközökbe történő beruházáshoz, továbbá a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó szabadalmi jog, licenc, know-how vagy immateriális javak vásárlásához, előállításához. Ugyancsak igénybe vehető a beruházáshoz, fejlesztéshez közvetlenül kapcsolódó tartós forgóeszköz-finanszírozásához. Az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogram keretében új, folyamatban lévő, vagy legfeljebb 6 hónapja lezárt beruházások hitelezhetők. A hitelösszeg 10 milliótól 3 milliárd forintig terjedhet, a hitel futamideje legfeljebb 15 év, 2 év rendelkezésre tartási, illetve türelmi idővel.

A hitel feltételei nagyon kedvezőek, forinthitel esetén az ügyleti kamat mértéke a BUBOR alapkamat + legfeljebb 6 %/év, devizahitel esetén pedig a deviza alapkamat + legfeljebb 6 %/év. A finanszírozó hitelintézet az MFB által limitált kamaton felül felszámíthat a kondíciós listájában szereplő egyéb díjat, jutalékot, költséget is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MFB GLOBAL Fejlesztési Hitelprogrammal kapcsolatos részletes információk elérhetők a Bank honlapján (www.mfb.hu).

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm