18 °C Budapest

Rajtuk Magyarország szeme - figyelni kell rájuk!

Pénzcentrum
2008. május 15. 11:21

Immár másodszor készült el az Üzlettárs magazin és a Coface közös, 100 kistigris címet viselő kiadványa. Az ennek kapcsán ma megrendezett sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy az alultőkésítettség, a gyűrűző nemfizetés, a nehézkes banki finanszírozás, valamint az irreálisan magas közterhek, a kiszámíthatatlanul változó szabályozói környezet és a negatívan megélt hivatalos ellenőrzések is megnehezítik a hazai kkv-k fejlődését.

Oláh Péter, a CE Üzleti Média Kiadó és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a kutatásban nem csupán adatokat elemeztek, hanem meg is kérdezték a kkv-kat. Hozzátette, az előző kutatáshoz képest romlott a helyzet, érezhetően nem javult a kkv-k helyzete.

Kőrizs Imre az Üzlettárs magazin főszerkesztőjének ismertetője szerint nem az uniós fogalommeghatározás alapján sorolták be a kkv-kat, hanem a hazai viszonyoknak megfelelő mérőszámot alkalmaztak, így a felmérés azokra a cégekre terjedt ki, akik az utolsó vizsgált évben 375 millió és 1,1 milliárd forint közötti árbevételt értek el. A felmérésben egyetlen visszatérő "tigris" találhatunk, a Szegedi Finomítót. Az elhullott tigrisek aránya 2-3%, ez az arány "természetesnek" tekinthető.

Dercze Tamás, a Coface Hungary országigazgatója szerint kiemelt fontosságú, hogy a kkv-szektorral foglalkozzunk, hiszen ezen szektor GDP-hez való hozzájárulása nálunk hozzávetőlegesen 50%. Az exporthoz a kkv-k hozzájárulása 20 % alatti, hiszen itt a multik leányai által generált export sokkal nagyobb szerepet játszik. A kkv-k a magyar foglalkoztatottak 65-70 százalékát alkalmazzák, amely arány bizonyos szektorokban ennél jóval magasabb is lehet. Dercze kiemelte, a magyar gazdaság számára létfontosságú, hogy ez a szektor jól teljesítsen.


A felmérés tapasztalatai alapján a kkv-k körében nagy a bizalmatlanság, nehéz adatokat szerezni, emellett jellemző a forráshiány. A listára kevés termelő cég került fel, csupán 15 százalék az arányuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kőrizs Imre hozzáfűzte, a vállalkozások titkolózásának több oka is lehet, melyek közül a legfőbb a vagyonosodási vizsgálat, melyet a cégek egyfajta retorzióként élnek meg. Visszatartó erő emellett a piaci verseny is.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?