23 °C Budapest

Rajtuk Magyarország szeme - figyelni kell rájuk!

Pénzcentrum
2008. május 15. 11:21

Immár másodszor készült el az Üzlettárs magazin és a Coface közös, 100 kistigris címet viselő kiadványa. Az ennek kapcsán ma megrendezett sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy az alultőkésítettség, a gyűrűző nemfizetés, a nehézkes banki finanszírozás, valamint az irreálisan magas közterhek, a kiszámíthatatlanul változó szabályozói környezet és a negatívan megélt hivatalos ellenőrzések is megnehezítik a hazai kkv-k fejlődését.

Oláh Péter, a CE Üzleti Média Kiadó és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a kutatásban nem csupán adatokat elemeztek, hanem meg is kérdezték a kkv-kat. Hozzátette, az előző kutatáshoz képest romlott a helyzet, érezhetően nem javult a kkv-k helyzete.

Kőrizs Imre az Üzlettárs magazin főszerkesztőjének ismertetője szerint nem az uniós fogalommeghatározás alapján sorolták be a kkv-kat, hanem a hazai viszonyoknak megfelelő mérőszámot alkalmaztak, így a felmérés azokra a cégekre terjedt ki, akik az utolsó vizsgált évben 375 millió és 1,1 milliárd forint közötti árbevételt értek el. A felmérésben egyetlen visszatérő "tigris" találhatunk, a Szegedi Finomítót. Az elhullott tigrisek aránya 2-3%, ez az arány "természetesnek" tekinthető.

Dercze Tamás, a Coface Hungary országigazgatója szerint kiemelt fontosságú, hogy a kkv-szektorral foglalkozzunk, hiszen ezen szektor GDP-hez való hozzájárulása nálunk hozzávetőlegesen 50%. Az exporthoz a kkv-k hozzájárulása 20 % alatti, hiszen itt a multik leányai által generált export sokkal nagyobb szerepet játszik. A kkv-k a magyar foglalkoztatottak 65-70 százalékát alkalmazzák, amely arány bizonyos szektorokban ennél jóval magasabb is lehet. Dercze kiemelte, a magyar gazdaság számára létfontosságú, hogy ez a szektor jól teljesítsen.


A felmérés tapasztalatai alapján a kkv-k körében nagy a bizalmatlanság, nehéz adatokat szerezni, emellett jellemző a forráshiány. A listára kevés termelő cég került fel, csupán 15 százalék az arányuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kőrizs Imre hozzáfűzte, a vállalkozások titkolózásának több oka is lehet, melyek közül a legfőbb a vagyonosodási vizsgálat, melyet a cégek egyfajta retorzióként élnek meg. Visszatartó erő emellett a piaci verseny is.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem