Állami ösztönzésre várnak a napenergia-hasznosítók!

Pénzcentrum
2008. május 14. 09:30

A napenergia hasznosítására alkalmas készülékeket gyártó és forgalmazó cégek további állami támogatásokat szorgalmaznak a termékek szélesebb körben történő elterjedése érdekében. Egy átlagos családi ház napkollektorokkal történő felszerelése jelenleg 700-800 ezer forintba kerül, de ez még csak a meleg víz előállításához elegendő, ha fűteni is az alternatív energiaforrással szeretne valaki, akkor a költségek tovább emelkednek - írja a Világgazdaság.

Idén 1,6 milliárdos keretösszegre lehet pályázni a Nemzeti energiatakarékossági programon keresztül. A beruházási költség negyedét, maximum egymillió forintot lehet igényelni a napelemek, napkollektorok telepítésére, a többit önerőből, vagy hitelből kell előteremteni.


A 25 %-os támogatás elmarad a nyugat-európai szinttől, ezért még akár egy évtizedet is várhatunk, hogy az új építéseknél legalább a 10 %-ot elérje a napenergia felhasználásának az aránya. Az országban mért napsütéses órák száma eléri az évi 2100-at, ezzel kedvező adottságokkal rendelkezik az ország, de mégsem használjuk ki megfelelően.

Az állami támogatások növelésével gyorsabban elterjedhetne a napenergia felhasználása, az olaszok és a spanyolok az építési engedélyezési feltételrendszerükbe is beépítették a 20 %-os kötelező szolárrendszer minimumot. A napkollektorok hatékonysága a társasházak esetében sokkal magasabb, mint egy családi háznál, mert optimálisabb a felhasználás, ezért elsősorban a panelházak és a társasházak energiafelhasználását lehetne költséghatékonyabbá tenni.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35