3 °C Budapest

75 milliárd forint hitel felvételében segítettek a kkv-knak

Pénzcentrum
2008. április 28. 09:10

Az első negyedévben 75 milliárd forint hitel felvételét mozdította elő készfizető kezességvállalásával a kis- és középvállalkozások körében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (továbbiakban GHG) - derül ki a társaság negyedéves eredményeiből. A társaság 2008 első negyedévében 68 milliárd forint új garanciát vállalt, teljes garanciaállománya eléri a 343 milliárd forintot.

A GHG 2008 első negyedévében garanciavállalásainak számát 11 százalékkal, volumenét 18 százalékkal bővítette. A társaság 2008 első negyedévében 68 milliárd forint új garanciát vállalt, s teljes garanciaállománya 343 milliárd forint. Az új szerződésekkel a társaság több, mint 75 milliárd forint hitel felvételét mozdította elő a kis- és középvállalkozások körében. "A társaság legfontosabb pénzügyi mutatói megfelelnek a 22 százalékos garanciaállomány növekedéssel kalkuláló idei tervünk időarányos részének" - jelentette ki dr. Radnai György, a társaság vezérigazgatója.

Folytatódik az átrendeződés a kezességvállalások típusai között: a Széchenyi Kártya és más kártyahitelek keretében felvett kis- és középvállalkozói hitelek továbbra is népszerűek, a garanciák összvolumenének mintegy fele ehhez a hiteltípushoz kapcsolódik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy éven belüli garanciák súlya még mindig meghatározó (a szerződések 94 százaléka tartozik ide, összegszerűen a kezességvállalások 75 százaléka). Örvendetesen nő ugyanakkor a hosszú lejáratú garanciák aránya, súlyuk a tavalyi 8-ról 17 százalékra emelkedett az első negyedévben. A nagyobb összegű, vagyis 50 millió forintot meghaladó hitelekhez vállalt kezességek száma és súlya gyakorlatilag változatlan: az ide tartozó 148 szerződés 22,7 milliárd forint garanciavállalást jelent.

Továbbra is a mikrovállalkozások a meghatározó hitelfelvevők. Az éves vállalásokon belül nagymértékben nőtt a költségvetési viszontgarancia nélküli termékek értékesítése. Dinamikusan bővül az önkormányzati fejlesztésekhez és beruházásokhoz vállalt kezességek állománya is.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57