12 °C Budapest

Pályázati buktatók: mikor már nyertesnek hiszed magad

Pénzcentrum
2008. április 23. 10:00

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) 2007-ben kiírt pályázataira több mint 12 ezer jelentkezés érkezett, 3865 milliárd forint támogatási igénnyel, ebből 3428 nyert EU-forrást - összesen mintegy nyolcvanmilliárd forintot. Március 31-ig 21 milliárd forintot fizettek ki. A többiek még a hiánypótlások, hatósági engedélyek erdejében bolyonganak, és a költség-haszon elemzések is keserítik majd az életüket - írja a Népszabadság.

Sok pályázatíró úgy véli, "mintha visszafelé haladnának", pedig tavaly év elején történtek egyszerűsítések: kialakult egy olyan intézményrendszer, amely érdekelt a kifizetések gyorsításában, alkalmazható az átalányelszámolás, működik az elektronikus számlakitöltő, csökkent a kifizetésekhez benyújtandó dokumentumok száma, a korábbi ötmillió helyett tízmilliós támogatás alatt nem szükséges biztosíték nyújtása. - Kevésbé bonyolultak a dokumentumok, de a rendszer nem mindig észszerű. Sok idő, energia és pénz megy el a formai hiánypótlásokra, amelyek mind-mind késleltetik a kifizetéseket - meséli saját és kollégái tapasztalatait név nélkül egy pályázatíró.

Szakértők szerint az idén soha nem látott tömegű kiírás várható, és a kifizetések nagysága is megugrik. Az adminisztrációt azonban a következő hónapokban tovább lassíthatja a kötelező költség-haszon elemzés. - Már az ágazati verziók is léteznek a fejlesztési pénzek hatékonyságának mérésére, de sem a kiírók, sem a pályázatírók nincsenek felkészülve a használatára, ami komoly gondokat okozhat a következő hónapokban - véli a pályázatírók szövetségének vezetője. Szerinte szükséges a megtérülés mérése, különösen a 200-300 millió forint feletti projekteknél, de nem minden esetben életszerű az elemzés alkalmazása. - Ötven-hatvan oldalas tájékoztatókon kell kiigazodnunk, amelyek egységes gyakorlati értelmezése csak most alakul ki a kiíróknál is, ráadásul megváltozik az az EU-rendelkezés, amelyre a frissen készült módszertani útmutatók épültek, ezért hamarosan jönnek majd a módosított változatok. A projektgazdák nincsenek felkészülve arra, hogy a jelentősebb fejlesztési tervekhez akár fél-másfél millió forintos újabb tanulmányt is készíttessenek. Volt már olyan ügyfél, aki meglátva mi vár rá a költség-haszon elemzéssel, inkább elállt a pályázattól - meséli az elnök. - Egy halastó kikotrásánál vagy egy templomfelújításnál elég nehéz életszerűen számszerűsíteni a megtérülést, az évek alatt felgyülemlő hasznot. Ez arra kényszerítheti majd a pályázókat, hogy fiktív elemeket lopjanak be az elemzésbe, ezzel viszont épp a lényeg veszne el - teszi hozzá.

Mindazonáltal az NFÜ további könnyítéseken dolgozik: májustól nemcsak a számlákat és az elszámolásokat lehet majd elektronikusan benyújtani, hanem a fizikai előrehaladás dokumentumait is. A tervek szerint őszre a pályázói tájékoztató felületet is továbbfejlesztik, így lehetővé válik az elektronikus dokumentumegyeztetés.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?