16 °C Budapest

Fókuszban a kerékpár

Pénzcentrum
2008. április 22. 10:03

Immáron második alkalommal hirdeti meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Kerékpáros Magyarország Program keretében a "Bringázz a munkába!" akciót. Ezzel egy időben kerül bejelentésre az a 2 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás, amelynek célja a kerékpáros forgalom biztonságos közlekedési feltételeinek, az egészséges életmód kialakításának és az idegenforgalomnak a segítése, valamint a környezetkímélő közlekedést szolgáló beruházások megvalósulásának támogatása.

"Bringázz a munkába!"

A tavalyi budapesti program sikerességéből kiindulva az idén már országosra bővített akcióban lehet a kerékpáros kilométereket gyűjteni. A Kerékpáros Magyarország Program akcióinak köszönhetően egyre több munkáltató és munkavállaló érzi saját ügyének a kerékpárbarát szemlélet terjesztését. Egyre többen gondolják úgy, hogy a kerékpározás nemcsak egyszerű közlekedési forma, hanem életstílus, amely része az egészséges életmódnak és a környezettudatos magatartásnak is.

A GKM április 22. és május 31. között, hat héten keresztül várja azoknak az elszánt egyéni vagy 2-5 fős biciklis csapatoknak a jelentkezését, amelyeknek tagjai vállalják, hogy az akció ideje alatt naponta, de legalább 10 alkalommal, kerékpárral mennek be a munkahelyükre.
Regisztrálni a www.bringazzmunkaba.hu honlapon lehet.

Tavaly összesen 2162 budapesti bringás (293 csapat és 1033 egyéni kerekező) regisztrált az akcióra, és összesen 21.235 kg széndioxid kibocsátást spóroltak meg a városi közlekedőknek.

A mostani, országosra bővített "Bringázz a munkába!" akciót több önkormányzat közvetlenül is támogatja. A Kerékpárosbarát Település cím elnyerése többletpontot jelent a GKM kerékpárút pályázataiban.

Pályázati felhívás kerékpárutak fejlesztésére

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GKM által kiírt felhívásra tervezési, építési, valamint szélesítés és burkolat-megerősítésre vonatkozó pályázatok is benyújthatóak. Az első pályázati forduló keretében 2008. május 14-ig, a második pályázati forduló keretében pedig 2008. július 31-ig.

A megpályázható és vissza nem térítendő támogatás keretösszege mind a 2008. évi első fordulóra, mind pedig a 2008. évi második fordulóra (2009. évi megvalósítási kötelezettséggel) 1 - 1 Mrd forint.
A támogatás mértéke a tervezési pályázatok esetében 50%, az építési célú pályázatok esetében 80-95%, a szélesítés és burkolat-megerősítésére vonatkozó pályázatok esetében pedig 30-45% lehet.

A pályázatokon helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és többcélú kistérségi társulások vehetnek részt egy éven belül megvalósuló fejlesztésekkel, illetve árvízvédelmi töltésen épülő kerékpárút esetében az illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pályázhat.

A pályázatokat - a pályázati felhívásban és útmutatóban közölteknek megfelelően - a kitöltött adatlapokkal együtt hiánytalanul kell postai úton benyújtani a KKK címére. A pályázati felhívás és útmutató az adatlapokkal együtt letölthető a következő oldalakról: www.gkm.gov.hu, www.kertam.hu, www.lendulet.hu.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04