13 °C Budapest

Ugrott a kkv-k hitelgaranciája

Pénzcentrum
2008. április 18. 08:45

Torzítaná az EU-tagállamok közötti, határokon átnyúló versenyt a magyar Eximbank tervezett új garanciaterméke - véli az Európai Bizottság. Brüsszel ezért elutasította a kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára kidolgozott exporthitel-biztosítást - írja a Világgazdaság.

A rendszer keretében az Eximbank rövid lejáratú exporthitel-garanciát nyújtott volna az évi kétmillió euró exportforgalmat meg nem haladó magyar kkv-k kiviteli ügyleteinek finanszírozására szánt hitelek vissza nem fizetése esetén. Kereskedelmi forrásokból idehaza nem vehető igénybe hasonló bankgarancia, ezért a tervezett intézkedést benyújtották elbírálásra a bizottságnak, amely 2007 júniusában indított átfogó vizsgálatot a terv ügyében - ez zárult le az elutasításról szóló tegnapi bejelentéssel.

A mostani döntéssel egy több mint kétéves folyamat végére került pont. A bizottság 2005 decemberében kiadott (2005/C 325/11. számú), a korlátozott exportforgalmú kkv-k részére állami hátterű, rövid lejáratú exporthitel-biztosításról szóló közleménye alapján indították meg idehaza a jogszabály-módosításokat, illetve ezt követően kezdte az Eximbank és a Mehib kidolgozni az annak szelleméhez illő terméket. A bizottság 2006-ban elfogadta a Mehib biztosítási termékét, s ennek megfelelően a Magyar Exporthitel Biztosító meg is kezdte a hazai kkv-k exportjának rövid lejáratú biztosítását.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04