16 °C Budapest

Banki top-ügyfél akarsz lenni? Nem kell mást tenni, mint...

Pénzcentrum
2008. február 29. 05:40

Egy vállalkozás ma már nem is létezhet bankszámla nélkül, éppen ezért kiemelten fontos, hogy jól döntsünk arról, hol és milyen számlát nyitunk. Egyre több bank fordul a kkv-szektor felé, s újdonságként üdvözölhető az is, hogy igyekszenek testreszabott megoldásokat kialakítani. Nézzük, mit kaphatunk a bankban, ha kkv-ügyfélként érkezünk, s közben annak is utánajárunk, ki lehet egy hitelintézet top-ügyfele!

Összeállításunk elkészítésében segítséget a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, a Commerzbank, az Erste Bank, a K&H Bank, az OTP Bank, a UniCredit Bank, valamint a Volksbank nyújtott.

Ki mint veti...

Mint azt már említettük, egyre növekvő tendencia a bankok körében, hogy választható elemekből, kedvezményekből személyre szabott igények alapján lehet kkv-ként számlát nyitni. A válaszok alapján ott sem kerülhetnek zavarba a cégvezetők, ahol nincs ilyen jellegű termék, hiszen a termékpaletta széles, így több számlacsomag közül is kiválaszthatjuk, melyik az, amelyik hozzánk a legközelebb áll.

Első körben nézzük, hol és milyen jellegű választható kedvezményi elemekből álló számlacsomagokat kínálnak a hitelintézetek!

A CIB Banknál a CIB Céges Megoldások vállalati termékcsomag-koncepció keretében állíthatják össze a vállalkozások a számukra megfelelő szolgáltatások körét. Ennek körében a banki szolgáltatásokon túl az egyéb pénzügyi szolgáltatások, például a lízing, a faktoring, de akár a biztosítások igénybevételére is lehetőség nyílik. A további kedvezményekhez egy vállalkozásnak legalább a három alaptermékkel - bankszámla, bankkártya, CIB Internet Bank - kell rendelkeznie. Minél több terméket igényel a vállalkozás, annál több, már befizetett díj visszatérítésére jogosult. A vállalati termékcsomagok összeállítása során az ügyfelek pedig a CIB Üzleti Számlacsomag (CIB Mikro Üzleti Számla, CIB Elektronikus Üzleti Számla, CIB Üzleti számla) három tagja közül választhatnak.

A Citibanknál a középvállalati ügyfélkörhöz tartozó társaságok esetében minden ügyfélnek egyedi igények alapján alakítják ki a kedvezményeket, melyek azon tételek, melyeket az ügyfelek a leggyakrabban és a legtöbbet használnak, így a forint- és deviza-átutalások, a kártyás tranzakciók, valamint a számlavezetés havi díja. Az igénybe vehető kedvezmények száma nem korlátozott, s bármikor lehetőség nyílik ezek újratárgyalására.

A Commerzbank esetében a speciálisan profilra szabott számlacsomagokat elsősorban azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek éves nettó árbevétele 150 millió és 1,5 milliárd forint közé esik. Az ügyfelek összesen 5 különböző számlacsomag közül választhatnak, ezek a START, ETALON, KONVERT, KAMAT PLUSZ és VIP elnevezést viselik.

Az Erste Banknál 2007 októberében vezették be az új mikro- és kisvállalkozásoknak kínált számlacsomagot, Erste Válogatás Számlacsomag néven, melynek lényege, hogy az ügyfél válogathatja össze, melyik terméket, vagy szolgáltatást kívánja kedvezményesen igénybe venni. A csomag díja havi 2490 forint, melyért cserébe a kedvezmények két csoportja közül lehet választani egyet-egyet. A választható kedvezmények első csoportját a kedvezményes forintátutalás, a jutalékmentes pénztári befizetés, a számlavezetési díj elengedése képezi, a másik csoportba pedig a díjmentes Erste Electra elektronikus banki szolgáltatás, a 3 százalékos látra szóló, forint betéti kamat, valamint a díjmentes dombornyomott bankkártya tartozik. Váltani akár havonta lehet, a díjcsomagváltás költsége 12 ezer forint.

Széles paletta

Most pedig nézzük, a többi válaszadó banknál miből választhatunk ügyfélként!

A Budapest Banknál több mint 10 féle számlacsomagot kínálnak az ügyfeleknek, melyek közül kiválaszthatják a számukra leginkább megfelelő megoldást.

Ipacs Viktor, a K&H Bank KKV Marketing Főosztályának igazgatója a Pénzcentrumnak úgy nyilatkozott, a banknál két nagy számlacsomag-kört különböztetnek meg. Az egyik csoportot azok a számlacsomagok alkotják, amelyek a vállalkozások számlavezetéssel kapcsolatos igényeit hivatottak kielégíteni (havidíjuk 390-5500 forint között mozog), míg a másik csoportot 5 speciális számlacsomag alkotja, amelyet különböző célcsoportok - jogi, egészségügyi, könyvelői, társasházi, bankkártya-elfogadó - részére alakítottak ki. A banknál havonta egy alkalommal lehet változtatni a számlacsomagon.
Az OTP Bank esetében tíz számlacsomag közül választhatják ki a vállalkozások a számukra leginkább megfelelőt, ezek havidíja 2600-2800 forint között mozog. Fontos tudni, hogy egyes számlacsomagoknál bizonyos mértékű számlaforgalom vállalása esetén pénzforgalmi kedvezményben részesülhetnek az ügyfelek. Számlacsomagot váltani bármikor szabadon lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bolyán Róbert, az UniCredit Bank kisvállalati értékesítés támogatási főosztályának igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta, a kkv ügyfelek összesen 14 különböző számlacsomagból választhatnak, melyek több kedvezményt is kínálnak, így például az ingyenes elektronikus bankolás, a díjmentes bankkártya, egyes esetekben az ingyenes forint-átutalás, illetve az ingyenes betéti kártyás készpénzfelvétel. Ezen felül a hitelintézet úgynevezett szakmai célcsoportos ügyfelek számára is kínál speciálisan kialakított csomagokat, így például a könyvelők, jogászok, nonprofit szerevezetk számára. Számlacsomagot a banknál akár havonta is lehet váltani.

A Volksbanknál ugyan jelenleg még nincs olyan számlacsomag, ahol a vállalkozók határozzák meg az igénybe vehető kedvezmények körét, de már kialakítás alatt állnak új vállalkozói csomagjaik. A jelenlegi termékek körében a kedvezmények köre (bankkártya, Mobilbank és Internetbank szolgáltatás) fix, a havidíj 2500 forint. Számlacsomag váltásra bármikor lehetőség nyílik.

Top-ügyfelek

A CIB Banknál a nagy ügyfelek, valamint a CIB Céges Megoldások csomaggal rendelkező vállalatok is igénybe vehetik a CIB Munkavállalói Juttatási Csomagot. Amennyiben a banknál egy időben legalább 5 munkavállalójuk részére bankszámlát nyitnak, akkor e dolgozók számára díjmentesen biztosítunk számlavezetést, folyószámlahitelt és bevásárlókártyát, valamint kedvezményes kondíciókat nyújtanak például a CIB Személyi Kölcsönre, a CIB Gyorskölcsönre, vagy a CIB Ingatlan Fedezetes Hitelre vonatkozóan.

A Citibanknál azt, hogy mely vállalat tartozik a top-ügyfelek közé, az ügyfelek éves árbevétele és a banknál lebonyolított forgalma, illetve a banknak az adott ügyfél felé fennálló kockázati kitettsége együttesen határozza meg. A nagy ügyfelek munkavállalóinak munkáltatói lakáskölcsön-számlavezetést kínálnak, valamint egyéb lakossági banki szolgáltatásokat.

Az Erste Banknál top ügyfélnek azok a cégek számítanak, amelyek több milliárd forintos forgalmat bonyolítanak és a bank termékeinek, szolgáltatásainak a legszélesebb körét veszik igénybe, mindemellett évről-évre jelentős forgalomnövekedést mutatnak. A nagy ügyfelek munkavállalóinak kedvezményes kondíciókat tartalmazó csoportos számlavezetési ajánlattal állnak rendelkezésre, amely a foglalkoztatottak létszámától függ: az Erste Kolléga Bankszámlát azok a cégek vehetik igénybe, ahol a foglalkoztatottak létszáma minimum 15 fő, de még 100 fő alatti, míg az Erste Kolléga Extra Bankszámla azoknak a cégeknek ajánlott, melyek létszáma 100 fő feletti.

Az OTP Banknál a nagy ügyfelek közé a legnagyobb bevételt produkáló cégek sorolhatóak, más szempontból viszont a legnagyobb méretű (árbevétellel rendelkező) vállalkozások definiálhatók top ügyfélnek. A banknál emellett kiemelt ügyfélként kezelik azokat a vállalatokat is, amelyekhez jelentős számú lakossági ügyfél kapcsolható, illetve azokat, amelyek azokban az országokban rendelkeznek érdekeltséggel, ahol az OTP Csoporthoz tartozó leánybank működik.

Az UniCredit Banknál az UniCredit Vállalati Dolgozói Csomag kínál lakossági pénzügyi szolgáltatásokat a vállalati ügyfelek munkavállalóinak, melynek keretében többek között UniCredit jelzáloghitelt, balesetbiztosítást, tárgynapi munkabér jóváírást kínálnak, a kedvezményes díjazás mellett.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm