6 °C Budapest

Karácsony előtt kopogtat a bank - Te odaadod a pénzed?

Pénzcentrum
2007. november 27. 12:00

A lekötött betét mint a legegyszerűbb és sok esetben kockázatmentesnek tekintett befektetési forma még ma is rendkívül fontos szerepet játszik a magyar lakosság megtakarításainak elhelyezésekor. A megtakarítási termék széleskörű társadalmi elfogadottsága lehet az oka annak, hogy a kereskedelmi bankok napjainkban is prémiumkamatú betétekkel népszerűsítik egyéb megtakarítási, befektetési termékeiket, holott az idei évre vonatkozó adatok már azt bizonyítják, hogy utóbbiak állomány a betétekénél dinamikusabban növekszik.

Az újév közeledtével a közhiedelemmel ellentétben nem csak a hitelállomány, de a megtakarítások is az átlagosnál nagyobb mértékben növekednek, az év végi bónuszoknak köszönhetően. A legtöbb bank, ahogy arról a nemrégiben megjelent lekötött betétkörképünkből is értesülhettek Olvasóink, rendelkezik valamilyen kifejezetten a karácsonyi időszakra szánt akcióval.

A rossz hírek mentették meg a kamatokat - lépj, amíg nem késő!

A pénzintézetek azonban nem csak a lekötött betétek terén, de a kombinált megtakarításoknál is a lehetőségek széles skálájával próbálják a már meglévő és a potenciális ügyfeleiket a nagyobb kockázatot, de egyben a magasabb hozam lehetőségét is magában rejtő befektetési alapok, illetve egyéb banki termékek igénybevételére ösztönözni. A következőkben annak nézünk utána, hogy hogyan néznek ki konkrétan ezek a konstrukciók.

Forint- és értékpapírszámla: nézz körül mielőtt döntenél!

A kombinált megtakarítási termék esetében a kereskedelmi bankok a prémiumkamatot biztosító lekötött betét igénybevételét valamilyen egyéb termék megvásárlásához kötik. A konstrukcióban a lekötött betét összege azonban általában nem lehet magasabb a másik befektetési termékben elhelyezendő pénzösszegnél.

Abban az esetben, amikor a bankok a lekötött betétet befektetési alapokhoz kötik, mindenképpen érdemes az egyéb költségtényezőket is figyelembe venni, így például, hogy mennyibe kerül az adott forint folyószámla vagy értékpapírszámla havi díja, illetve, hogy milyen tarifákkal számol a bank a különböző tranzakciók során.

Nyíltvégű befektetési alap
Határozatlan időre létrejött pénzügyi alap, amely az általa összegyűjtött pénzeket befekteti. Bármikor lehet ki és befizetni.

A befektetési alapok esetében emellett megfontolandó szempont, hogy milyen alapot választunk a lekötött betét mellé: nyíltvégűt vagy zártvégűt, tőke- vagy hozamvédettet, illetve, hogy milyen befektetési termék (részvény, kötvény, nyersanyag, ingatlan) kap jelentős hangsúlyt a portfolión belül.

Kombinált termékek - nem árulunk zsákba macskát!

Kombinált megtakarítási termékként leggyakrabban egy lekötött betét és egy befektetési alap mixét ajánlják a bankok, de előfordul, hogy lakástakarék-pénztári vagy életbiztosítási szerződés megkötésére ösztönöznek a kamatprémiumokkal. A pénzintézetek többsége választási alternatívát biztosít, vagyis az ügyfél szabadon dönthet a különböző befektetési alapok között.


Találkozhatunk azonban olyan konstrukciókkal is, így az Erste Bank Duett Megtakarításának vagy az UniCredit Bank Megtakarási Programjának keretében, ahol a pénzintézet csupán egy alap, esetünkben az Erste Ingatlan Alap, illetve az UniCredit Lépéselőny Befektetési Alap jegyzése mellett ajánlja fel a kiemelt lekötési lehetőséget.

Az UniCredit Bank most induló Befutó Befektetési Alapja esetében is prémiumkamatokat biztosít, ez azonban nem hagyományos kombinált termék, hanem az alap jegyzéséhez kapcsolódó akció. Azok számára ugyanis, akik a minimális 500 ezer forint értékben befektetési jegyet vásárolnak, a bank maximalizálja a jegyzés értékében a lekötött betét összegét.

Ehhez hasonló konstrukcióban ajánl kiemelt kamatokat a Raiffeisen, amely Kamatemelő lekötött betéte esetében ugyancsak 500 ezer forintban határozza meg a megvásárolt befektetési jegyek minimumát, miközben a lekötött betét összegét függetleníti ettől. Mindazok, akik a fent az utóbbi feltételt teljesítik 2 százalék, akik pedig ezenfelül még aktívan használják a bank- és hitelkártyájukat, összesen 4 százalékos kamatprémiumban részesülhetnek a lekötött betétre vonatkozóan.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Aktív számla és kártya használat? Mostanság ez megy...

Az aktív ügyfélkapcsolat megteremtése szinte minden banki körképünk során előkerül. Ennek a törekvésnek a jelenlétét bizonyítja, hogy a Raiffeisenen kívül az Erste is akciós kamatot biztosít azon ügyfelei számára, akik aktívan használják a banknál vezetett folyószámlájukat, vagyis oda utaltatják munkabérük egy részét és legalább 3 csoportos beszedési megbízást adnak.

A Budapest Bank Dupla Haszon Folyószámlacsomaghoz nyitott, kiemelt kamatozású Prémiumbetéte keretében biztosít 3 hónapos lekötési időre akciós kamatokat mindazon ügyfelei számára, 3 millió forintos értékhatárig, akik most nyitnak Dupla Haszon Folyószámlát.

Bár ezek a konstrukciók is egyértelműen egy termékhez, annak igénybevételéhez vagy aktív használatához kapcsolódnak, hagyományos értelemben nem számítanak kombinált megtakarítási terméknek.

Lakáselőtakarékosság vagy életbiztosítás - mindkettőből kaphatsz!

Lakáselőtakarékossággal kombinált terméket a CIB és az OTP Bank ajánl ügyfeleinek. A két konstrukció azonban alapvonásaiban is eltér egymástól: míg a CIB azoknak, akik most kötnek a vele szerződésben álló lakástakarék-pénztárral szerződést, 3 hónapos lekötési időre ajánl akciós kamatot, addig az OTP ezzel szemben a 100 hónapos futamidő egészére vállalja, hogy a betéti kamat a mindenkori jegybanki alapkamatot csak fél százalékkal fogja alulmúlni.

Utóbbi konstrukció esetében hátrányt jelenthet, hogy az adott összeget (ötszáz, egymillió, másfél, vagy kétmillió forintot) a teljes futamidőre le kell kötni. Erről a folyószámláról történik ugyanis a lakáselőtakarékossági szerződésben foglalt befizetések teljesítése.

Életbiztosítással kombinált betéti terméket nem meglepő módon azok a pénzintézetek ajánlanak, melyek a biztosítási szektorban is érdekeltek, így az Allianz Bank, a K&H és a Volksbank. De míg a K&H csak a befektetési alapok alternatívájaként hozza fel az életbiztosítást, addig az Allianz és a Volksbank kifejezetten erre épülő termékkel is rendelkezik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem