Változtak a "játékszabályok" - mire kell figyelni, ha pénzhez akarsz jutni?

Pénzcentrum
2008. február 8. 12:00

Itt az új év, így új szabályok dukálnak a régi-új pályázati kiírásokhoz. Legalábbis az uniós támogatások felhasználására vonatkozó rendelet módosult, így nem árt tudni, milyen szabályok vonatkoznak a pályázati pénzek igénybe vételére.

A támogatások felhasználása

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból, valamint a Kohéziós Alapból származó támogatásoknak a 2007-2013 vonatkozó fejlesztési időszakban történő felhasználásának szabályait egy közös pénzügyminisztériumi és miniszterelnöki hivatalt vezető miniszteri rendelet szabályozza, melynek bizonyos részei módosultak.

Miért fontos a módosulásokról értesülni? Mert a rendelet hatálya kiterjed a támogatást igénylőkre, s a kiírásokon nyertes pályázókra is.

A gyorsaság a lényeg

A határidőkre vonatkozó szabályok a nagy- és kiemelt projektekre vonatkozóan módosultak. Utóbbi esetében a projekt kiválasztásának határideje a beérkezéstől számított 75 nap, míg nagyprojektek esetében a kiválasztás történhet egy- és kétfordulós eljárásban, a kiválasztási határidő pedig az ezen eljárásokra vonatkozó szabályoknak megfelelően alakul.

Vagyis kétfordulós pályázatnál a kiválasztás a beérkezési határidőtől, illetve folyamatos elbírálásnál a beérkezéstől számított 75 nap, a második fordulóban szintén 75 nap a projektjavaslat beérkezésétől számítva. Egyfordulós eljárásnál a benyújtási határidőtől, illetve folyamatos elbírálás esetén a beérkezéstől számított 50 nap, míg bíráló bizottság felállítása esetén 75 nap a határidő.

Ha az egyfordulós pályázatok, illetve a kétfordulós pályázat első fordulójára érkezett igény meghaladja az 1 milliárd forintot, a határidő 15 nappal meghosszabbodhat. 5 milliárd forintot meghaladó támogatási igény esetén pedig 45 nappal lehet meghosszabbítani a kiválasztási határidőt.

Mit kell tartalmaznia a kiírásnak?

Részletes szabályok vonatkoznak arra is, hogy mit kell tartalmaznia egy-egy pályázati-kiírásnak. Az eddigi kötelező elemekhez képest bővült a lista, ugyanis mostantól már a támogatás folyósítása formájának, a kifizetési kérelmek benyújtása gyakoriságának is szerepelnie kell.

E-pályázat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezentúl elektronikus módon kell benyújtani a projektadatlapot, de elő lehet írni azt is, hogy az papír alapon is benyújtásra kerüljön. Az előrehaladási jelentéseket szintén elektronikus úton kell benyújtani.

Konzorciumok is pályázhatnak

Amennyiben azt a felhívásban nem zárják ki, ezentúl konzorcium is benyújthat projektjavaslatot. Ennek alapján konzorciumi együttműködési megállapodást kötnek a projektet megvalósítani kívánó szervezetek. Tag kizárólag olyan szervezet lehet, amelyik a felhívásban meghatározott követelményeknek is megfelel. Ilyen együttműködést nem köthet több önkormányzat.

A pályázatok értékelése

A benyújtott projektjavaslatokat szigorú szabályok alapján alkalmazott értékelők bírálják el. Ezekben a szabályokban is történt módosulás, ugyanis most már legalább 3 év - normatív területen 1 év - szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük a bírálólnak.

Nem kell szerződés

A pályázati folyamat felgyorsításának célját szolgálja, hogy mostantól kezdve támogatási szerződés megkötése nélkül is nyújthat az NFÜ támogatást a kedvezményezettek számára. Azt, hogy a kedvezményezettekkel szerződést kötnek, vagy támogatási döntést hoznak, mindig az adott konstrukció indításakor kell meghatározni.

És mi van a jelzáloggal?

Múlt héten jelent meg az NFÜ - mint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságának - közleménye, melyben hozzájárult ahhoz, hogy a fejlesztés tárgyát képező ingó, ingatlan vagyontárgyra jelzálogjog kerüljön megállapításra az NFÜ, vagy a képviseletében eljáró közreműködő szervezet előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül. Jelzálogjog kizárólag a pályázati projekt előfinanszírozását szolgáló kölcsön-, vagy hitelügylet biztosítására szolgálhat.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem