22 °C Budapest

Olyan, mint egy bank, de mégsem az

Pénzcentrum
2008. január 24. 11:50

A hazai garanciaintézmények között elsőként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedélyezte a Hitelgarancia (HG) Zrt. részére engedélyezte a hitelintézettel egyenértékű prudenciális szabályoknak megfelelő pénzügyi vállalkozásként történő működést - hangzott el a HG Zrt. és a Magyar Bankszövetség mai sajtótájékoztatóján.

Ifj. Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára kiemelte, azért különösen fontos ez a határozat, mert ennek révén csökken a bankok tőkelekötési kötelezettsége a HG kezességével támogatott hitelek esetében. Míg korábban 100 százalékos súllyal kellet figyelembe venni ezeket a hiteleket, addig mostantól 20 százalékos a súly, ez pedig közvetett hatást gyakorol a banki kamatokra is.

Emellett a főtitkár felvázolta, mi várható a 2008-as évben, amely sem a hitelkereslet, sem pedig a kínálat szempontjából nem lesz majd egyszerű év. Ifj. Nyers Rezső kiemelte, hogy a nemzetközi pénzpiaci helyzet miatt a hazai kockázat nem változott meg, de azt sem szabad elfelejteni, hogy természetesen kapcsolatban vagyunk a nemzetközi piaccal.

Nem bizonyul majd könnyű évnek a 2008-as év, mivel a hitelkereslet alakulása nem mondható stabilnak, éppen ezért kiemelkedő szereppel bír a gazdaság fejlődésére a kis- és középvállalkozások (kkv) szektorának hitelezése. A főtitkár elmondása szerint 2007. végére a kkv-hitelek részaránya a bankszektoron belül 60-70 százalékosra emelkedett. A hazai kkv-k gyors növekedésének gátja a tőkehiány, amely egyrészt abból fakad, hogy a kkv-k nagy része nem rendelkezik hiteltörténettel, másrészt csupán szűkös fedezetet képes felajánlani.

Ifj. Nyers Rezső a lakossági hitelezéssel kapcsolatosan kijelentette, hogy a lakosságot nem az árfolyamok kell, hogy intsék, hanem saját jövedelmi kilátásaik. A bankszektor lakossági kihelyezésének növekedési üteme folyamatosan csökken, de ennek nem a devizaárfolyamok változása az oka, hanem a költségvetési kiigazítás folyományaképp a jövedelmi kilátások romlása.

A főtitkár kiemelte, hogy az elmúlt 9-11 év tapasztalatai alapján a jövőben sem kell számolni nagy és tartós árfolyamgyengüléssel a forint tekintetében, túl nagy problémát tehát nem lehet előre vetíteni a devizahitelesek esetében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Radnai György, a HG Zrt. vezérigazgatója emellett a cég szerepét értékelve elmondta, hogy 2007 során is fenntartották az eddigi növekedési dinamikát, a 25-30 százalék közötti bővülést értek el. A partnerek száma megközelíti a 30 ezret, az új vállalások értéke pedig a 300 milliárd forintot, amely jóval meghaladta az előzetes terveket.

A kkv-portfolión belül továbbra is dinamikusan növekednek a mikrovállalkozások, melyek esetében még mindig a domináns szerepet az éven belüli garanciavállalási állomány képviseli (a portfolió 70-80 százaléka), de látszik az elmozdulás az éven túli állomány irányába, ami a vezérigazgató szerint azt jelzi, hogy kevésbé meghatározóak a mikrovállalkozások számára a likviditási problémák.

A HG Zrt. 2008-as évi terveiben a dinamikus növekedés folytatása szerepel, ebben jelentős részt képvisel az, hogy az ekvivalencia révén megerősödik a HG Zrt. piaci súlya. Emellett új termékekkel kívánnak megjelenni, például az uniós forrásokhoz való hozzájutás könnyítésének területén. Radnai hozzátette, további cél az is, hogy a rendelkezésre álló hitelgarancia-keret kihasználtsága a lehető legnagyobb legyen.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem