13 °C Budapest

Év végi optimizmus

Pénzcentrum
2007. december 28. 11:19

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe novemberhez képest emelkedett, így decemberben 89,4 százalékot tett ki. A TOP-100 nagyvállalati index is növekedett, értéke decemberben 102,2 százalék.Gazdasági feltételek

A nagyvállalatok körében októberről novemberre megduplázódott a nemzetgazdaság rövid távú lehetőségeit negatívan értékelő vállalkozások aránya. Szintén magasabb azon vállalatok aránya (21%), amelyek pesszimisták saját vállalkozások helyzetével kapcsolatosan is. Ennek ellenére az előző két hónapban tapasztalt 54 százalékos aránnyal szemben 68 százalék számol a nagyvállalatok között tevékenysége bővítésével.


A kis- és középvállalkozások novemberhez képest optimistábbak mind saját vállalkozásuk, mind pedig a nemzetgazdaság helyzetét illetően, mindkét területen csökkent a romlást, és emelkedett a javulást prognosztizálók aránya.


Decemberben emelkedett azon kkv-k aránya, akik tevékenységük rövid távú fejlesztésével számolnak. A következő fél évben a válaszadók ötöde feltételez erősödő piaci versenyt működési területén.


Termelési feltételek, likviditás

Az év utolsó hónapjában a belföldi kereslet élénkülésében bízik a nagyvállalatok 23 százaléka, míg változatlansággal számol a cégek 61 százaléka. A külföldi kereslet bővülésében 65 százalék bízik.

A TOP-100 körében javult a pénzügyi helyzet megítélése is, ugyanis saját cége pénzügyi helyzetének javulásával számol 44 százalék. Ugyanakkor a likviditás stabilitását feltételező cégek aránya csökkent, 58 százalékról 28 százalékra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kisvállalkozások előrejelzése szerint a tevékenység bővítését legnagyobb mértékben a szűk belföldi piac, a gazdasági környezet bizonytalansága, valamint a verseny erősödése akadályozza. A belföldi értékesítési lehetőségek megítélése kedvezőbb az előző hónapban tapasztaltaknál, az optimista cégek aránya 16 százalékról 31 százalékra emelkedett. Decemberben 14 százalékról 24 százalékra emelkedett a javuló anyagi feltételeket jelző kkv-k aránya.

Beruházás

Decemberben magas szintre emelkedett a nagyvállalatok beruházási aktivitása, 135,5 százalékot tett ki.


A kisvállalkozások körében csökkent a beruházási hajlandóság 60 százalékra, azonban ez megegyezik az egy évvel ezelőtti értékkel. A beruházási tevékenységet korlátozó tényezők között első helyen a bizonytalan jövő, második helyen pedig az elégtelen belföldi kereslet áll.


Infláció

A nagyvállalatok szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 7,1 százalékot tehet ki, míg a kisvállalkozások 7,25 százalékos inflációt prognosztizálnak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem