11 °C Budapest

Év végi optimizmus

Pénzcentrum
2007. december 28. 11:19

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe novemberhez képest emelkedett, így decemberben 89,4 százalékot tett ki. A TOP-100 nagyvállalati index is növekedett, értéke decemberben 102,2 százalék.Gazdasági feltételek

A nagyvállalatok körében októberről novemberre megduplázódott a nemzetgazdaság rövid távú lehetőségeit negatívan értékelő vállalkozások aránya. Szintén magasabb azon vállalatok aránya (21%), amelyek pesszimisták saját vállalkozások helyzetével kapcsolatosan is. Ennek ellenére az előző két hónapban tapasztalt 54 százalékos aránnyal szemben 68 százalék számol a nagyvállalatok között tevékenysége bővítésével.


A kis- és középvállalkozások novemberhez képest optimistábbak mind saját vállalkozásuk, mind pedig a nemzetgazdaság helyzetét illetően, mindkét területen csökkent a romlást, és emelkedett a javulást prognosztizálók aránya.


Decemberben emelkedett azon kkv-k aránya, akik tevékenységük rövid távú fejlesztésével számolnak. A következő fél évben a válaszadók ötöde feltételez erősödő piaci versenyt működési területén.


Termelési feltételek, likviditás

Az év utolsó hónapjában a belföldi kereslet élénkülésében bízik a nagyvállalatok 23 százaléka, míg változatlansággal számol a cégek 61 százaléka. A külföldi kereslet bővülésében 65 százalék bízik.

A TOP-100 körében javult a pénzügyi helyzet megítélése is, ugyanis saját cége pénzügyi helyzetének javulásával számol 44 százalék. Ugyanakkor a likviditás stabilitását feltételező cégek aránya csökkent, 58 százalékról 28 százalékra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kisvállalkozások előrejelzése szerint a tevékenység bővítését legnagyobb mértékben a szűk belföldi piac, a gazdasági környezet bizonytalansága, valamint a verseny erősödése akadályozza. A belföldi értékesítési lehetőségek megítélése kedvezőbb az előző hónapban tapasztaltaknál, az optimista cégek aránya 16 százalékról 31 százalékra emelkedett. Decemberben 14 százalékról 24 százalékra emelkedett a javuló anyagi feltételeket jelző kkv-k aránya.

Beruházás

Decemberben magas szintre emelkedett a nagyvállalatok beruházási aktivitása, 135,5 százalékot tett ki.


A kisvállalkozások körében csökkent a beruházási hajlandóság 60 százalékra, azonban ez megegyezik az egy évvel ezelőtti értékkel. A beruházási tevékenységet korlátozó tényezők között első helyen a bizonytalan jövő, második helyen pedig az elégtelen belföldi kereslet áll.


Infláció

A nagyvállalatok szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 7,1 százalékot tehet ki, míg a kisvállalkozások 7,25 százalékos inflációt prognosztizálnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?