Év végi optimizmus

Pénzcentrum
2007. december 28. 11:19

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe novemberhez képest emelkedett, így decemberben 89,4 százalékot tett ki. A TOP-100 nagyvállalati index is növekedett, értéke decemberben 102,2 százalék.Gazdasági feltételek

A nagyvállalatok körében októberről novemberre megduplázódott a nemzetgazdaság rövid távú lehetőségeit negatívan értékelő vállalkozások aránya. Szintén magasabb azon vállalatok aránya (21%), amelyek pesszimisták saját vállalkozások helyzetével kapcsolatosan is. Ennek ellenére az előző két hónapban tapasztalt 54 százalékos aránnyal szemben 68 százalék számol a nagyvállalatok között tevékenysége bővítésével.


A kis- és középvállalkozások novemberhez képest optimistábbak mind saját vállalkozásuk, mind pedig a nemzetgazdaság helyzetét illetően, mindkét területen csökkent a romlást, és emelkedett a javulást prognosztizálók aránya.


Decemberben emelkedett azon kkv-k aránya, akik tevékenységük rövid távú fejlesztésével számolnak. A következő fél évben a válaszadók ötöde feltételez erősödő piaci versenyt működési területén.


Termelési feltételek, likviditás

Az év utolsó hónapjában a belföldi kereslet élénkülésében bízik a nagyvállalatok 23 százaléka, míg változatlansággal számol a cégek 61 százaléka. A külföldi kereslet bővülésében 65 százalék bízik.

A TOP-100 körében javult a pénzügyi helyzet megítélése is, ugyanis saját cége pénzügyi helyzetének javulásával számol 44 százalék. Ugyanakkor a likviditás stabilitását feltételező cégek aránya csökkent, 58 százalékról 28 százalékra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kisvállalkozások előrejelzése szerint a tevékenység bővítését legnagyobb mértékben a szűk belföldi piac, a gazdasági környezet bizonytalansága, valamint a verseny erősödése akadályozza. A belföldi értékesítési lehetőségek megítélése kedvezőbb az előző hónapban tapasztaltaknál, az optimista cégek aránya 16 százalékról 31 százalékra emelkedett. Decemberben 14 százalékról 24 százalékra emelkedett a javuló anyagi feltételeket jelző kkv-k aránya.

Beruházás

Decemberben magas szintre emelkedett a nagyvállalatok beruházási aktivitása, 135,5 százalékot tett ki.


A kisvállalkozások körében csökkent a beruházási hajlandóság 60 százalékra, azonban ez megegyezik az egy évvel ezelőtti értékkel. A beruházási tevékenységet korlátozó tényezők között első helyen a bizonytalan jövő, második helyen pedig az elégtelen belföldi kereslet áll.


Infláció

A nagyvállalatok szerint 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 7,1 százalékot tehet ki, míg a kisvállalkozások 7,25 százalékos inflációt prognosztizálnak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?