14 éve nem volt ilyen: teljessé vált a pesszimizmus...

Pénzcentrum
2007. december 19. 11:00

A kis- és középvállalkozások üzleti bizalmi indexe mélypontjára süllyedt novemberben az Amerikai Egyesült Államokban. 1993 novembere óta nem volt ilyen alacsony az index értéke. Mindeközben itthon is esett a novemberi Ecostat kkv konjunktúra-indexének értéke.William Dunkelberg, az indexet publikáló National Federation of Independent Business (NFIB) vezető közgazdásza szerint mindaddig semmi probléma nem volt tapasztalható a vállalkozások üzleti kilátásaiban, míg a Fed nem figyelmeztetett arra, hogy az amerikai gazdaságot a süllyedés veszélye fenyegeti.

A Fed figyelmeztetése hitelesnek tűnt a cégvezetők szemében, így megadták a logikus választ, az alkalmazottak számának, illetve a beruházás csökkentésével, valamint az egyéb növekedéssel kapcsolatos tevékenységek visszafogásával. Ennek eredményeképp a kkv bizalmi index 1,8 százalékponttal, 94,4 százalékra esett novemberben.

A visszaesés mögött leginkább a gyengébb értékesítési kilátások, valamint az üzleti feltételekre vonatkozó várakozások romlása áll. Azon cégtulajdonosok aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy nehezebben jutnak hitelhez, mindössze 1 százalékponttal emelkedett, amely az elemzők szerint teljesen normális mintát mutat az előző évek adatai alapján.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?