16 °C Budapest

14 éve nem volt ilyen: teljessé vált a pesszimizmus...

Pénzcentrum
2007. december 19. 11:00

A kis- és középvállalkozások üzleti bizalmi indexe mélypontjára süllyedt novemberben az Amerikai Egyesült Államokban. 1993 novembere óta nem volt ilyen alacsony az index értéke. Mindeközben itthon is esett a novemberi Ecostat kkv konjunktúra-indexének értéke.William Dunkelberg, az indexet publikáló National Federation of Independent Business (NFIB) vezető közgazdásza szerint mindaddig semmi probléma nem volt tapasztalható a vállalkozások üzleti kilátásaiban, míg a Fed nem figyelmeztetett arra, hogy az amerikai gazdaságot a süllyedés veszélye fenyegeti.

A Fed figyelmeztetése hitelesnek tűnt a cégvezetők szemében, így megadták a logikus választ, az alkalmazottak számának, illetve a beruházás csökkentésével, valamint az egyéb növekedéssel kapcsolatos tevékenységek visszafogásával. Ennek eredményeképp a kkv bizalmi index 1,8 százalékponttal, 94,4 százalékra esett novemberben.

A visszaesés mögött leginkább a gyengébb értékesítési kilátások, valamint az üzleti feltételekre vonatkozó várakozások romlása áll. Azon cégtulajdonosok aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy nehezebben jutnak hitelhez, mindössze 1 százalékponttal emelkedett, amely az elemzők szerint teljesen normális mintát mutat az előző évek adatai alapján.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?