3 °C Budapest

Egyik szemünk sír, a másik nevet

Pénzcentrum
2007. december 17. 10:30

Az Európai Unió támogatásával, a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített legfrissebb felmérés szerint az idei év tizenegyedik hónapjában a fogyasztók kilátásai romlottak, ellentétben az üzleti várakozásokkal.

A konjunktúra-index két összetevő, az üzleti és a fogyasztói bizalmi index súlyozott átlagaként kerül meghatározásra. Előbbi az ipari, a kereskedelmi, az építőipari és szolgáltató vállalkozások üzletmenetére és várakozásaira vonatkozó válaszok alapján készül el. A pénzügyi, illetve közszférában szolgáltatással foglalkozó cégek ebben a körben egyelőre nem szerepelnek.

Az ipari cégek bizalmi indexe öt hónapja először emelkedésnek indult, javultak a foglalkoztatási várakozások, s a beruházási szándék is emelkedett. Az építőiparban a nyári átmeneti javulás után újra a pesszimizmus lett úrrá, míg a kereskedelmi cégek kilátásai októberhez képest nem változott, továbbra is igen alacsony értéket mutat. A szolgáltató szféra vállalkozásai valamelyest javuló kilátásokról számoltak be.


A fogyasztói bizalmi index novemberben az idei év csaknem legalacsonyabb értékére esett vissza. Egyaránt romlott a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó egy éves várakozása, a rövid távú megtakarítási képességéről, valamint a várható munkanélküliségről alkotott véleménye is.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?