Egyik szemünk sír, a másik nevet

Pénzcentrum
2007. december 17. 10:30

Az Európai Unió támogatásával, a GKI Gazdaságkutató Zrt. által készített legfrissebb felmérés szerint az idei év tizenegyedik hónapjában a fogyasztók kilátásai romlottak, ellentétben az üzleti várakozásokkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A konjunktúra-index két összetevő, az üzleti és a fogyasztói bizalmi index súlyozott átlagaként kerül meghatározásra. Előbbi az ipari, a kereskedelmi, az építőipari és szolgáltató vállalkozások üzletmenetére és várakozásaira vonatkozó válaszok alapján készül el. A pénzügyi, illetve közszférában szolgáltatással foglalkozó cégek ebben a körben egyelőre nem szerepelnek.

Az ipari cégek bizalmi indexe öt hónapja először emelkedésnek indult, javultak a foglalkoztatási várakozások, s a beruházási szándék is emelkedett. Az építőiparban a nyári átmeneti javulás után újra a pesszimizmus lett úrrá, míg a kereskedelmi cégek kilátásai októberhez képest nem változott, továbbra is igen alacsony értéket mutat. A szolgáltató szféra vállalkozásai valamelyest javuló kilátásokról számoltak be.


A fogyasztói bizalmi index novemberben az idei év csaknem legalacsonyabb értékére esett vissza. Egyaránt romlott a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó egy éves várakozása, a rövid távú megtakarítási képességéről, valamint a várható munkanélküliségről alkotott véleménye is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?