13 °C Budapest

Újabb 214 milliárd forint környezetvédelemre

Pénzcentrum
2007. november 6. 13:01

A környezeti kockázatok mérséklése, az egészséges életfeltételek megteremtése napjaink legsürgetőbb feladatai közé tartozik. Az új környezetvédelmi pályázati csomag ezen problémák megoldására nyújt lehetőséget. A november 6-án meghirdetett 32 pályázat 214 milliárd forint értékben támogatja környezetvédelmi beruházások megvalósítását.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében szeptemberben meghirdetett pályázati csomaggal együtt idén összesen 556 milliárd forint áll rendelkezésre környezeti kockázatok felszámolására. A környezetfejlesztés a hazai fejlesztéspolitikában egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ezt az is alátámasztja, hogy az I. NFT keretében megvalósult projektek összértéke 151 milliárd forint volt. Ehhez képest a 2007-2013-as időszakban a támogatás összege mintegy 1500 milliárd forint.

A következő hét évben az ország árvízvédelmi biztonsága és környezeti állapota érzékelhetően javulni fog. Az árvízvédelmi beruházásoknak köszönhetően az árvíz által fenyegetett lakosok száma a jelenlegi 2/3-ról 1/3-ra csökken. Felszíni vizeink tisztasága jelentősen javulni fog. Minden 2000-nél népesebb településünk szennyvízkezelését korszerű csatornahálózat biztosítja. A korszerűtlen hulladéklerakók 2/3-át bezárjuk, ez majd a természet-közeli állapot fokozatos visszatérését eredményezi.

Az éghajlatváltozás kockázata ma már senki számára sem kétséges. A klíma-változás Magyarországon fokozatos felmelegedéssel, a csapadék csökkenésével, a szélsőséges időjárási események gyakoriságának növekedésével jár együtt. Ezért létfontosságú, hogy az árvíz, a belvíz, és az aszály következményeit mérsékeljük. Ezekhez nyújtanak segítséget a most megjelenő árvízvédelmi, komplex vízvédelmi, vízbázisvédelmi pályázatok. Emellett lehetőség nyílik települési szilárd hulladékgazdálkodási rendszerek megvalósítására, szennyezett területek kármentesítésére. A környezettudatos magatartás kialakítását támogatja az erdei iskolák fejlesztésére kiírt pályázati lehetőség. Mindezeket a fejlesztéseket 167 milliárd forintos uniós forrás egészíti ki.

A regionális programok első alkalommal kínálnak módot környezetvédelmi beruházások megvalósítására. A 23 pályázati kiírás közel 47 milliárd forint értékben támogatja olyan helyi projektek megvalósítását, melyek a nagyobb regionális vagy országos rendszerekbe nem vonhatók be. Az érintett intézkedések az ár-, illetve belvízvédelemre, a 2000 lélekszám alatti települések szennyvízkezelésére, települési hulladéklerakók rekultivációjára, települési vízrendezés fejlesztésére fókuszálnak. Emellett a Közép-Magyarországi Régió pályázati lehetőségei között a természeti értékek védelme, erdei iskola hálózat fejlesztése, valamint a megújuló energiahordozó-felhasználás növelése is megtalálható.

A most induló pályázatok kedvezményezettei elsősorban a környezetvédelemért felelős állami és civil szervezetek és önkormányzatok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2008 első negyedévében indul az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a következő életminőség csomag. Tájgazdálkodást megalapozó infrastruktúra kiépítése, a Víz Keretirányelv végrehajtásához kapcsolódó monitoring rendszer fejlesztése, ivóvízbázisok biztonságba helyezése, bioetanol üzemek létesítése, valamint a fenntartható életmóddal és fejlődéssel kapcsolatos feladatok állnak a Környezet és Energia Operatív Program következő pályázatainak középpontjában 13 milliárd forint támogatási értékben. A tavasszal megjelenő regionális pályázatok több mint 20 milliárd forinttal támogatják a régiók egyedi, kisléptékű fejlesztéseit.

A pályázatokon kívül kiemelt projektek formájában is megvalósulnak környezetvédelmi beruházások a regionális programokban. 2007-2008-as időszakban mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek nagyobb volumenű projektek a hét régióban. A Kormány júliusban már több mint 10 milliárd forint odaítéléséről döntött.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm