A kis méret pesszimizmussal jár?

Pénzcentrum
2007. október 31. 16:00

Az Ecostat konjunktúra-indexe szeptemberhez viszonyítva lényegében nem változott, 93 százalékon maradt. Éves szinten vizsgálódva hazánkban is érvényesül az a tendencia, hogy a nagyobb vállalkozások magasabb üzleti bizalommal rendelkeznek. Fontos még megemlíteni, hogy az idei évben a TOP-100 vállalati és a kis- és középvállalkozói bizalmi indexek már közelebb kerültek egymáshoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 100 legnagyobb hazai vállalat bizalmi indexében szeptemberhez képest annyi módosulás történt, hogy a cégek többsége, 73 százaléka a makrogazdasági konjunktúra szinten maradását várja. Saját cégük helyzetét is sokkal optimistábban ítélik meg a vállalkozások, majdnem minden második nagyvállalat nyilatkozott pozitívan üzleti lehetőségeiről.


A belföldi értékesítési lehetőségeket a nagyvállalatok a szeptemberinél kedvezőbben ítéli meg a nagyvállalatok többsége, a vállalkozások ötöde bővülő eladási lehetőségekkel számol, míg 45 százalékuk a forgalom stabilitásában bízik. A külföldi kereslet rövid távú megítélése tartósan kedvező. A termelés bővülésével 54 százalék kalkulál, s a gazdasági környezet megítélése is javult szeptemberhez képest.

A kkv-k körében az elmúlt hónapokhoz képest magasabb a pesszimista vállalkozások aránya, saját helyzetükre vonatkozóan valamivel derűlátóbbak a kisvállalkozások.A tevékenységüket bővítő cégek aránya októberben 33 százalékról 40 százalékra emelkedett, amely éves visszatekintésben a legmagasabb érték. A cégek ötöde tart pénzügyi helyzetének öt hónapon belüli romlásától, míg változatlan likviditással 59 százalékuk számol.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06