A kis méret pesszimizmussal jár?

Pénzcentrum
2007. október 31. 16:00

Az Ecostat konjunktúra-indexe szeptemberhez viszonyítva lényegében nem változott, 93 százalékon maradt. Éves szinten vizsgálódva hazánkban is érvényesül az a tendencia, hogy a nagyobb vállalkozások magasabb üzleti bizalommal rendelkeznek. Fontos még megemlíteni, hogy az idei évben a TOP-100 vállalati és a kis- és középvállalkozói bizalmi indexek már közelebb kerültek egymáshoz.

A 100 legnagyobb hazai vállalat bizalmi indexében szeptemberhez képest annyi módosulás történt, hogy a cégek többsége, 73 százaléka a makrogazdasági konjunktúra szinten maradását várja. Saját cégük helyzetét is sokkal optimistábban ítélik meg a vállalkozások, majdnem minden második nagyvállalat nyilatkozott pozitívan üzleti lehetőségeiről.


A belföldi értékesítési lehetőségeket a nagyvállalatok a szeptemberinél kedvezőbben ítéli meg a nagyvállalatok többsége, a vállalkozások ötöde bővülő eladási lehetőségekkel számol, míg 45 százalékuk a forgalom stabilitásában bízik. A külföldi kereslet rövid távú megítélése tartósan kedvező. A termelés bővülésével 54 százalék kalkulál, s a gazdasági környezet megítélése is javult szeptemberhez képest.

A kkv-k körében az elmúlt hónapokhoz képest magasabb a pesszimista vállalkozások aránya, saját helyzetükre vonatkozóan valamivel derűlátóbbak a kisvállalkozások.A tevékenységüket bővítő cégek aránya októberben 33 százalékról 40 százalékra emelkedett, amely éves visszatekintésben a legmagasabb érték. A cégek ötöde tart pénzügyi helyzetének öt hónapon belüli romlásától, míg változatlan likviditással 59 százalékuk számol.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19