13 °C Budapest

Hogyan lesz egy ötletből pénz?

Pénzcentrum
2007. október 15. 12:00

Miért fontos az innováció? Hogyan lehet növelni a kutatás-fejlesztési tevékenységet? Miben érdemes a vállalkozásoknak gondolkodniuk? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaptunk választ a szeptember végén-október elején megrendezésre került Kamarai Napok című rendezvény keretében lezajlott Ipari innovációs lehetőségek címet viselő programján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kétarcú kultúra

Innovációs folyamat
Az ötletből találmány, a találmányból deszka-modell, abból prototípus, majd nullszéria, végül termék lesz.

Wieszt János elnök és főtitkár jellemezte kétarcúként a magyar innovációs kultúrát, amely azt jelenti, hogy ugyan ötlet rengeteg van, de sajnálatos módon itt meg is állnak a magyarok, nem haladnak tovább az innovációs lépcsőfokokon. Ezért szükséges az innováció egészével foglalkozni.

Miért fontos az innováció?

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnökének előadása szerint a kutatás-fejlesztés azért kulcstényező az egyes gazdaságokban, mert igen nagy részt képvisel a GDP növekedésében. Az úgynevezett többtényezős termelékenységnövekedés, vagyis az az éves GDP-növekmény, amely az innovációból származik, 35-88 százalék lehet. Ez 2003-ban Magyarországon 43 százalék volt.

Ugyanakkor, mint azt az elnök is kiemelte, az innováció "nem tartható a kerítésen belül", így ez egy tipikus piaci kudarcnak tekinthető. Míg a vállalati megtérülés 7-14 százalék, addig társadalmi szinten már 30-50 százalék.

Hogyan teljesítünk mi?

A több mutatóból összeállított Európai Innovációs Eredményjelző alapján Magyarország a hátsó mezőnyben található.

Forrás: Pro Inno Europe

Szabó Gábor, s az Eredményjelző összetevői is arra mutatnak, hogy az alapvető gond a műszaki és természettudományos diplomások képzésében van, már a közoktatásban elveszítjük azokat a gyerekeket, akik a természettudományok iránt érdeklődnek.

Mire kell felkészülnie a kkv-knak?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az előadásból az is kiderült, hogy jelenleg a nagyvállalatoknál meghatározó nemzetközi trend, hogy a kutatás-fejlesztést kiszervezik kis cégekbe, jelenleg a k+f 60 százaléka zajlik házon belül, azonban az elnök szerint ez 2010-re megfordul. Így a jövő a kkv-k számára a kutatás-fejlesztésben rejlik.

Az innovációt akadályozó tényezők között sorakoztatható fel hogy az első- és második generációs innováció dominál, a kkv-k tőkehiánnyal küzdenek, s alacsony a k+f létszám.


Dr. Nikodémus Antal előadásában bemutatta, hogy a hazai tulajdonú vállalatoknak milyen igényei és gondjai jelentkeznek. Itt az első helyen a túl magas adóteher áll, ezt követi a tőkehiány.

Szabó Gábor szerint a jogi környezet, a támogatási rendszer stabilitása, valamint a kockázati tőke bevonása rövid távon megoldható kérdések, míg hosszabb távon megoldásra a KKV-hálózatok kialakítása, s a diplomások utánpótlása vár.

A kis- és középvállalkozások fejlesztési stratégiájáról bővebben egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, azonban elmondható, hogy az elérhető pályázatok sokszínűsége mellett a bankok is elmozdulni látszanak a kisebb vállalkozások finanszírozása felé, érdemes tehát minden vállalkozónak nyitott szemmel járnia.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?