6 °C Budapest

Hogyan lesz egy ötletből pénz?

Pénzcentrum
2007. október 15. 12:00

Miért fontos az innováció? Hogyan lehet növelni a kutatás-fejlesztési tevékenységet? Miben érdemes a vállalkozásoknak gondolkodniuk? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaptunk választ a szeptember végén-október elején megrendezésre került Kamarai Napok című rendezvény keretében lezajlott Ipari innovációs lehetőségek címet viselő programján.

Kétarcú kultúra

Innovációs folyamat
Az ötletből találmány, a találmányból deszka-modell, abból prototípus, majd nullszéria, végül termék lesz.

Wieszt János elnök és főtitkár jellemezte kétarcúként a magyar innovációs kultúrát, amely azt jelenti, hogy ugyan ötlet rengeteg van, de sajnálatos módon itt meg is állnak a magyarok, nem haladnak tovább az innovációs lépcsőfokokon. Ezért szükséges az innováció egészével foglalkozni.

Miért fontos az innováció?

Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnökének előadása szerint a kutatás-fejlesztés azért kulcstényező az egyes gazdaságokban, mert igen nagy részt képvisel a GDP növekedésében. Az úgynevezett többtényezős termelékenységnövekedés, vagyis az az éves GDP-növekmény, amely az innovációból származik, 35-88 százalék lehet. Ez 2003-ban Magyarországon 43 százalék volt.

Ugyanakkor, mint azt az elnök is kiemelte, az innováció "nem tartható a kerítésen belül", így ez egy tipikus piaci kudarcnak tekinthető. Míg a vállalati megtérülés 7-14 százalék, addig társadalmi szinten már 30-50 százalék.

Hogyan teljesítünk mi?

A több mutatóból összeállított Európai Innovációs Eredményjelző alapján Magyarország a hátsó mezőnyben található.

Forrás: Pro Inno Europe

Szabó Gábor, s az Eredményjelző összetevői is arra mutatnak, hogy az alapvető gond a műszaki és természettudományos diplomások képzésében van, már a közoktatásban elveszítjük azokat a gyerekeket, akik a természettudományok iránt érdeklődnek.

Mire kell felkészülnie a kkv-knak?

Az előadásból az is kiderült, hogy jelenleg a nagyvállalatoknál meghatározó nemzetközi trend, hogy a kutatás-fejlesztést kiszervezik kis cégekbe, jelenleg a k+f 60 százaléka zajlik házon belül, azonban az elnök szerint ez 2010-re megfordul. Így a jövő a kkv-k számára a kutatás-fejlesztésben rejlik.

Az innovációt akadályozó tényezők között sorakoztatható fel hogy az első- és második generációs innováció dominál, a kkv-k tőkehiánnyal küzdenek, s alacsony a k+f létszám.


Dr. Nikodémus Antal előadásában bemutatta, hogy a hazai tulajdonú vállalatoknak milyen igényei és gondjai jelentkeznek. Itt az első helyen a túl magas adóteher áll, ezt követi a tőkehiány.

Szabó Gábor szerint a jogi környezet, a támogatási rendszer stabilitása, valamint a kockázati tőke bevonása rövid távon megoldható kérdések, míg hosszabb távon megoldásra a KKV-hálózatok kialakítása, s a diplomások utánpótlása vár.

A kis- és középvállalkozások fejlesztési stratégiájáról bővebben egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, azonban elmondható, hogy az elérhető pályázatok sokszínűsége mellett a bankok is elmozdulni látszanak a kisebb vállalkozások finanszírozása felé, érdemes tehát minden vállalkozónak nyitott szemmel járnia.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?