Nem megy nekünk az optimizmus

Pénzcentrum
2007. október 12. 10:00

Több szempontból is másképp ítélik meg a magyar vállalkozások helyzetüket és kilátásaikat, mint a térség többi államában működő cégek - olvasható a Világgazdaságban.

A Roland Berger által, Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Horvátországban, Romániában, továbbá Ausztriában, 150 üzleti vezetővel elkészített felmérésből legalábbis ez a tanulság vonható le.

Nálunk többségben vannak azok, akik kedvezőtlennek ítélik meg az ország jelenlegi gazdasági állapotát, ezzel szemben a térség többi országában a pozitívan vélekedők voltak többségben.

A saját cége helyzetét már a magyar vállalatvezetők többsége is jónak tartja, persze itt sem érjük el a többi ország vállalkozóinak optimizmusát. Hasonló a helyzet a következő 10 év fejlődési kilátásaira vonatkozóan.

A magyarok kiemelkedően nagy hangsúlyt helyeznek terveiken belül a belföldi piaci lehetőségekre, a megkérdezettek 94 százaléka definiálta magát alapvetően hazai vállalatként, a többi országban ez az arány 81-83 százalék, sőt Ausztriában például mindössze 26 százalék.

A másik oldalról nézve rendkívül alacsony azoknak az aránya, 38 százalék, aki közép-európaiként definiálta magát, s még ennél is kevesebb azok aránya (6%), aki európai vállalatként működik.

A jövőben azonban megfordulhat ez a pesszimista trend, ugyanis sokan vélekedtek úgy, hogy az európai folyamatok fozozatosan begyűrűznek az elkövetkező évtizedben. Emellett a többség szerint 2016-ban a mostaninál sokkal nagyobb szerepe lesz a térségbeli piacoknak az adott vállalat értékesítési szempontjából.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyes vállalkozások forgalmában a többség ugyan bővülést vár a következő 10 évben, de nem olyan sokan, mint Lengyelországban, Romániában, vagy Horvátországban. A munkahelyek számában a vezetők többsége csökkenést vár, amely ellentétes az többi ország vállalatvezetőinek véleményével.

Van amiben azért pozitívan is képesek vagyunk gondolkodni, egyedül a magyarok esetében jelzi előre a válaszadók többsége azt, hogy középtávon emelkedik az országban működő nagyvállalati főhadiszálások száma.

Nemzetközi verseny szempontjából a magyar vállalatvezetők komolyabb konkurenciának tekintik orosz versenytársaikat, mint a többi országban megkérdezettek. Az átlagosnál jobban tartanak a magyarok a nyugat-euróai és az ázsiai versenytársaktól is, ugyanakkor a térségben egyedülálló módon az Egyesült Államok vállalatait senki sem tekinti számottevő konkurenciának.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?