6 °C Budapest

Joggal kongatták a vészharangot?

Pénzcentrum
2007. október 9. 09:00

Eddig csupán egyetlen egy befejezett projekt található a kohéziós alap 2000-2006-os magyar keretéből megvalósuló 33 közlekedési és környezetvédelmi beruházása között - olvasható a Világgazdaságban.

Néhány héttel ezelőtt Dalia Grybauskaite pénzügyi programozásért és költségvetésért felelős biztos sürgette az uniós források felhasználását, különösen a kohéziós beruházások esetében. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerint ezt a szerződéskötések felgyorsításával lehetne elősegíteni.

Az NFÜ adatai szerint a nyolc közlekedési projekt esetében az eddig rendelkezésre álló támogatás 65 százalékát sikerült lekötni, s 43 százalékát fizették ki a kivitelezőnek. 2007. augusztus végéig előlegekkel együtt a támogatási keret 43 százalékát hívtuk le az Európai Bizottságtól. A 25 környezetvédelmi projekt esetében 61 százalékos a támogatások szerződéses lekötése, 27 százalékos a kifizetés, s a nyolcadik hónap végéig pedig 34 százalék került lehívásra.

Az NFÜ szerint a kohéziós alapból történő kifizetések minden évben megduplázódtak, ráadásul mindkét szektorban van egy-egy jelentős mértékű beruházás, amely a támogatás számottevő részét leköti.

Emellett a szabályok alapján előlegként, illetve időközi átutalásként csupán a projekt támogatásának maximum 80 százalékát lehet lehívni a Bizottságtól. Az NFÜ tájékoztatása szerint egyre nagyobb számban vannak olyan projektek, ahol hazánk már elérte a 80 százalékos határt, ami azt jelenti, hogy a projekt végleges zárásáig nem lehet további összegeket lehívni.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?