0 °C Budapest

Joggal kongatták a vészharangot?

Pénzcentrum
2007. október 9. 09:00

Eddig csupán egyetlen egy befejezett projekt található a kohéziós alap 2000-2006-os magyar keretéből megvalósuló 33 közlekedési és környezetvédelmi beruházása között - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Néhány héttel ezelőtt Dalia Grybauskaite pénzügyi programozásért és költségvetésért felelős biztos sürgette az uniós források felhasználását, különösen a kohéziós beruházások esetében. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerint ezt a szerződéskötések felgyorsításával lehetne elősegíteni.

Az NFÜ adatai szerint a nyolc közlekedési projekt esetében az eddig rendelkezésre álló támogatás 65 százalékát sikerült lekötni, s 43 százalékát fizették ki a kivitelezőnek. 2007. augusztus végéig előlegekkel együtt a támogatási keret 43 százalékát hívtuk le az Európai Bizottságtól. A 25 környezetvédelmi projekt esetében 61 százalékos a támogatások szerződéses lekötése, 27 százalékos a kifizetés, s a nyolcadik hónap végéig pedig 34 százalék került lehívásra.

Az NFÜ szerint a kohéziós alapból történő kifizetések minden évben megduplázódtak, ráadásul mindkét szektorban van egy-egy jelentős mértékű beruházás, amely a támogatás számottevő részét leköti.

Emellett a szabályok alapján előlegként, illetve időközi átutalásként csupán a projekt támogatásának maximum 80 százalékát lehet lehívni a Bizottságtól. Az NFÜ tájékoztatása szerint egyre nagyobb számban vannak olyan projektek, ahol hazánk már elérte a 80 százalékos határt, ami azt jelenti, hogy a projekt végleges zárásáig nem lehet további összegeket lehívni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06