Figyelmeztetést kaptunk az uniótól

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 08:15

Dalia Grybauskaite, az Európai Bizottság pénzügyi programozásért és költségvetésért felelős tagja szerint fel kell gyorsítani az európai uniós források felhasználását a 2004-ben csatlakozott országokban - olvasható a Világgazdaságban.

Tegnap került közzétételre az Európai Unió tavalyi költségvetése, melyből kiderül, hogy a 10 új tagállam a 2004-2006-os időszakra rendelkezésre álló összesen több mint 15,5 milliárd eurós strukturális forrás mindössze 57 százalékát használta fel 2007 szeptemberéig.

A kohézios alap esetében a helyzet még kevésbé rózsás, hiszen itt 0 8,5 milliárdos keret 22 százalékának abszorpciójára került sor ezidáig. Grybauskaite szerint amíg ez jellemzi az új tagok forráslekötését, addig az EU nettó befizetői joggal követelhetik, hogy csökkentsék a fejlesztési támogatásokat.

A költségvetés adatai szerint tavaly 19 százalékkal több pénz jutott versenyképességre, javult a monitoring és a tervezés, megduplázódott a 10 új tagállam részesedése az uniós forrásokból.

2006 során összesen 106,6 milliárd euróból gazdálkodott az unió, melyből több mint 37 százalék jutott a növekedést és foglalkoztatást segítő kohézió és versenyképesség ösztönzésére, 35 százalék volt a közvetlen segély és a piaci jellegű kiadás, 12 százalékos volt a vidékfejlesztés, a halászat és környezetvédelem részesedése, illetve további 5 százalék a globális játékosi szerepet erősítette.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?