5 °C Budapest

Mi fán terem az európai társaság?

Pénzcentrum
2007. október 4. 16:00

Az európai tőkeegyesítő társaság célja, hogy a kis- és középvállalkozások számára megkönnyítse a határokon átívelő üzleti tevékenységet egy egész Európában egységes jogi forma, illetve szabályozás létrehozásával.

Az egyes vállalkozások adminisztratív és bürokratikus terheit az unió szerint nagymértékben csökkentené az egységes jogi keret létrehozása. Emellett a versenyre és a hatékonyságra is üdvözítő hatással bírna. A jelenleg már létező Európai Társasági forma azonban erre nem képes, mivel minimális tőkeigénye 120 ezer euró (~ 30 millió forint).

Még 2004 során készített a Bizottság egy megvalósíthatósági tanulmányt az európai társasági jogi formával kapcsolatosan, s 2005. december végén publikálta ennek eredményeit. Azóta az Európai Parlament egyik bizottsága dolgozott a tőkeegyesítő társaság jogi kereteinek kialakításán.

Ennek végeredményét idén februárban tették közzé, a nyáron pedig nyilvánosságra bocsátották vitaanyagát. A társadalmi vita egészen október végéig folytatódhat, eredményeinek értékelése még néhány hónapot vehet igénybe. A végleges tervezet jövő év elején kerülhet a parlament elé.

Szintén júliusban tette közzé a Bizottság új programját, melynek célja a közösség jogi szabályainak egyszerűbbé, átláthatóbbá tétele, valamint a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése.

Az európai társasági jogban két megközelítést hangsúlyoz az új program. Az első minimálisra szorítaná vissza azon szabályok arányait, melyek határon átnyúló ügyeket szabályoznak. A második opció egy komplex megközelítés, melynek révén megvalósulhat az egyszerűsítés.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10