7 °C Budapest

Elfelejtkezett rólunk az EU?

Pénzcentrum
2004. április 13. 14:49

A JP Morgan londoni befektetési ház átfogó elemzése szerint az EU az elmúlt években túlságosan is az Egyesült Államokra figyelt, azt tekintette versenytársának a lisszaboni stratégia alapján, a kelet-európai csatlakozókról pedig elfeledkezett. Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal négy "gazdasági tigris" kerül be most az Európai Unióba, amelyek lényegesen nagyobb gazdasági és termelékenységi növekedést produkálnak, mint a jelenlegi tagországok.

Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gazdasági fejlődésének és termelékenység-növekedésének üteme lényegesen meghaladja a jelenlegi tagállamokét, így munkahelyeket és beruházásokat von el tőlük. A helyzetet csak rontja a 15 tagország azzal, hogy korábbi várakozásoknál is sokkal nagyobb mértékben korlátozza a munkaerő-áramlást a bővítés után. Ezzel egyértelműen saját növekedési potenciálját korlátozza, és gyakorlatilag beruházásokat irányít át a csatlakozó országokba, ezt azonban még az EU felelős vezetői sem ismerték fel kellő mértékben - véli a JP Morgan. A félelmek ezen túl - nem alaptalanul - igen jelentősek az uniós átlagnál lényegesen alacsonyabb közép-európai társasági adókulcsok miatt. A csatlakozó országok többségében végbement vagy éppen zajló adóreformok komoly aggodalommal töltenek el számos nyugati gazdaságpolitikai irányítót. A telephelyek keletebbre telepítése így jelentős költségmegtakarítást hozhat a nyugati vállalatoknak.

A négy említett közép-európai állam a most belépők összesített GDP-jének 85 százalékát adja, átlagos növekedésének üteme 3.1 százalék, termelékenységük pedig tavaly átlagosan 10.3 százalékkal emelkedett. Az Európai Unió tagállamai ezzel szemben 1.1 százalékos GDP-bővülést értek el, termelékenységük pedig mindössze 1.7 százalékkal javult tavaly.

A munkaerő-piaci félelmek eltúlzottsága mellett foglalt állást Peter de Rooij, az európai foglalkoztatás és képzés alapítvány igazgatója is a Die Presse című lapnak adott interjújában is, melyben azt hangoztatta, hogy "az EU államai teljesen alaptalanul féltek attól, hogy a csatlakozás után tömegével lepik el őket a közép- és kelet-európai dogozók". Mint ismert, az EU jelenlegi 15 tagállamából 13 zárta le munkaerőpiacát a kelet- és közép-európai munkaerő elől. A korlátozások minimum 2, maximum 7 évre szólnak.

Az óvintézkedések azért is tűntek megalapozatlannak, mivel a felmérések szerint a csatlakozó országok munkavállalói csupán kis mértékben mobilak, így nem várható tömeges áttelepülés. Ráadásul az Európai Bizottság által megrendelt felmérés maximálisan 220 ezerre prognosztizálta a bevándorlók számát, ami roppant csekélynek tűnik az EU össznépességéhez vagy a már évek óta az EU határain belül élő és dolgozó milliós kisebbségek lélekszámához képest.

Amint ismeretes, a lisszaboni stratégia lényege, hogy az Európai Unió 2010-re a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb, tudásalapú gazdaságává kíván válni. A program kidolgozói a JP Morgan szerint azonban kizárólag az Egyesült Államokra összpontosítottak, oda sem figyelve a csatlakozó országokra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lisszaboni program végrehajtása ráadásul egyértelműen csalódást keltőnek bizonyult: az amerikai gazdaság utoléréséhez az unió éves átlagban, reálértéken 3.0 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki maga elé, a JP Morgan számításai szerint azonban a 2001-2004 közötti időszak átlagos éves növekedése az EU-ban nem fogja meghaladni az 1.1 százalékot. Ugyanezen időszak alatt azonban az amerikai gazdaság évi átlagos növekedési üteme viszont 2.7, a csatlakozó országoké 3.1 százalékra várható.

A nagyobb gond a termelékenység-javulással van

Az uniós 15-ök a termelékenység javulásában még kirívóbb mértékben lemaradtak mind az Egyesült Államok, mind a csatlakozók mögött. A négy közép-európai csatlakozó ország termelékenysége tavaly átlagosan 10.3 százalékkal emelkedett, az idei évre 9.5, és még jövőre is 6.6 százalékos átlagos termelékenység-növekedés várható.

Az amerikai gazdaság termelékenysége a tavalyi 5.1 százalék után 2004-ben 4.0, 2005-ben 3.0 százalékkal javulhat a JP Morgan előrejelzése szerint. A jelenlegi EU-gazdaság termelékenysége azonban 2003-ban mindössze 1.7 százalékkal nőtt; az idén 2.8 százalékkal, jövőre 2.6 százalékkal emelkedhet.

Így tehát a közép-európai négyek és az uniós 15-ök termelékenységének javulási üteme között tavaly 8.6 százalékpont volt a különbség, amely az idén 6.7, és még jövőre is 4.0 százalékpont lesz.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm