27 °C Budapest

Elfelejtkezett rólunk az EU?

Pénzcentrum
2004. április 13. 14:49

A JP Morgan londoni befektetési ház átfogó elemzése szerint az EU az elmúlt években túlságosan is az Egyesült Államokra figyelt, azt tekintette versenytársának a lisszaboni stratégia alapján, a kelet-európai csatlakozókról pedig elfeledkezett. Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal négy "gazdasági tigris" kerül be most az Európai Unióba, amelyek lényegesen nagyobb gazdasági és termelékenységi növekedést produkálnak, mint a jelenlegi tagországok.

Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország gazdasági fejlődésének és termelékenység-növekedésének üteme lényegesen meghaladja a jelenlegi tagállamokét, így munkahelyeket és beruházásokat von el tőlük. A helyzetet csak rontja a 15 tagország azzal, hogy korábbi várakozásoknál is sokkal nagyobb mértékben korlátozza a munkaerő-áramlást a bővítés után. Ezzel egyértelműen saját növekedési potenciálját korlátozza, és gyakorlatilag beruházásokat irányít át a csatlakozó országokba, ezt azonban még az EU felelős vezetői sem ismerték fel kellő mértékben - véli a JP Morgan. A félelmek ezen túl - nem alaptalanul - igen jelentősek az uniós átlagnál lényegesen alacsonyabb közép-európai társasági adókulcsok miatt. A csatlakozó országok többségében végbement vagy éppen zajló adóreformok komoly aggodalommal töltenek el számos nyugati gazdaságpolitikai irányítót. A telephelyek keletebbre telepítése így jelentős költségmegtakarítást hozhat a nyugati vállalatoknak.

A négy említett közép-európai állam a most belépők összesített GDP-jének 85 százalékát adja, átlagos növekedésének üteme 3.1 százalék, termelékenységük pedig tavaly átlagosan 10.3 százalékkal emelkedett. Az Európai Unió tagállamai ezzel szemben 1.1 százalékos GDP-bővülést értek el, termelékenységük pedig mindössze 1.7 százalékkal javult tavaly.

A munkaerő-piaci félelmek eltúlzottsága mellett foglalt állást Peter de Rooij, az európai foglalkoztatás és képzés alapítvány igazgatója is a Die Presse című lapnak adott interjújában is, melyben azt hangoztatta, hogy "az EU államai teljesen alaptalanul féltek attól, hogy a csatlakozás után tömegével lepik el őket a közép- és kelet-európai dogozók". Mint ismert, az EU jelenlegi 15 tagállamából 13 zárta le munkaerőpiacát a kelet- és közép-európai munkaerő elől. A korlátozások minimum 2, maximum 7 évre szólnak.

Az óvintézkedések azért is tűntek megalapozatlannak, mivel a felmérések szerint a csatlakozó országok munkavállalói csupán kis mértékben mobilak, így nem várható tömeges áttelepülés. Ráadásul az Európai Bizottság által megrendelt felmérés maximálisan 220 ezerre prognosztizálta a bevándorlók számát, ami roppant csekélynek tűnik az EU össznépességéhez vagy a már évek óta az EU határain belül élő és dolgozó milliós kisebbségek lélekszámához képest.

Amint ismeretes, a lisszaboni stratégia lényege, hogy az Európai Unió 2010-re a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb, tudásalapú gazdaságává kíván válni. A program kidolgozói a JP Morgan szerint azonban kizárólag az Egyesült Államokra összpontosítottak, oda sem figyelve a csatlakozó országokra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lisszaboni program végrehajtása ráadásul egyértelműen csalódást keltőnek bizonyult: az amerikai gazdaság utoléréséhez az unió éves átlagban, reálértéken 3.0 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki maga elé, a JP Morgan számításai szerint azonban a 2001-2004 közötti időszak átlagos éves növekedése az EU-ban nem fogja meghaladni az 1.1 százalékot. Ugyanezen időszak alatt azonban az amerikai gazdaság évi átlagos növekedési üteme viszont 2.7, a csatlakozó országoké 3.1 százalékra várható.

A nagyobb gond a termelékenység-javulással van

Az uniós 15-ök a termelékenység javulásában még kirívóbb mértékben lemaradtak mind az Egyesült Államok, mind a csatlakozók mögött. A négy közép-európai csatlakozó ország termelékenysége tavaly átlagosan 10.3 százalékkal emelkedett, az idei évre 9.5, és még jövőre is 6.6 százalékos átlagos termelékenység-növekedés várható.

Az amerikai gazdaság termelékenysége a tavalyi 5.1 százalék után 2004-ben 4.0, 2005-ben 3.0 százalékkal javulhat a JP Morgan előrejelzése szerint. A jelenlegi EU-gazdaság termelékenysége azonban 2003-ban mindössze 1.7 százalékkal nőtt; az idén 2.8 százalékkal, jövőre 2.6 százalékkal emelkedhet.

Így tehát a közép-európai négyek és az uniós 15-ök termelékenységének javulási üteme között tavaly 8.6 százalékpont volt a különbség, amely az idén 6.7, és még jövőre is 4.0 százalékpont lesz.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?