Miből lesz pénze a cégeknek?

Pénzcentrum
2007. október 3. 16:00

Az idei év nyolcadik hónapjában míg a háztartások szektorában a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába tovább folytatta csökkenését, addig a vállalkozások esetében a forint folyószámlahitelek kamata továbbra is emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett statisztikából.

Hitelek

A nem pénzügyi vállalatok forint folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 2007. augusztusában 9,73 százalékot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahitelek kamata is emelkedett, igaz, arányaiban kisebb mértékben, így augusztusban 5,57 százalékot tett ki.


Az egyéb hitelek átlagos kamatlába 8,99 százalékot tett ki augusztusban, az euróban denominált változó kamatozású, legfeljebb egy éves kamatfixálású hiteleknél nem történt változás az előző hónaphoz képest, míg a forinthiteleknél minimális csökkenés volt megfigyelhető.Az új szerződések értékének tekintetében a vállalkozások folyószámlahitel-felvétele emelkedett az előző hónaphoz képest, míg az egyéb hitelek állománya mind a forintban, mind pedig az euróban denominált hitelek esetében csökkent. A hazai vállalkozások szektorában általában jellemző, hogy folyamatosan rövid távú hitelekkel finanszírozzák a hosszú távú működést, amely szerkezetileg nem megfelelő megoldás.

A bankszektor részéről változást a jövő hozhat, hiszen új alternatívát számukra a mikro- és kisvállalkozói szegmens jelenthet, így ez a kör a jövőben vélhetően több és a verseny miatt kedvezőbb konstrukciók közül válogathat. Emellett az Ecostat tegnap publikált KKV konjunktúra-indexe alapján az elkövetkező fél évben a vállalkozások beruházási hajlandósága saját várakozásaik szerint megemelkedik, ezt pedig részben banki hitelekből fedezik majd.

Betétek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A látra szóló, valamint a folyószámlabetétek kamata mind euróban, mind pedig forintban emelkedett az előző hónaphoz képest augusztus során. Az átlagos kamatláb 2,38 százalékot, míg az euróban denominált betéteknél 1,05 százalékot tett ki.


Igaz, a vállalkozások szektora hagyományosan inkább hitelfelvevőként jelentkezik, mint megtakarítóként, azonban előfordulhat, hogy az egyes cégek felesleges pénzkészletüket betétben kötik le. 2007. augusztusában éven belüli lejáratra forintbetétek esetében átlagosan 7,10 százalékot, míg euróbetétek esetében 3,82 százalékot lehetett kapni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?