23 °C Budapest

Miből lesz pénze a cégeknek?

Pénzcentrum
2007. október 3. 16:00

Az idei év nyolcadik hónapjában míg a háztartások szektorában a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába tovább folytatta csökkenését, addig a vállalkozások esetében a forint folyószámlahitelek kamata továbbra is emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett statisztikából.

Hitelek

A nem pénzügyi vállalatok forint folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 2007. augusztusában 9,73 százalékot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahitelek kamata is emelkedett, igaz, arányaiban kisebb mértékben, így augusztusban 5,57 százalékot tett ki.


Az egyéb hitelek átlagos kamatlába 8,99 százalékot tett ki augusztusban, az euróban denominált változó kamatozású, legfeljebb egy éves kamatfixálású hiteleknél nem történt változás az előző hónaphoz képest, míg a forinthiteleknél minimális csökkenés volt megfigyelhető.Az új szerződések értékének tekintetében a vállalkozások folyószámlahitel-felvétele emelkedett az előző hónaphoz képest, míg az egyéb hitelek állománya mind a forintban, mind pedig az euróban denominált hitelek esetében csökkent. A hazai vállalkozások szektorában általában jellemző, hogy folyamatosan rövid távú hitelekkel finanszírozzák a hosszú távú működést, amely szerkezetileg nem megfelelő megoldás.

A bankszektor részéről változást a jövő hozhat, hiszen új alternatívát számukra a mikro- és kisvállalkozói szegmens jelenthet, így ez a kör a jövőben vélhetően több és a verseny miatt kedvezőbb konstrukciók közül válogathat. Emellett az Ecostat tegnap publikált KKV konjunktúra-indexe alapján az elkövetkező fél évben a vállalkozások beruházási hajlandósága saját várakozásaik szerint megemelkedik, ezt pedig részben banki hitelekből fedezik majd.

Betétek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A látra szóló, valamint a folyószámlabetétek kamata mind euróban, mind pedig forintban emelkedett az előző hónaphoz képest augusztus során. Az átlagos kamatláb 2,38 százalékot, míg az euróban denominált betéteknél 1,05 százalékot tett ki.


Igaz, a vállalkozások szektora hagyományosan inkább hitelfelvevőként jelentkezik, mint megtakarítóként, azonban előfordulhat, hogy az egyes cégek felesleges pénzkészletüket betétben kötik le. 2007. augusztusában éven belüli lejáratra forintbetétek esetében átlagosan 7,10 százalékot, míg euróbetétek esetében 3,82 százalékot lehetett kapni.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?