4 °C Budapest

Miből lesz pénze a cégeknek?

Pénzcentrum
2007. október 3. 16:00

Az idei év nyolcadik hónapjában míg a háztartások szektorában a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába tovább folytatta csökkenését, addig a vállalkozások esetében a forint folyószámlahitelek kamata továbbra is emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett statisztikából.

Hitelek

A nem pénzügyi vállalatok forint folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 2007. augusztusában 9,73 százalékot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahitelek kamata is emelkedett, igaz, arányaiban kisebb mértékben, így augusztusban 5,57 százalékot tett ki.


Az egyéb hitelek átlagos kamatlába 8,99 százalékot tett ki augusztusban, az euróban denominált változó kamatozású, legfeljebb egy éves kamatfixálású hiteleknél nem történt változás az előző hónaphoz képest, míg a forinthiteleknél minimális csökkenés volt megfigyelhető.



Az új szerződések értékének tekintetében a vállalkozások folyószámlahitel-felvétele emelkedett az előző hónaphoz képest, míg az egyéb hitelek állománya mind a forintban, mind pedig az euróban denominált hitelek esetében csökkent. A hazai vállalkozások szektorában általában jellemző, hogy folyamatosan rövid távú hitelekkel finanszírozzák a hosszú távú működést, amely szerkezetileg nem megfelelő megoldás.

A bankszektor részéről változást a jövő hozhat, hiszen új alternatívát számukra a mikro- és kisvállalkozói szegmens jelenthet, így ez a kör a jövőben vélhetően több és a verseny miatt kedvezőbb konstrukciók közül válogathat. Emellett az Ecostat tegnap publikált KKV konjunktúra-indexe alapján az elkövetkező fél évben a vállalkozások beruházási hajlandósága saját várakozásaik szerint megemelkedik, ezt pedig részben banki hitelekből fedezik majd.

Betétek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A látra szóló, valamint a folyószámlabetétek kamata mind euróban, mind pedig forintban emelkedett az előző hónaphoz képest augusztus során. Az átlagos kamatláb 2,38 százalékot, míg az euróban denominált betéteknél 1,05 százalékot tett ki.


Igaz, a vállalkozások szektora hagyományosan inkább hitelfelvevőként jelentkezik, mint megtakarítóként, azonban előfordulhat, hogy az egyes cégek felesleges pénzkészletüket betétben kötik le. 2007. augusztusában éven belüli lejáratra forintbetétek esetében átlagosan 7,10 százalékot, míg euróbetétek esetében 3,82 százalékot lehetett kapni.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm