Miből lesz pénze a cégeknek?

Pénzcentrum
2007. október 3. 16:00

Az idei év nyolcadik hónapjában míg a háztartások szektorában a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába tovább folytatta csökkenését, addig a vállalkozások esetében a forint folyószámlahitelek kamata továbbra is emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által közzétett statisztikából.

Hitelek

A nem pénzügyi vállalatok forint folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 2007. augusztusában 9,73 százalékot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahitelek kamata is emelkedett, igaz, arányaiban kisebb mértékben, így augusztusban 5,57 százalékot tett ki.


Az egyéb hitelek átlagos kamatlába 8,99 százalékot tett ki augusztusban, az euróban denominált változó kamatozású, legfeljebb egy éves kamatfixálású hiteleknél nem történt változás az előző hónaphoz képest, míg a forinthiteleknél minimális csökkenés volt megfigyelhető.Az új szerződések értékének tekintetében a vállalkozások folyószámlahitel-felvétele emelkedett az előző hónaphoz képest, míg az egyéb hitelek állománya mind a forintban, mind pedig az euróban denominált hitelek esetében csökkent. A hazai vállalkozások szektorában általában jellemző, hogy folyamatosan rövid távú hitelekkel finanszírozzák a hosszú távú működést, amely szerkezetileg nem megfelelő megoldás.

A bankszektor részéről változást a jövő hozhat, hiszen új alternatívát számukra a mikro- és kisvállalkozói szegmens jelenthet, így ez a kör a jövőben vélhetően több és a verseny miatt kedvezőbb konstrukciók közül válogathat. Emellett az Ecostat tegnap publikált KKV konjunktúra-indexe alapján az elkövetkező fél évben a vállalkozások beruházási hajlandósága saját várakozásaik szerint megemelkedik, ezt pedig részben banki hitelekből fedezik majd.

Betétek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A látra szóló, valamint a folyószámlabetétek kamata mind euróban, mind pedig forintban emelkedett az előző hónaphoz képest augusztus során. Az átlagos kamatláb 2,38 százalékot, míg az euróban denominált betéteknél 1,05 százalékot tett ki.


Igaz, a vállalkozások szektora hagyományosan inkább hitelfelvevőként jelentkezik, mint megtakarítóként, azonban előfordulhat, hogy az egyes cégek felesleges pénzkészletüket betétben kötik le. 2007. augusztusában éven belüli lejáratra forintbetétek esetében átlagosan 7,10 százalékot, míg euróbetétek esetében 3,82 százalékot lehetett kapni.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?