Itt a meglepetés: de még nincs fordulat!

Pénzcentrum
2007. október 2. 11:49

A kis- és középvállalati szektor várakozásait összegző Ecostat KKV konjunktúra-index lényegében stagnált az elmúlt három hónapban, szeptemberben értéke 93,4 százalék volt. A leglényegesebb módosulás a beruházási hajlandóság tekintetében érvényesült, ahol a kiugró szeptemberi értéknek köszönhetően emelkedővé vált a tendencia.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A következő négy negyedévre vonatkozó gazdasági feltételekre vonatkozó várakozásaikban pozitív képet mutat, hogy a pesszimistán ítélkező cégek aránya a tendenciát tekintve folyamatosan csökken. Szeptemberben a cégek 36 százaléka feltételez rosszabbodást a nemzetgazdasági feltételekkel kapcsolatosan.


A saját vállalkozásokkal kapcsolatos kilátások az előző hónaphoz képest lényegében nem módosultak, cégének helyzetében javulást 23 százalék vár. A tevékenységének bővítésével kapcsolatosan a következő fél év során bővítést feltételez a kkv-k harmada, köztük a túlnyomó többség, 70 százalék 5 százalékot el nem érő növekedési ütemmel kalkulál.


A következő egy évre vonatkozó versenyhelyzettel kapcsolatosan a vállalkozások ötöde tart a piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától, új versenytárs megjelenését pedig 33 százalékuk várja.

Kedvezőtlen képet mutat, hogy a vállalkozások saját működési feltételeikben sem számolnak kedvező változásokkal, amely mögött a belföldi kereslet visszaesése, az adó- és járulékrendszer tervezett, s számukra hátrányos átalakítása, valamint a magas infláció állhat.

A vállalkozások szerint tevékenységük bővítését döntően a belföldi kereslet elégtelensége, a tőkehiány, illetve a bizonytalan gazdasági környezet akadályozza. Fél éven belül a belföldi értékesítési lehetőségek kedvezőtlen változását feltételezi a kkv-k 30 százaléka. A külpiaci értékesítési lehetőségek megítélése valamivel kedvezőbb a korábbinál.

A kkv-k likviditási helyzete rövid távon az elvonások, valamint a működési költségek növekedése miatt romlott. A következő fél évben a kkv-k majdnem fele nem számol likviditási helyzetében romlással, az átmeneti fizetési nehézségeket elsősorban pénzintézeti hitel felvételével , másodsorban pedig fejlesztéseik elhalasztásával kívánják áthidalni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagy mértékű változás a beruházások tekintetében történt, ugyanis a vállalkozások jövőre vonatkozó beruházási hajlandóságát összegző index az augusztusi csökkenés után 84 százalékra emelkedett, ugyanakkor egy havi eredmény alapján fordulatról még nem lehet beszélni. A beruházási hajlandóság emelkedésében vélhetően szerepet játszik az uniós pályázatok kiírása, valamint a bankok mikro- és kisvállalkozások felé történő nyitása is.


Ugyanakkor a vállalkozások beruházási tevékenységét fékezheti a bizonytalan jövő, valamint az elégtelen hazai kereslet. Az idei év kilencedik hónapjában a kkv-k inflációs előrejelzése éves szinten 6,6 százalék, amely elmarad a reálisan várható mértéktől.

A saját termékek, illetve szolgáltatások árának növelésére való törekvés augusztus óta gyengült, 6 százalékról 4,5 százalékra csökkent a szándék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06