3 °C Budapest

Kitört a botrány: mitől drága a tej?

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 10:05

Az angol Versenyhivatal, az Office of Fair Trading (OFT) tegnapi bejelentése szerint több áruházlánc bizonyítottan magasan tartotta a tej, illetve egyéb termékek árát, amely miatt több milliárd forintos nagyságrendű bírságra számíthatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A botrányosan magas tejárak miatt fél literenként mintegy 3 pennyvel kellett többet fizetniük a vásárlóknak, de a felár a sajt és a vaj árában is jelentkezett.

Az OFT bejelentése szerint bizonyítékai vannak a Tesco, az Asda, a Sainsbury, a Morrisons és a Safeway ellen. A kartellezők körében a tejtermékeket feldolgozó cégek is benne vannak, így a Dairy Chest, a Wiseman és az Arla.

A cégeknek az 1998-as versenytörvény megsértése miatt átszámítva többmilliárd forintos bírsággal kell szembenézniük.

A szupermarketek álláspontja szerint csupán azért tartották magasan az árakat, hogy a gazdálkodóknak többet tudjanak fizetni, a versenyhivatal szerint azonban egyértelműen bizonyítható, hogy ez nem így történt. A bírságokkal kapcsolatos végső döntés a jövő év elejére várható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?