11 °C Budapest

Együtt mindig könnyebb - és olcsóbb is

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 16:00

A nagyvállalatok már régen felfedezték az együttműködés, a stratégiai szövetségek előnyeit. Ez azonban mérettől független, a kisvállalkozások is egymásnak vethetik vállukat, így például hogy közös erővel robbanjanak a köztudatba, legalábbis ez derül ki a BusinessWeek összeállításából.

Egészen pontosan a történelemben is visszamentek egy kicsit cikkükben, méghozzá a második világháború utáni Japánba, ugyanis ott ekkor élte virágkorát a keiretsu. A keiretsu egy olyan, kölcsönösen előnyös, egymás támogatására irányuló üzleti kapcsolat, amely tipikusan olyan társaságok csoportjai között alakult ki, melyek nagy piaci erővel rendelkeztek.

Emellett egyébiránt kialakulhattak szövetségek a gyártók, a szállítók és a befektetők között is, vagyis mondhatjuk, hogy a vertikális ellátási lánc mentén szerveződnek. Az említett időszakban a nagybankok arra vették rá azokat a társaságokat, melyekbe befektettek, hogy támogassák egymást kedvezményes áron kínált szolgáltatásokkal és termékekkel.

Az Egyesült Államokban is felfedezhető nyomaiban ez a modell, hasonlóképp működnek például az autógyártók, de megtalálható ez a metódus a kockázati tőketársaságok területén is.

Számos egyéb együttműködési szervezet is létezik több iparágban is, ahol a kisvállalkozások közösen intézik beszerzéseiket kedvezmények elérése érdekében, illetve oktatást és tréningeket szerveznek egymásnak.

Az International Monetary Systems, egy barterkereskedelmi szövetség épp a tagok közötti kedvező adásvételi lehetőségekkel reklámozza magát. Az egymás közötti tranzakciókhoz nem szükségeltetik készpénz használata, így azok sokkal egyszerűbben és olcsóbban megtörténhetnek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Itthon, mint azt már egy korábbi cikkünkben is említettük, lehetőség nyílik valamely iparági klaszterhez csatlakozni, illetve létre is lehet hozni egy újabbat. Ezek tipikusan a vertikális, avagy horizontális ellátási lánc mentén szerveződő cégek és támogató szervezetek helyi csoportosulásai.

Az együttműködés megvalósulhat földrajzi, de iparági értelemben is. 2005-ben például a GVOP keretén belül lehetett kifejezetten az együttműködések kialakítására pályázati pénzeket igényelni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?