Együtt mindig könnyebb - és olcsóbb is

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 16:00

A nagyvállalatok már régen felfedezték az együttműködés, a stratégiai szövetségek előnyeit. Ez azonban mérettől független, a kisvállalkozások is egymásnak vethetik vállukat, így például hogy közös erővel robbanjanak a köztudatba, legalábbis ez derül ki a BusinessWeek összeállításából.

Egészen pontosan a történelemben is visszamentek egy kicsit cikkükben, méghozzá a második világháború utáni Japánba, ugyanis ott ekkor élte virágkorát a keiretsu. A keiretsu egy olyan, kölcsönösen előnyös, egymás támogatására irányuló üzleti kapcsolat, amely tipikusan olyan társaságok csoportjai között alakult ki, melyek nagy piaci erővel rendelkeztek.

Emellett egyébiránt kialakulhattak szövetségek a gyártók, a szállítók és a befektetők között is, vagyis mondhatjuk, hogy a vertikális ellátási lánc mentén szerveződnek. Az említett időszakban a nagybankok arra vették rá azokat a társaságokat, melyekbe befektettek, hogy támogassák egymást kedvezményes áron kínált szolgáltatásokkal és termékekkel.

Az Egyesült Államokban is felfedezhető nyomaiban ez a modell, hasonlóképp működnek például az autógyártók, de megtalálható ez a metódus a kockázati tőketársaságok területén is.

Számos egyéb együttműködési szervezet is létezik több iparágban is, ahol a kisvállalkozások közösen intézik beszerzéseiket kedvezmények elérése érdekében, illetve oktatást és tréningeket szerveznek egymásnak.

Az International Monetary Systems, egy barterkereskedelmi szövetség épp a tagok közötti kedvező adásvételi lehetőségekkel reklámozza magát. Az egymás közötti tranzakciókhoz nem szükségeltetik készpénz használata, így azok sokkal egyszerűbben és olcsóbban megtörténhetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Itthon, mint azt már egy korábbi cikkünkben is említettük, lehetőség nyílik valamely iparági klaszterhez csatlakozni, illetve létre is lehet hozni egy újabbat. Ezek tipikusan a vertikális, avagy horizontális ellátási lánc mentén szerveződő cégek és támogató szervezetek helyi csoportosulásai.

Az együttműködés megvalósulhat földrajzi, de iparági értelemben is. 2005-ben például a GVOP keretén belül lehetett kifejezetten az együttműködések kialakítására pályázati pénzeket igényelni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm