Együtt mindig könnyebb - és olcsóbb is

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 16:00

A nagyvállalatok már régen felfedezték az együttműködés, a stratégiai szövetségek előnyeit. Ez azonban mérettől független, a kisvállalkozások is egymásnak vethetik vállukat, így például hogy közös erővel robbanjanak a köztudatba, legalábbis ez derül ki a BusinessWeek összeállításából.

Egészen pontosan a történelemben is visszamentek egy kicsit cikkükben, méghozzá a második világháború utáni Japánba, ugyanis ott ekkor élte virágkorát a keiretsu. A keiretsu egy olyan, kölcsönösen előnyös, egymás támogatására irányuló üzleti kapcsolat, amely tipikusan olyan társaságok csoportjai között alakult ki, melyek nagy piaci erővel rendelkeztek.

Emellett egyébiránt kialakulhattak szövetségek a gyártók, a szállítók és a befektetők között is, vagyis mondhatjuk, hogy a vertikális ellátási lánc mentén szerveződnek. Az említett időszakban a nagybankok arra vették rá azokat a társaságokat, melyekbe befektettek, hogy támogassák egymást kedvezményes áron kínált szolgáltatásokkal és termékekkel.

Az Egyesült Államokban is felfedezhető nyomaiban ez a modell, hasonlóképp működnek például az autógyártók, de megtalálható ez a metódus a kockázati tőketársaságok területén is.

Számos egyéb együttműködési szervezet is létezik több iparágban is, ahol a kisvállalkozások közösen intézik beszerzéseiket kedvezmények elérése érdekében, illetve oktatást és tréningeket szerveznek egymásnak.

Az International Monetary Systems, egy barterkereskedelmi szövetség épp a tagok közötti kedvező adásvételi lehetőségekkel reklámozza magát. Az egymás közötti tranzakciókhoz nem szükségeltetik készpénz használata, így azok sokkal egyszerűbben és olcsóbban megtörténhetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Itthon, mint azt már egy korábbi cikkünkben is említettük, lehetőség nyílik valamely iparági klaszterhez csatlakozni, illetve létre is lehet hozni egy újabbat. Ezek tipikusan a vertikális, avagy horizontális ellátási lánc mentén szerveződő cégek és támogató szervezetek helyi csoportosulásai.

Az együttműködés megvalósulhat földrajzi, de iparági értelemben is. 2005-ben például a GVOP keretén belül lehetett kifejezetten az együttműködések kialakítására pályázati pénzeket igényelni.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25