Precedens értékű kártérítés: hibázott az Európai Bizottság

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 10:30

Az Európai Bíróság döntése ellen fellebbez az Európai Bizottság. A döntés értelmében a Bizottság köteles kártérítést fizetni a francia Schneider vállalat számára hibás versenyügyi döntés miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Schneider Electric 1,66 milliárd eurót veszített a Bizottság 2001-es határozata miatt, ami szerint nem vásárolhatta fel a Legrand vállalatot, mivel ezzel gyengítené a versenyt a kis feszültségű elektromos eszközök piacán. Az addigra már 98 százalékos részesedéssel rendelkező Schneider köteles volt eladni a már megszerzett részesedését, amit az akkori piaci viszonyok között csak jelentős veszteséggel tudott megtenni.

Egy évvel később a Bíróság érvénytelenítette a Bizottság határozatát, azzal az indokkal, hogy hibásan volt előkészítve. Ezek után nyújtotta be a Schneider a kártérítési igényét az így elvesztett pénz és idő kompenzálására, amellett, hogy már nincs szándékában felvásárolni a Legrand vállalatot.

Szakértők szerint ez precedens értékű eset, mivel ez volt az első alkalom, hogy a Bíróság a bizottsági döntés ellen határozott. Ha a fellebbezés eredménye az Európai Bizottság számára kedvezőtlen lesz, akkor elindulhat egy folyamat, a vállalatok sorra támadhatják meg az érdekeik ellen hozott, szerintük jogtalan határozatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09