Precedens értékű kártérítés: hibázott az Európai Bizottság

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 10:30

Az Európai Bíróság döntése ellen fellebbez az Európai Bizottság. A döntés értelmében a Bizottság köteles kártérítést fizetni a francia Schneider vállalat számára hibás versenyügyi döntés miatt.

A Schneider Electric 1,66 milliárd eurót veszített a Bizottság 2001-es határozata miatt, ami szerint nem vásárolhatta fel a Legrand vállalatot, mivel ezzel gyengítené a versenyt a kis feszültségű elektromos eszközök piacán. Az addigra már 98 százalékos részesedéssel rendelkező Schneider köteles volt eladni a már megszerzett részesedését, amit az akkori piaci viszonyok között csak jelentős veszteséggel tudott megtenni.

Egy évvel később a Bíróság érvénytelenítette a Bizottság határozatát, azzal az indokkal, hogy hibásan volt előkészítve. Ezek után nyújtotta be a Schneider a kártérítési igényét az így elvesztett pénz és idő kompenzálására, amellett, hogy már nincs szándékában felvásárolni a Legrand vállalatot.

Szakértők szerint ez precedens értékű eset, mivel ez volt az első alkalom, hogy a Bíróság a bizottsági döntés ellen határozott. Ha a fellebbezés eredménye az Európai Bizottság számára kedvezőtlen lesz, akkor elindulhat egy folyamat, a vállalatok sorra támadhatják meg az érdekeik ellen hozott, szerintük jogtalan határozatokat.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?