16 °C Budapest

Olvad a fagy - megérkezett a megoldás

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 10:00

Elvi megállapodás született a tegnapi napon az agrártárca valamint a gazdák képviselői között a fagykárok enyhítéséről. A termelők a minisztérium által tett első javaslatot fogadták el - olvasható a Magyar Hírlapban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy a támogatás mértéke 9 milliárd forint, azonban ez több tételből tevődik össze. Ebből az első a kárenyhítési alap, melyet plusz 5 milliárd forinttal töltenek fel, ennyit ajánlott először is a minisztérium.

Ezen felül, ha 100 százalékos a fagykár, hektáronként 40 ezer forint támogatást kapnak a gazdák, a támogatandó terület alsó határa 1000 négyzetméter. Ez vonatkozik a belterületen gazdálkodókra is, s a támogatás elnyeréséért nem kell csatlakozniuk a kárenyhítési alaphoz. Az agrártárca erre 500 millió forintot folyósít.

A maradék keretet a kamattámogatás teszi ki, a gazdák kérték, hogy a kedvezményes kamatozású hitelek mellé ne 80 százalékos intézményi, hanem 90 százalékos állami garanciát rendeljen a tárca. A pénzügyminisztérium képviselői ezt elfogadták, azonban a változtatás még uniós jóváhagyást igényel.

Emellett kaphatnak még 80 százalékos állami garanciával ellátott hitelt azok, akiket 100 százalékos fagykár érint, valamint kiesésük nem haladja meg a 2 millió forintot, de ez szintén uniós jóváhagyást és kormánydöntést igényel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20