4 °C Budapest

Olvad a fagy - megérkezett a megoldás

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 10:00

Elvi megállapodás született a tegnapi napon az agrártárca valamint a gazdák képviselői között a fagykárok enyhítéséről. A termelők a minisztérium által tett első javaslatot fogadták el - olvasható a Magyar Hírlapban.

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy a támogatás mértéke 9 milliárd forint, azonban ez több tételből tevődik össze. Ebből az első a kárenyhítési alap, melyet plusz 5 milliárd forinttal töltenek fel, ennyit ajánlott először is a minisztérium.

Ezen felül, ha 100 százalékos a fagykár, hektáronként 40 ezer forint támogatást kapnak a gazdák, a támogatandó terület alsó határa 1000 négyzetméter. Ez vonatkozik a belterületen gazdálkodókra is, s a támogatás elnyeréséért nem kell csatlakozniuk a kárenyhítési alaphoz. Az agrártárca erre 500 millió forintot folyósít.

A maradék keretet a kamattámogatás teszi ki, a gazdák kérték, hogy a kedvezményes kamatozású hitelek mellé ne 80 százalékos intézményi, hanem 90 százalékos állami garanciát rendeljen a tárca. A pénzügyminisztérium képviselői ezt elfogadták, azonban a változtatás még uniós jóváhagyást igényel.

Emellett kaphatnak még 80 százalékos állami garanciával ellátott hitelt azok, akiket 100 százalékos fagykár érint, valamint kiesésük nem haladja meg a 2 millió forintot, de ez szintén uniós jóváhagyást és kormánydöntést igényel.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58