3 °C Budapest

Új autógyárak érkezhetnek hazánkba

Pénzcentrum
2007. július 16. 08:30

Új összeszerelő üzem építését vagy újabb kapacitás megszerzését tervezi a régióban a Ford, valamint a General Motors. A lehetséges helyszínek között szerepel Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország is - írja a Népszabadság.

A Ford és a General Motors nem csak zöldmezős beruházásokban gondolkodik: a GAZ és a Renault mellett mindkettő tárgyalt a román állam által birtokolt Daewoo megvásárlásáról. Ám a héten már csak a Ford maradt versenyben. Az amerikai konszern 675 millió eurót befektetne a craiovai üzembe, ahol évente 300 ezer Ford autót, valamint 300 ezer motort gyártana 2011-től, és a jelenlegi négyezres dolgozói létszámot nyolc-kilencezerre növelné.

A General Motorsnál többféle lehetőségen dolgoznak, helyet és partnert keresnek a térségben. Fő céljuk, hogy több kapacitáshoz jussanak valamelyik kelet-közép-európai országban, amelyikben egyébként jelentősek eladásaik, de bármelyik régióbeli ország szóba jöhet. Természetesen megvizsgálják meglévő, például a lengyelországi, oroszországi vagy ukrajnai gyáraik bővítésének lehetőségét, és majd mindezek ismeretében döntenek.

Ami már biztos, a General Motors Esztergomban gyártatja legújabb autóját: a Magyar Suzukinál ezért 164 ezerről idén 250 ezerre, jövőre pedig évi 300 ezerre nő a kapacitás, miközben bővül a termékpaletta: a Swift, az SX4-es és a Fiat Sedici mellett ősztől már sorozatban készülnek a legújabb kisautók: a Suzuki Splash miniből jövőre hatvanezer, testvérmodelljéből, az Opel és Vauxhall jelvényes Agilából évi nyolcvanezer gördül majd le a szalagról. A másfél évtizede Magyarországra települt Suzuki és Opel jelenleg is piacvezetők, és hosszabb távon is szeretnék megtartani pozícióikat.

Meglévő kelet-európai kapacitásait tovább bővíti az Audi, a Citroen, a Fiat, a Kia, a Hyundai, az Opel, a Peugeot, a Porsche, a Renault, a Skoda, a Suzuki, a Toyota, a Volkswagen is. A TT sportkocsik után az A3-as Cabrioletet is magyarországi üzemben gyártja az Audi.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?