15 °C Budapest

Új autógyárak érkezhetnek hazánkba

Pénzcentrum
2007. július 16. 08:30

Új összeszerelő üzem építését vagy újabb kapacitás megszerzését tervezi a régióban a Ford, valamint a General Motors. A lehetséges helyszínek között szerepel Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország is - írja a Népszabadság.

A Ford és a General Motors nem csak zöldmezős beruházásokban gondolkodik: a GAZ és a Renault mellett mindkettő tárgyalt a román állam által birtokolt Daewoo megvásárlásáról. Ám a héten már csak a Ford maradt versenyben. Az amerikai konszern 675 millió eurót befektetne a craiovai üzembe, ahol évente 300 ezer Ford autót, valamint 300 ezer motort gyártana 2011-től, és a jelenlegi négyezres dolgozói létszámot nyolc-kilencezerre növelné.

A General Motorsnál többféle lehetőségen dolgoznak, helyet és partnert keresnek a térségben. Fő céljuk, hogy több kapacitáshoz jussanak valamelyik kelet-közép-európai országban, amelyikben egyébként jelentősek eladásaik, de bármelyik régióbeli ország szóba jöhet. Természetesen megvizsgálják meglévő, például a lengyelországi, oroszországi vagy ukrajnai gyáraik bővítésének lehetőségét, és majd mindezek ismeretében döntenek.

Ami már biztos, a General Motors Esztergomban gyártatja legújabb autóját: a Magyar Suzukinál ezért 164 ezerről idén 250 ezerre, jövőre pedig évi 300 ezerre nő a kapacitás, miközben bővül a termékpaletta: a Swift, az SX4-es és a Fiat Sedici mellett ősztől már sorozatban készülnek a legújabb kisautók: a Suzuki Splash miniből jövőre hatvanezer, testvérmodelljéből, az Opel és Vauxhall jelvényes Agilából évi nyolcvanezer gördül majd le a szalagról. A másfél évtizede Magyarországra települt Suzuki és Opel jelenleg is piacvezetők, és hosszabb távon is szeretnék megtartani pozícióikat.

Meglévő kelet-európai kapacitásait tovább bővíti az Audi, a Citroen, a Fiat, a Kia, a Hyundai, az Opel, a Peugeot, a Porsche, a Renault, a Skoda, a Suzuki, a Toyota, a Volkswagen is. A TT sportkocsik után az A3-as Cabrioletet is magyarországi üzemben gyártja az Audi.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm