7 °C Budapest

Ráfutottunk a mediterránra

Pénzcentrum
2007. július 13. 10:00

Nem csak a fagykár miatt járhatnak rosszul a gyümölcstermelők, nem csupán a dinnyéért, hanem a többi gyümölcsért is kevesebbet kapnak, mivel a piacokon még ott maradt a mediterrán áru - olvasható a Népszabadságban.

Lipták László dinnyetermelő szerint 8 eurócentnél olcsóbban már nem is érdemes a dinnyét felszedni, kedden pedig ennyt fizettek Medgyesegyházán egy kiló exportdinnyéért. A tisztított, ládába tett dinnye kilója ennél magasabb, 20-25 forint kilója. A budapesti nagybani piacon pedig akár 35-40 forintos árban is lehet reménykedni.

Tóth Ferenc, tiszakécskei dinnyés szerint tavaly még augusztusban is 50 forint körüli árat fizettek a kereskedők, idén már a szezon elején örülnek, ha 20 forintot kapnak. A termelő ezért a kereskedelmi láncokat okolja, akik már napokkal megelőzően akciós, 100 forint alatti áron kínálták az importdinnyét.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezetője szerint idén várhatóan 200-220 ezer tonna dinnye terem itthon. Ennek több mint kétharmadát, mintegy 150 ezer tonnát külföldön értékesítenek majd. Mártonffy szerint hiába kezdődött jól a szezon, idén a szokásosnál két-három héttel korábbi bő termés "ráfutott" a még piacon lévő mediterrán árura, s a túlkínálat okozott árzuhanást.

Emellett a fontosabb piacokon tartó hetek óta hűvös időjárás miatt kevesen vesznek dinnyét. Az ügyvezető szerint a termelők helyzetén a szövetkezés segíthet.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?