11 °C Budapest

Ráfutottunk a mediterránra

Pénzcentrum
2007. július 13. 10:00

Nem csak a fagykár miatt járhatnak rosszul a gyümölcstermelők, nem csupán a dinnyéért, hanem a többi gyümölcsért is kevesebbet kapnak, mivel a piacokon még ott maradt a mediterrán áru - olvasható a Népszabadságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lipták László dinnyetermelő szerint 8 eurócentnél olcsóbban már nem is érdemes a dinnyét felszedni, kedden pedig ennyt fizettek Medgyesegyházán egy kiló exportdinnyéért. A tisztított, ládába tett dinnye kilója ennél magasabb, 20-25 forint kilója. A budapesti nagybani piacon pedig akár 35-40 forintos árban is lehet reménykedni.

Tóth Ferenc, tiszakécskei dinnyés szerint tavaly még augusztusban is 50 forint körüli árat fizettek a kereskedők, idén már a szezon elején örülnek, ha 20 forintot kapnak. A termelő ezért a kereskedelmi láncokat okolja, akik már napokkal megelőzően akciós, 100 forint alatti áron kínálták az importdinnyét.

Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezetője szerint idén várhatóan 200-220 ezer tonna dinnye terem itthon. Ennek több mint kétharmadát, mintegy 150 ezer tonnát külföldön értékesítenek majd. Mártonffy szerint hiába kezdődött jól a szezon, idén a szokásosnál két-három héttel korábbi bő termés "ráfutott" a még piacon lévő mediterrán árura, s a túlkínálat okozott árzuhanást.

Emellett a fontosabb piacokon tartó hetek óta hűvös időjárás miatt kevesen vesznek dinnyét. Az ügyvezető szerint a termelők helyzetén a szövetkezés segíthet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00