19 °C Budapest

Külföldiekhez ömlik a pénz?

Pénzcentrum
2007. július 12. 10:30

Tolnay Tibor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint az uniós pályázatoknál a kiírókon is múlik, hogy kedvező helyzetbe hozzák-e a hazai vállalatokat - adja hírül a Magyar Hírlap.

Tolnay szerint a magyar tapasztalatok szerint ténylegesen fennáll annak a lehetősége, hogy a külföldi cégek magyar leányvállalatai jutnak hozzá a megrendelésekhez. Matolcsy György szerint az uniós pályázatok 60-70 százaléka az építőiparba kerül.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint azonban nem lehet különbséget tenni nemzetek között. Ha a külföldi cégek magyar leányvállalatai nyerik is el a beruházásokat, abban az esetben is magyar alvállalkozókkal dolgoztatnak, így legfeljebb csak a profitot viszik ki az országból.

Tolnay szerint azonban hiába foglalkoztatnak magyar alvállalkozókat, ha a minél nagyobb profit reményében nem fizetik ki azokat rendesen. Egyik felmérésük szerint Franciaországban és Németországban az uniós kiírásokon 70-80 százalékban hazai cégek jutottak megrendeléshez.

Az ÉVOSZ-elnök szerint az ágazat szempontjából nem csupán ez jelenti a gondot, hanem az is, hogy a tavalyi 1,6 százalékos visszaesés után az idén sem várható fellendülés.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44