16 °C Budapest

Külföldiekhez ömlik a pénz?

Pénzcentrum
2007. július 12. 10:30

Tolnay Tibor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint az uniós pályázatoknál a kiírókon is múlik, hogy kedvező helyzetbe hozzák-e a hazai vállalatokat - adja hírül a Magyar Hírlap.

Tolnay szerint a magyar tapasztalatok szerint ténylegesen fennáll annak a lehetősége, hogy a külföldi cégek magyar leányvállalatai jutnak hozzá a megrendelésekhez. Matolcsy György szerint az uniós pályázatok 60-70 százaléka az építőiparba kerül.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint azonban nem lehet különbséget tenni nemzetek között. Ha a külföldi cégek magyar leányvállalatai nyerik is el a beruházásokat, abban az esetben is magyar alvállalkozókkal dolgoztatnak, így legfeljebb csak a profitot viszik ki az országból.

Tolnay szerint azonban hiába foglalkoztatnak magyar alvállalkozókat, ha a minél nagyobb profit reményében nem fizetik ki azokat rendesen. Egyik felmérésük szerint Franciaországban és Németországban az uniós kiírásokon 70-80 százalékban hazai cégek jutottak megrendeléshez.

Az ÉVOSZ-elnök szerint az ágazat szempontjából nem csupán ez jelenti a gondot, hanem az is, hogy a tavalyi 1,6 százalékos visszaesés után az idén sem várható fellendülés.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?