11 °C Budapest

Romló fizetési morál - borús kilátások

Pénzcentrum
2007. június 25. 10:30

Az idei év során tovább emelkedett a csődök, illetve végelszámolások száma itthon, június 15-ig éves szinten 13 százalékos növekedést mutatnak a számok. A számlakifizetések átlagos késlekedése pedig már eléri a 66 - 68 napot - írja a Magyar Nemzet.

A Creditreform hitelezővédelmi szövetség legfrissebb kimutatásából legalábbis ez derül ki. Június 15-ig 7500 új eljárás indult meg, a felszámolásoknál 15 százalékos növekedés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest, a végelszámolások esetében pedig 16 százalékos volt az emelkedés.


Deli Zsolt, a követeléskezelő cég értékesítési igazgatója szerint a második félévben sem áll majd meg a romló tendencia, sőt a kis- és középvállalkozások (kkv) jelenlegi gazdálkodási feltételei a fizetési morál további romlását vetítik előre.


Hasonló tendenciát mutatnak a Coface adatai is, az első negyedév során 24 százalékkal emelkedett a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. Az Intrum Justitia 2006 során 416 új ügyet vett át adminisztratív behajtásra, ez a szám 2005-ben még csupán 254 ezer volt.


Az Ecostat gazdaságkutató intézet legutóbbi felmérése alapján a kkv szektorban tovább erősödtek a likviditási gondok. A tőkehiány következtében sokan későbbre halasztják feljesztéseiket. Az Ecostat szerint a cégek gazdálkodására elsősorban a megszorítások miatt visszaeső lakossági kereslet, valamint a reálbérek csökkenése hat negatívan.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?