7 °C Budapest

Romló fizetési morál - borús kilátások

Pénzcentrum
2007. június 25. 10:30

Az idei év során tovább emelkedett a csődök, illetve végelszámolások száma itthon, június 15-ig éves szinten 13 százalékos növekedést mutatnak a számok. A számlakifizetések átlagos késlekedése pedig már eléri a 66 - 68 napot - írja a Magyar Nemzet.

A Creditreform hitelezővédelmi szövetség legfrissebb kimutatásából legalábbis ez derül ki. Június 15-ig 7500 új eljárás indult meg, a felszámolásoknál 15 százalékos növekedés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest, a végelszámolások esetében pedig 16 százalékos volt az emelkedés.


Deli Zsolt, a követeléskezelő cég értékesítési igazgatója szerint a második félévben sem áll majd meg a romló tendencia, sőt a kis- és középvállalkozások (kkv) jelenlegi gazdálkodási feltételei a fizetési morál további romlását vetítik előre.


Hasonló tendenciát mutatnak a Coface adatai is, az első negyedév során 24 százalékkal emelkedett a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma. Az Intrum Justitia 2006 során 416 új ügyet vett át adminisztratív behajtásra, ez a szám 2005-ben még csupán 254 ezer volt.


Az Ecostat gazdaságkutató intézet legutóbbi felmérése alapján a kkv szektorban tovább erősödtek a likviditási gondok. A tőkehiány következtében sokan későbbre halasztják feljesztéseiket. Az Ecostat szerint a cégek gazdálkodására elsősorban a megszorítások miatt visszaeső lakossági kereslet, valamint a reálbérek csökkenése hat negatívan.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm