7 °C Budapest

Elfelejtett tartozás? Megúszhatod a fizetést!

Pénzcentrum
2007. május 29. 05:40

Minden adós álma az, hogy a hitelező, legyen akár magánszemély, közüzemi szolgáltató, kereskedelmi bank vagy pénzügyi vállalkozás valamilyen csoda folytán elfelejtkezzen még fennálló kötelezettségéről. Persze a valóságban elég ritka, hogy valakinek az adóssága elvesszen az adatok sűrűjében, s ha mégis valóra válna ez az álom, a hitelező minden valószínűséggel magánszemély lenne.

A következőkben az adósság elévülésének idejét és mikéntjét vesszük górcső alá, hogy tisztán lássuk, abban az esetben ha mégis megtörténne a csoda, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Előrebocsátjuk, hogy senkit nem bíztatunk az adósság törlesztésének elmulasztására, csupán azt szeretnénk megvilágítani, hogy az ügylet szereplői milyen jogokkal rendelkeznek elévülés esetén.

A bank és a közüzemi szolgáltató nem felejt

Ritka és a jövőben várhatóan még kevésbé jellemző jelenséggé válik majd az adósságok elévülése a pénzügyi és a szolgáltató szektorban, mondta el lapunknak Felfalusi Péter, az Intrum Justitia ügyvezető igazgatója, az előbb említett szektorokban tevékenykedő vállalatok ugyanis jó úton haladnak afelé, hogy létrehozzanak egy kredit GIRO rendszert, melybe elévüléstől függetlenül felkerülnek majd a negatív adósok.

Felfalusi Péter hozzátette, Nyugat-Európában már sikerrel működnek ilyen rendszerek, melyek szigorúan kizárják a hitelre való vásárlásból a nem fizetőket, Finnországban például egy DVD-t sem tud kikölcsönözni, akinek adott napot meghaladó tartozása van.

Tartozásod van: csak a magánszemélyeknél reménykedhetsz!

A tartozás elévülése, mint azt a cikk elején is említettük, főként magánszemélyek között fordulhat elő: itt egyébként is problémás a kölcsönnyújtás, mert a hitelezési tevékenység törvényi tilalma miatt a magánszemélyek általában tartózkodnak attól, hogy szerződésbe foglalják a megszületett megállapodásokat.

A törvény azonban csak a rendszeres, üzletszerűen, nyereségszerzési céllal végzett hitelezési tevékenységet köti engedélyhez, egyszeri szerződések keretében a magánszemélyek is adhatnak hitelt. A Polgári Törvénykönyv biztosítja a szóbeli és az írásbeli szerződéskötés lehetőségét is, a szóbeli megállapodást megszületését azonban nehéz bizonyítani, ahhoz hiteles tanukra van szükség, ezért a szakemberek mindképpen ajánlják a magánszemélyek között megszületett kölcsönadási szerződés írásban való rögzítését.

A törvény emellett biztosít egy kedvezményt is családtagok számára, akik jogosultak egymás fennálló tartozásának megvásárlásával segítséget nyújtani a bajbajutottaknak. Erről a lehetőségről azonban már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, mely az alábbi linken olvasható.

Megoldás végszükség esetére - kérj kölcsönt a családodtól!

Felfalusi Péter szerint a magánszemélyek közötti kölcsönök piaca akár több tíz milliárd forintos is lehet, a pontos adatok begyűjtését nehezíti, hogy a követeléskezelő cégek általában nem vesznek át magánkövetelést, és nagyon nagy a látencia (a szerződéseket a fent említett okok miatt általában nem foglalják írásba). Mindezek miatt az elévülő szerződések arányát és nagyságrendjét is nehéz meghatározni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elévülés általánosságban

A Polgári Törvénykönyv nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a hitelező magán- vagy jogi személy, mindenképpen öt év az az általánosan előírt időtartam, amely alatt egy adósság elévül. Az egyéb törvények ennél csak rövidebb elévülési időtartamot határozhatnak meg.

Az ötéves elévülési időszakot a követelés teljesítésére való felszólítás vagy bírói úton való érvényesítés megszakítja, és az csak a jogerős bírósági eljárás befejeztével indul újra.

Fontos tudnivaló, hogy az elévülés nem jelenti a követelés megszűnését, csak azt, hogy az bírósági úton behajthatatlanná válik. Ezért bár gyakorlatban rendkívül ritkán valósul meg, hogy a hitelezőnek 5 év elteltével jut újra eszébe az érintett ügy, joga van fizetési felszólítást eszközölni, akár a telefonon, akár levélben, amelyet az adós nem tekinthet zaklatásnak.

Abban az esetben, ha ilyen címen az adós feljelenti a hitelezőt, megindul a bírósági eljárás - amelyet a hitelező már nem jogosult megindítani - és elképzelhető az is, hogy a bíróság az adósság megfizetésére kötelezi a felperest.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár ritkán előfordul a tartozások csodaszerű elrendeződése, ennek megvalósulására apellálva nem fizetni egy tartozást értelmetlen és semmiképpen nem vezet megoldásra. A nemfizetés akár még érvényben lévő, akár elévült tartozásról van szó törvénybe ütköző magatartás, amelyet nem lehet jogszerűnek ítélni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem