Fagymentesítenek a bankok

Pénzcentrum
2007. május 9. 11:00

A bankok nem zárkóznak el a múlt heti fagy miatt nehéz helyzetbe került termelők hiteleinek átütemezésétől, ám ahogy azt az OTP Banknál elmondták, a nem támogatott hitelek esetében az átütemezés kizárólag az adós és a bank közötti egyedi megállapodáson alapul - írja a Napi Gazdaság.

A pénzintézet kissé tamáskodó azzal kapcsolatban, hogy az államilag (állami kezesség vagy kamattámogatás útján) támogatott hitelek esetében lesz-e mód a hitelek meghosszabbítására. Ezekhez ugyanis a pénzintézet ismeretei szerint EU-jóváhagyás is szükséges, még akkor is, ha ez a hazai költségvetést terheli.

A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) arra figyelmeztetnek, hogy a mezőgazdaság sajátosságaiból eredően szinte minden évben van olyan körülmény, amely az ügyfélkör egy részét kedvezőtlenül érinti, a bank ezért most is, mint az eddigiekben is, kész a hitelek átütemezéséről tárgyalni.

Itt a mintegy 4500 vállalkozás nagyobb sikerrel kilincselhet, hiszen az MFB agrárhitelei kivétel nélkül éven túliak, futamidejük 5 és 20 év között van. A bank által nyújtott kölcsönök igazodnak a mezőgazdasági ciklikussághoz - a partnereknek általában évente egyszer (október 20-án) van kamat- és tőkefizetési kötelezettségük, így esetükben még öt hónap áll rendelkezésre, hogy az ügyfél a tényleges termelési adatok birtokában döntsön az esetleges átütemezésről.

Az MFB szerint az átütemezés csak azoknál az ügyfeleknél okozhat gondot, akik fejlesztési hitelének a véglejárata erre az évre esik. Ahol bizonyosan nem lesz mód az átütemezésre, az a támogatást megelőző hitelek köre: itt a törlesztést a megérkező forrás kvázi törleszti.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az OTP szerint a többi rövid távú hitelt sem érdemes - még az átütemezés kapcsán sem - éven túlivá alakítani, mivel azokhoz más jellegű fedezetek szükségeltetnek, ráadásul a hitelkamatok is eltérnek a rövid futamidejű konstrukciókétól.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?