16 °C Budapest

Fagymentesítenek a bankok

Pénzcentrum
2007. május 9. 11:00

A bankok nem zárkóznak el a múlt heti fagy miatt nehéz helyzetbe került termelők hiteleinek átütemezésétől, ám ahogy azt az OTP Banknál elmondták, a nem támogatott hitelek esetében az átütemezés kizárólag az adós és a bank közötti egyedi megállapodáson alapul - írja a Napi Gazdaság.

A pénzintézet kissé tamáskodó azzal kapcsolatban, hogy az államilag (állami kezesség vagy kamattámogatás útján) támogatott hitelek esetében lesz-e mód a hitelek meghosszabbítására. Ezekhez ugyanis a pénzintézet ismeretei szerint EU-jóváhagyás is szükséges, még akkor is, ha ez a hazai költségvetést terheli.

A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) arra figyelmeztetnek, hogy a mezőgazdaság sajátosságaiból eredően szinte minden évben van olyan körülmény, amely az ügyfélkör egy részét kedvezőtlenül érinti, a bank ezért most is, mint az eddigiekben is, kész a hitelek átütemezéséről tárgyalni.

Itt a mintegy 4500 vállalkozás nagyobb sikerrel kilincselhet, hiszen az MFB agrárhitelei kivétel nélkül éven túliak, futamidejük 5 és 20 év között van. A bank által nyújtott kölcsönök igazodnak a mezőgazdasági ciklikussághoz - a partnereknek általában évente egyszer (október 20-án) van kamat- és tőkefizetési kötelezettségük, így esetükben még öt hónap áll rendelkezésre, hogy az ügyfél a tényleges termelési adatok birtokában döntsön az esetleges átütemezésről.

Az MFB szerint az átütemezés csak azoknál az ügyfeleknél okozhat gondot, akik fejlesztési hitelének a véglejárata erre az évre esik. Ahol bizonyosan nem lesz mód az átütemezésre, az a támogatást megelőző hitelek köre: itt a törlesztést a megérkező forrás kvázi törleszti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az OTP szerint a többi rövid távú hitelt sem érdemes - még az átütemezés kapcsán sem - éven túlivá alakítani, mivel azokhoz más jellegű fedezetek szükségeltetnek, ráadásul a hitelkamatok is eltérnek a rövid futamidejű konstrukciókétól.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?