0 °C Budapest

Könnyebben juthatsz pénzhez mint valaha...

Pénzcentrum
2007. január 3. 08:30

Az európai uniós fejlesztési forrásokat kezelő hazai intézményrendszer működése egyszerűbb, gyorsabb, átláthatóbb és érthetőbb lesz 2007-től. A változtatások elsősorban a pályázóknak jelentenek könnyebbséget, és hozzájárulnak az uniós források felhasználásának gördülékenyebbé tételéhez - írja a Világgazdaság.

Az uniós és a hazai szabályozás bonyolultsága, túlzott bürokratikussága, valamint az elbírálás, a szerződéskötés és a kifizetések lassúsága sok gondot okozott a pályázóknak eddig.

Az Új Magyarország fejlesztési terv elsŐ tendereinek megjelenésével párhuzamosan újabb szervezeti, eljárásrendi és adminisztrációs változtatásokat vezet be a kormány a pályázati rendszer egyszerűsítése, gyorsítása és még átláthatóbbá tétele érdekében. Az intézkedéssorozat eredményeként a jövőben kevesebb igazolást kérnek a pályázótól, a legtöbb dokumentumot csak a már nyertesektől várják el, elsősorban a támogatási szerződés megkötéséhez. További fontos változás, hogy ezentúl az állami igazolások (APEH, vám- és pénzügyőrség stb.), állami rendszerekben szereplő adatok beszerzése a pályáztatók feladata lesz.

Jelenleg mintegy harmincféle eljárásrend érvényesül a rendszerben; jövőre ezeket is egységesítik, a jelentkezők eddigi tapasztalatainak figyelembevételével, többek között a pályázati adatlapok és a támogatási szerződések mintáinak egyszerűsítésével. Bevezetik az egyablakos ügyintézést: minden szakterületen egyetlen közreműködő szervezet végzi a pályázatkezelést, így a pályázó a pályázati anyag összeállításától a projekt megvalósításának befejezéséig egyetlen intézménnyel áll kapcsolatban. Teljes körűvé teszik az elektromos ügyintézést. A tendereztetés informatikai rendszere összekapcsolódik majd az ügyfélkapuval, ezzel párhuzamosan már nemcsak a pályázatok és a kifizetési kérelmek benyújtása történhet elektronikus úton, hanem például a hiánypótlásra felszólító levelek elküldése is. A kétfordulós pályázati eljárás bevezetése az adminisztrációs terheket és a felesleges papírmunkát csökkentheti, elsősorban az önkormányzati projektek esetében. Ez a fejlesztési ötletek egyfajta előszűrését jelenti majd annak érdekében, hogy a komplex pályázati dokumentációt már csak a valóban jó és támogatható projektötletekre kelljen kidolgozni. Egyszerűbb és gyorsabb lesz a fizetési eljárás is. Kevesebb dokumentumot kérnek be, például az általános költségek a projekt teljes büdzséjének bizonyos hányadáig tételes igazolás nélkül elszámolhatók lesznek.

Egyidejűleg bevezetik a teljesítményalapú finanszírozást az intézményrendszerben. Ezzel kívánják kikényszeríteni a gyors, pontos és pályázóbarát munkát a támogatásokat kezelő intézményeknél. Egyértelmű és tételesen szabályozott lesz a projektek kiválasztásának folyamata, a benyújtás módjától a bírálóbizottság döntéséig. Ennek indoklását a határozat meghozatalát követően az interneten keresztül ismerheti meg a pályázó, aki a jövőben panasszal élhet a döntés ellen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 09:54
Hat X-Faktor évad után alakul így.
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?